Pontosan tudja, hogy hol fog nyaralni és milyen programok várják a szabadsága alatt? Mentálisan is felkészült a nyaralásra, és még egy szexi fürdőruhát is beszerzett? A nagy készülődésben ne feledje a bőrét is felkészíteni a pihenésre. Néhány egyszerű lépéssel felébresztheti a bőrét téli álmából.

Készítse fel a bőrét a nyaralásra!

1. LÉPÉS: Bőrradírozás

A rendszeres bőrradírozás évszaktól függetlenül része a szépségápolásnak, de ha tartós, egyenletes barna bőrszínt szeretne elérni a nyaralás alatt, érdemes az indulás előtti napokban eltávolítani az elhalt hámsejteket. Fizikai radírozásról beszélünk, ha a hámsejteket dörzsöléssel távolítja el. Sokféle bőrradír kapható a drogériákban, de otthon is készíthet a bőrtípusának megfelelőt. Sok radír nagyon durva, használata mikrosérüléseket okozhat, melyeken keresztül könnyen a bőrbe jutnak a különböző baktériumok. Válasszon lágy, kímélő bőrradírt, és ha fáj, kellemetlen a radírozás, azonnal hagyja abba! A kémiai radírozás – peeling – kíméletesebb a bőrhöz. Ezzel a módszerrel tényleg csak az elhalt hámsejteket távolítja el, nem sérti meg a bőrt. A bőrradírt mindig vizes, felpuhult bőrre vigye fel. A radírozást végezheti a kezével, de hatékonyabb, ha természetes anyagból készült masszázskesztyűt, szivacsot, kefét használ. Radírozás után tápláló krémmel hidratálja a bőrét, ilyenkor ugyanis a bőr mélyebb rétegeibe is eljutnak a hatóanyagok.

2. LÉPÉS: Hajvédelem

Nyáron az UV-sugarak, a strandok klóros vize, a sós tengervíz, a meleg szél könnyen károsíthatja a hajszálakat, ezért a szokásos ápoláson túl extra gondoskodásra is szükség van. A fodrászt nyaralás előtt 5-10 nappal keresse fel. Szerezzen be lágy, naponta használható sampont, hiszen minden strandolás után kötelező a hajmosás. Napozás előtt mindig használjon UV-védő sprayt, amely nemcsak a káros sugaraktól véd, hanem hidratálja is a hajszálakat. A festett hajat a napsugárzás kifakíthatja, ezért kalappal, kendővel védje a hajszínét. Nyáron ne használjon alkoholtartalmú hajápoló készítményeket, mert azok fokozottabban szárítják a haját.

3. LÉPÉS: Szőrtelenítés

A szőrtelenítést – gyantázást, borotválást, epillálást – ajánlott legalább 48 órával a napozás előtt elvégezni. A szőrtüszők ugyanis könnyen elfertőződhetnek, és az UV-sugárzás következtében pigmentfoltok is kialakulhatnak. Szőrtelenítés után használjon természetes bőrnyugtató olajokat: a kamilla, a jojoba, a levendula remek bőrnyugtató. Ha a szőrtelenítés után pár nappal is piros pöttyös a bőre, zuhanyozáskor finoman dörzsölje át luffaszivaccsal, hogy a bőrréteg ne vastagodjon meg. A vastag bőrréteg alatt a tüszők könnyen begyulladhatnak.

4. LÉPÉS: A pattanások kezelése

Sokan szenvednek még felnőttkorban is pattanásoktól. A háton, mellkason megjelenő pattanások különösen fürdőruhában lehetnek nagyon zavaróak. ha a helyzet súlyos, mindenképpen keressen fel bőrgyógyászt, enyhébb esetben otthon is jól kezelhető a pattanásos bőr. A szalicilsavas lemosók eltávolítják az elhalt hámsejteket, és a bőr mélyebb rétegeibe hatolva elpusztítják a pattanásokat okozó baktériumokat. A legújabb kutatások szerint az ultraibolya sugaraknak van bizonyos gyulladáscsökkentő hatásuk, ám a hosszú távon jelentkező káros hatások miatt mégsem ajánlott a pattanásos bőrt napoztatni.

5. LÉPÉS: Belső bőrvédelem

A bőr védelméről belsőleg is gondoskodhat. A nyaralás előtti hetekben fogyasszon mindennap főtt paradicsomot. A paradicsom gazdag likopinban, amely antioxidáns hatású és védi a bőrt az UV-sugarak káros hatásaitól. De figyelem! A paradicsom fogyasztása semmiképp nem helyettesíti a bőr külső védelmét, csak kiegészítő védelmet adhat!

Ezek is érdekelhetnek

3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.

Ajánlataink