Nemcsak a tizenévesek szenvednek a pattanásoktól: sok felnőtt életét is megkeseríti az akné. Rengeteg termék áll rendelkezésre, amelyek tiszta bőrt ígérnek, ám ezek sajnos az esetek többségében nem használnak. Ráadásul sok-sok tévhit is él a felnőttkori pattanások okairól és a kezelési módszerekről. Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen tévedések nehezítik a gyógyulást.

Harc a pattanások ellen

„A diéta nem segít a pattanások elleni küzdelemben”

Az, hogy van-e kapcsolat az étkezés és a bőr állapota között, sokáig vita volt még a szakemberek között is. A legújabb álláspont szerint az elfogyasztott élelmiszerek hatással vannak a bőr állapotára. Bizonyított, hogy azok, akik több cukros ételt, tejterméket és nehéz, zsíros ételeket fogyasztanak, gyakrabban szenvednek közepesen súlyos aknétól.

„Aki pattanásos, nem ehet csokoládét”

Lényegében bármilyen magas glikémiás indexű élelmiszer (édesség, kenyér, tészta) növelheti a vér kortizolszintjét, rontva a bőr állapotát. Még a magas kakaótartalmú csokoládé is tartalmaz olyan összetevőket, mint például a koffein és a teobromin, amelyek felelőssé tehetők a pórusok eltömődéséért. A csokoládé bőrre gyakorolt hatása azonban egyénenként változik: van, akinél serkenti a pattanások képződését, de van, akinél semmilyen hatást nem vált ki. Napi 1-2 kocka csokoládé nagy valószínűséggel nincs hatással a bőrre.

„Az akné tinédzserkori probléma”

A felnőtt nők 40 százaléka szenved rendszeresen pattanásoktól. Általában a menstruáció, a terhesség és a menopauza idején rosszabbodik a bőr állapota a hormonváltozások miatt, de előfordul, hogy genetikai oka van a pattanásos bőrnek. Ha nem segítenek a kozmetikai kezelések, mindenképpen érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt.

„A smink rontja a pattanásos bőr állapotát”

Igaz, hogy egyes sminktermékek eltömítik a pórusokat és pattanásokat okoznak, de a kifejezetten problémás bőrre kifejlesztett termékek nemcsak elfedik a bőrhibákat, hanem javítják is a bőr állapotát. Fontos, hogy a kozmetikumok ne tartalmazzanak kőolajszármazékokat (paraffin, vazelin) és más, komedogén – azaz mitesszerképző – anyagokat (pl. isopropyl myristate, octylpalmitate, Hexileneglycol). A természetes ásványi anyagokat tartalmazó alapozók és gyógyhatású korrektorok gyógyítják a pattanásos bőrt.

„A fényvédő eltömíti a pórusokat”

A kémiai fényvédők elnyelik az UV-fényt, a fizikai fényvédők pedig a bennük található apró részecskék révén visszaverik a napfényt. míg egyes kémiai fényvédők irritálhatják a bőrt, gyulladást és pattanásokat okozhatnak, addig ez a fizikai napvédőknél szinte teljesen kizárt.

„Az erősebb termékek hatásosabbak”

Durva arctisztítók és fertőtlenítők használatával épp ellenkező hatást érhet el: minél erőteljesebben zsírtalanítja a bőrt, annál inkább védtelenné válik a kórokozókkal szemben, és újra megjelennek a pattanások. Kíméletes tisztítással eltávolíthatja a szennyeződéseket úgy, hogy a bőr természetes védőrétege nem sérül.

„A fogkrém eltünteti a pattanásokat”

A fogkrémben van szódabikarbóna, hidrogén-peroxid, alkohol, mentol, triclosan amelyek valóban leszáríthatják a pattanásokat. Ezek azonban olyan erős szerek, amelyek súlyos bőrirritációt okozhatnak, így lényegében a fogkrémmel többet árt a bőrének, mint amennyit használ.

„A napozás jót tesz a pattanásos bőrnek”

Az ultraibolya sugaraknak van bizonyos gyulladáscsökkentő hatásuk, de hosszú távon elősegítik a mitesszerek (comedok) képződését. A másik probléma ezzel az, hogy a kedvező hatások kiaknázásához viszonylag magas UV-adagra van szükség – az pedig már hozzájárul a bőr idő előtti öregedéséhez, a ráncok kialakulásához, a bőr foltosodásához, sőt egyes bőrdaganatok kialakulásához is.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink