A nyár beköszöntével érdemes a szépségápolási szokásainkon is változtatni, hiszen a napfény, a medencék klóros vize károsíthatja bőrünk és hajunk egészségét. Összeszedtük, mire érdemes figyelni, és mit tehet azért, hogy megőrizze mindkettő természetes ragyogását.

Nyári szépségstratégiák

Haj

Sok olyan dolog van, amit imádunk a nyárban, de a hajnak sajnos nem tesz jót. Az ultraibolya sugárzás, valamint a sós és a klórozott víz roncsolja a haj külső rétegét, és ez a hajszálak kiszáradását, töredezését okozhatja. A fokozott izzadás miatt többször mosunk hajat, ez is roncsolhatja a hajszálakat. A pollenallergiások igazán nehéz helyzetben vannak, hiszen nekik a napi hajmosás kötelező, így még nehezebb a hajszálak egészségének megőrzése.

MIT TEHET?
Mosson hajat hetente 2-3 alkalommal, a köztes napokon pedig használjon száraz sampont. Válasszon kímélő sampont, és ne feledkezzen meg a hajkondicionáló használatáról, amely megóvja a hajszálakat a kiszáradástól, töredezéstől. Ez elegendő pluszhidratálást biztosít a hajnak. Ha teheti, mondjon le a hajformázó szerek (habok, sprayk) használatáról, ezek ugyanis még jobban kiszárítják a hajat. A hajszárító, hajsütő vas, hajvasaló használatát kerülje, szárítsa a haját a szabadban, árnyékos helyen.

Arcbőr

Nyáron, a nagy melegben gyakran érezzük úgy, hogy intenzívebb tisztításra van szüksége az arcbőrünknek. A túl gyakori vagy durva tisztítással azonban könnyen megsérül a bőr természetes védelmi rendszere: gyakorlatilag lemossuk azokat a természetes olajokat és zsírokat is, amelyek segítik megőrizni a bőr hidratáltságát. Ezek nélkül az anyagok nélkül a sejtek nem jutnak elég nedvességhez, a sejtek termelődése és regenerálódása lelassulhat, a bőr kiszáradhat és fakóvá, élettelenné válhat.

MIT TEHET? Reggel mellőzze az arctisztítók használatát – hiszen nagy valószínűséggel nem aludt sminkben, így semmi szükség rá –, és mosson arcot tiszta vízzel. Ezután vigye fel a kimondottan arcra ajánlott fényvédő krémet, vagy, ha ez túl zsíros, nehéz a bőrének, egy fényvédővel ellátott könnyű hidratáló krémet. Este kerülje az alkoholt tartalmazó tisztítókat, válasszon kímélő, természetes arctisztítókat. A könnyű nyári sminket hidratáló törlőkendővel is eltávolíthatja. Jó választás a nyári időszakban a gyógynövényes tonik, mely eltávolítja a bőrön maradt szennyeződéseket anélkül, hogy a bőr védelmi rendszerében kárt okozna.

Köröm

Nyáron nemcsak a bőrünk, a körmünk is könnyebben kiszárad. A vegyi anyagok – mosó- és mosogatószerek, tisztítószerek stb. – mellett a napfény szárító hatásaival is számolni kell, illetve a nyári időszakban alapvetően többet mosunk kezet, ami szintén a köröm kiszáradásához vezethet. Rossz hír, hogy a legtöbb manikűr-pedikűr szalonban nem megfelelő eszközöket használnak a körömápoláshoz, és ezek megsérthetik azokat a védősejteket a köröm felületén, amelyek biztosítják, hogy a köröm hidratált, rugalmas és erős maradjon.

MIT TEHET? A nyári hónapokban ritkábban keresse fel a manikűröst, vagy bizonyosodjon meg arról, hogy a kezelés kíméli a kezét és a körmét. Hetente egyszer kényeztesse a körmét jojoba-, mandula- vagy olívaolajos bedörzsöléssel. Szedjen biotintablettát, ez a B-vitamin ugyanis erősíti és védi a körmöt.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink