Marokkó folyékony aranyának is nevezik azt az olajat, amelyet az argánfa olívabogyóhoz hasonló terméséből nyernek. Az ottani őslakosok generációk óta használják az olajat étrend-kiegészítőként, sebgyógyításra, a bőr és a haj ápolására. Ma már itthon is egyre többen bíznak szépítő és gyógyító erejében. Nézzük, miért érdemes beszerezni egy üveggel ebből a nem olcsó, de mindenképpen hasznos szerből.

Kincset érő olaj

Éjszakai hidratáló

Az argánolaj gyorsan felszívódik, használata után nem hagy zsíros érzetet. Miután megtisztította az arcbőrét, öntsön egy csepp olajat a tenyerébe, hagyja, hogy felmelegedjen, majd körkörös mozdulatokkal masszírozza az arc és a nyak bőrébe. A téli hónapokban vagy szeles időben szükség lehet még egy cseppre – de ennél többre semmiképp.

Az argánolaj biztonsággal használható a szem körüli érzékeny bőr ápolására is. Erre a területre vigyen fel 1-1 csepp olajat finoman paskolva ujjbegyével a bőrt. Magas A- és E-vitamintartalma segít csökkenteni a finom ráncokat.

Tökéletes arctonik

A bőr tonizálása fontos lépés a bőrápolási rutinban. Eredetileg – még a nem éppen bőrbarát szappanok, arclemosók korában – a tonik feladata az volt, hogy a bőr pH-ját arcmosás után helyreállítsa. Erre a funkcióra ma már kevésbé van szükség, de a tonikok továbbra is frissítenek, hámlasztanak, hidratálnak, segítenek eltávolítani az arclemosók maradványait. Ha megtalálta a bőrtípusának megfelelő tonikot, adjon hozzá 1-2 csepp argánolajat a még tökéletesebb hatás érdekében, de elkészítheti saját, vegyszermentes tonikját is.

Öntsön 2 dl forró vizet egy filter zöld teára. Áztassa 10 percig, majd hagyja kihűlni a teát. Adjon hozzá pár cseppet kedvenc illóolajából (narancs, citrom, teafa), és 2-4 csepp argánolajat. Használja reggel és este, az arclemosó után, a hidratáló krém felvitele előtt.

Hámlasztó

Az egyik legegyszerűbb otthon elkészíthető kozmetikum a hámlasztó. Lényegesen olcsóbb, mint a boltban kapható termékek, garantáltan színezék- és illatanyagmentes, nem tartalmaz kőolajszármazékokat, és ha pár csepp argánolajat ad hozzá, bőröregedés-gátló hatású is.

Keverjen el 1 evőkanál barna cukrot pár csepp argánolajjal a tenyerében. Dörzsölje át az arcát körkörös mozdulatokkal. Öblítse le meleg vízzel és törölje szárazra. A keverékkel átdörzsölheti a száraz könyök és a térd bőrét, vagy az otthoni pedikűr során a sarkait is.

Segít a pattanások elleni harcban

Az argánolaj csökkenti a faggyútermelődést. A felnőttkori, 30-as, 40-es években jelentkező pattanások ellen hatékony: magas linolsavtartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő, plusz a hegek halványításában, eltüntetésében is segít.
Pattanásos bőrre keverjen el 1-2 csepp argánolajban 4-5 csepp teafaolajat, és vattapamacs vagy fültisztító pálcika segítségével vigye fel a problémás helyekre. A teafaolaj antibakteriális, vírus- és gombaellenes hatóanyagai tökéletesen kiegészítik az argánolaj gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló hatását.

Megelőzi a narancsbőr és a striák kialakulását

Az argánolaj segít megőrizni a szövetek rugalmasságát, megakadályozva így például a terhesség miatt erős növekedésnek kitett hastájéki bőrt a repedezéstől. Combtájékon alkalmazva segít megelőzni a narancsbőr kialakulását.
Cseppentsen 2-3 csepp argánolajat a tenyerébe, hagyja felmelegedni, majd finom mozdulatokkal dörzsölje a hasára, a csípőjére és a combjára.

Nyugtatja a bőrt

A férfiak bőre gyakran piros és irritált borotválkozás után. Nekik is ajánlott borotválkozás utáni balzsamként: nyugtatja a bőrt, segíti a sejtek gyors regenerálódását. A borotválkozás utáni kellemetlen panaszok a nőket sem kímélik, hiszen a lábszáron és a bikinivonalon könnyen megjelennek az apró, piros pöttyök. Az argánolaj segít enyhíteni a tüneteket és a szőrbenövést is megakadályozza.

2-3 csepp argánolajat keverjen el kevés aloe vera-géllel, és vigye fel az érintett területre. Gyorsan és hatékonyan enyhíti a bőrirritációt.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink