A fényvédelem fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Valószínűleg azt már ön is jól tudja, hogy a strandolás elképzelhetetlen fényvédő krém alkalmazása nélkül. Ezek a készítmények segítenek megelőzni a bőr idő előtti öregedését és csökkentik a bőrrák kialakulásának esélyét. Ám még a jól tájékozottakkal is előfordulhat, hogy nem tudják pontosan, hogyan is használják a napkrémet. Íme, a leggyakoribb hibák.

Még egyszer a fényvédelemről

A strandon viszi fel a testére a naptejet

Megérkezik a strandra, fürdőruhára vetkőzik, majd bekeni a testét naptejjel? Nos, a legtöbb fényvédő a felvitel után 20-30 perccel fejti ki a hatását. Ennyi idő szükséges ugyanis ahhoz, hogy a krémben lévő hatóanyagok felszívódjanak és elkezdjenek dolgozni. Így az első időszakban gyakorlatilag semmi sem védi bőrét a káros UV-sugárzástól.

Csak a ruhából kilógó testrészein használ fényvédőt

Ha ezt a módszert választja, akaratlanul is óvatosabban keni szét a krémet a bőrén és kevesebb mennyiséget is használ a szükségesnél. Még öltözés előtt kenje be alaposan a testét – mintha testápolót használna – naptejjel. Nem védi az ajkait az ajkak érzékeny bőre még inkább ki van téve az UV-sugárzásnak, ezért rendkívül fontos a fényvédelmük. A testre felvitt krémeket azonban nem célszerű a szájon is használni. Egyrészt rémes az ízük, másrészt az állaguk sem megfelelő. Használjon fényvédőt tartalmazó ajakbalzsamot, amely tökéletes védelmet biztosít. Kenje gyakran, hiszen a beszéd, az evés és az ivás eltávolítja a védőréteget az ajkakról.

Nem keni be a testét alaposan

Sajnos vannak olyan kevésbé nyilvánvaló területek a testen, amelyeket hajlamosak vagyunk kihagyni, amikor a fényvédőt felvisszük a bőrre. Ilyen az orr, a lábfej, a lábujjak, a fenék, a hónalj, a tarkó és a fül. De gyakran fájdalmas bőrfeszülés, bőrpír emlékeztet arra, hogy a szemhéjról és a belső felkarról is elfeledkeztünk. Legyen alapos, és ne sajnálja az időt, krémezze be magát mindenhol.

Nem keni magát újra

Nemcsak úszás után kell újra bekennie magát napvédővel: az izzadás is gyengíti a fényvédelmet. Az izzadság- és vízálló naptejek hatásossága sok mindentől függ, például a bőrtípustól, az izzadás mértékétől, a vízben töltött időtől. Nyolcvanpercenként kenje magát újra akkor is, ha közben nem volt vízben.

Ugyanazt a fényvédőt használja az arcára, mint a testére

Ez nem marketingfogás: az arcra ajánlott fényvédők kevésbé szárítják a bőrt és kevesebb irritációt okoznak. Érdemes beszerezni egy speciális, arcra ajánlott, magas faktorszámú fényvédő krémet is. Csak napsütéses időben használ fényvédőt Egy hűvösebb, felhősebb napon is leéghetünk. A bőrt az UVA- és az UVB-sugárzás károsítja, a melegérzetet az infravörös sugárzás okozza. Felhős időben az infravörös sugárzás figyelmeztető hatása csökken, az UV-sugárzásé viszont nem – így könnyen megpirulhat a bőrünk. Kevés fényvédőt használ ahhoz, hogy a megadott napvédő faktor szerinti védőhatás érvényesülhessen, legalább 30-40 gramm (6 teáskanálnyi) napvédő krémet kell felvinni egy felnőtt testére. Egyre többen használnak napvédő sprayt, amelynél nehéz megbecsülni a kifújt mennyiséget. Célszerű testtájanként 15 fújással számolni.

Úgy érzi, az autóban biztonságban van

Az üveg nem véd az UV-sugarak ellen. Pontosabban az ablaküveg megszűri az UVB-sugarakat, de az UVA-sugárzásnak nem jelent akadályt. Ezért az autóban ülve is fontos a fényvédő krémek használata. Nem használ széles spektrumú formulát a legtöbb napvédő krém az UVB-sugárzástól véd, amely a leégésért felelős. De az UVA-sugarak ellen legalább olyan fontos a védelem, hiszen ez a sugárzás okozza a bőr idő előtti öregedését, és fokozza a rosszindulatú elváltozások kialakulásának esélyét. Válasszon olyan terméket, amelyen jelzik az UVA-sugárzás elleni védelmet is.

A tavalyi napvédő krémet használja

Gyakori, hogy nyár elején előkerül a tavaly vásárolt naptej maradéka. Ellenőrizze a termék eltarthatóságát: van olyan gyártó, amely a felnyitástól számított felhasználhatósági időt tünteti fel, és van, amely a lejárati dátumot pecsételi a flakonra.

Ezek is érdekelhetnek

3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.

Ajánlataink