Zavarja a narancsbőrös combja, popsija? Nincs egyedül a problémájával, hiszen ez a kellemetlen állapot a nők közel 90 százalékát érinti. A cellulit független a testalkattól, nem csak a túlsúllyal küzdőknél alakul ki. A cellulitról rengeteg téves információ kering, egyebek között arról, hogy pontosan hogyan is nevezik, mi okozza, és főleg arról, hogy hogyan lehet tőle megszabadulni. Íme, a leggyakoribb mítoszok és a tények.

Mítoszok és tények a narancsbőrről

CELLULITISZ VAGY CELLULIT – MINDKETTŐ UGYANAZT JELENTI
MÍTOSZ

A cellulitisz a laza kötőszövet fájdalmas gyulladásának elnevezése, a cellulit pedig a bőr irharétegében lerakódó salakanyagokat jelenti, amelyek a környező szövetekből magukhoz vonják a vizet és különböző méretű gömböcskéket alakítanak ki. A felgyülemlett nedvesség ödémát okoz, a megduzzadt csomók felszakítják a rostok rácsszerkezetét, és a bőr felülete egyenlőtlenné válik – olyan lesz, mint a narancs héja.

A NARANCSBŐRT A SZERVEZETBEN LÉVŐ TOXINOK OKOZZÁK
MÍTOSZ

Egyes narancsbőr elleni készítmények azt ígérik, hogy segítenek eltávolítani a szennyeződéseket és toxinokat a szervezetből. Azonban a tudomány nem igazolta ezeknek a készítményeknek a hatékonyságát, sem a cellulit és a méreganyagok közötti egyértelmű összefüggést. Cellulit leginkább akkor alakul ki, amikor a zsírsejtek lerakódnak a sejtekben, a bőrszövet rostjai közé. A kötőszövet meglazul, és máris kialakulnak a gödröcskék. A kötőszövet gyengesége lehet örökletes, de a hormonális egyensúly felborulása, a testmozgás hiánya és a rossz vérkeringés is gyengítheti.

A NŐKNÉL GYAKORIBB A CELLULIT, MINT A FÉRFIAKNÁL
TÉNY

A női csípő és comb körül könnyebben alakulnak ki zsírpárnák, illetve a nőknek kevésbé erős a kötőszövetük, állítják szakértők. Becslések szerint a férfiak kb. 10 százaléka narancsbőrös, de ők nem tulajdonítanak a dolognak akkora jelentőséget, mint a nők. Náluk egyébként nem a popsi-combkar terület a leginkább érintett, hanem a nyak és a has.

A CELLULIT ROSSZABBODIK A KORRAL
TÉNY

A narancsbőr kialakulásában a hormonok is szerepet játszhatnak. Az életkor előrehaladtával a női szervezet egyre kevesebb ösztrogént termel, ez a hormon pedig segít fenntartani a véredények egészségét. Az alacsony ösztrogénszint gyengébb keringést eredményezhet, ami azt is jelentheti, hogy csökken a kollagéntermelés és a kötőszövet elveszti rugalmasságát.

A CELLULITRA VALÓ HAJLAM ÖRÖKÖLHETŐ
TÉNY

Ha édesanyja és nagymamája is narancsbőrös volt, nagyobb eséllyel alakul ki önnél is a cellulit. Létezik egy genetikai teszt, amely megmondja, van-e olyan génváltozata, amely növeli az esélyt mérsékelt vagy súlyos cellulit kialakulására, de figyelembe véve, hogy a legtöbb nőnél élete során kialakul a narancsbőr, nem éri meg elvégeztetni a vizsgálatot. Ráadásul a genetika csak egy a hajlamosító tényezők közül, hiszen a nem megfelelő étkezési szokások, a testmozgás hiánya, az ülő életmód szintén nagy szerepet játszik a narancsbőr kialakulásában.

NARANCSBŐR CSAK A TÚLSÚLLYAL KÜZDŐKNÉL ALAKUL KI
MÍTOSZ

A cellulit testalkattól független, a túlsúly csak jobban láthatóvá teszi a problémát. Minél súlyosabb ugyanis valaki, annál nagyobb valószínűséggel terheli a kötőszövetét, és annál több a „gyenge” pont.

A TESTMOZGÁS CSÖKKENTHETI A CELLULIT MEGJELENÉSÉT
TÉNY

A rendszeres testmozgás ugyan nem szünteti meg a narancsbőrt, de a megelőzésben, illetve a már kialakult tünetek enyhítésében sokat segíthet. Cellulit akkor fordul elő, ha a bőr alatti kötőszövet gyenge vagy elveszíti a rugalmasságát, de ezeknek a területeknek a nyújtása és erősítése (az erőteljes zsírégetés mellett) segíthet. Az izomzat megerősödése és tónusossá válása feszessé teszi a bőrt, és így a cellulit kevésbé észrevehető.

ZSÍRLESZÍVÁS UTÁN ELTŰNIK A NARANCSBŐR
MÍTOSZ

A zsírleszívás gyógyító mechanizmusként működik; ahogyan a bőr duzzad és feszesebbé válik, a narancsbőr jelenléte csökken. A legtöbb módszer azonban csak átmeneti megoldást jelent, és hosszú távon nem szünteti meg a narancsbőrt.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink