A nyári hónapokban nemcsak a napozás során kell a bőrünk védelméről gondoskodni: Az UV-sugarak bármilyen szabadtéri program – séta, játék – alatt „támadnak”. Szerencsére egyre többen veszik komolyan a bőrgyógyászok figyelmeztetését, és használnak napvédő krémeket, de még mindig gyakori, hogy elmarad a fényvédelem és megtörténik a baj. A megelőzés kulcsfontosságú, de ha napégést szenved, a bőr ápolása is nagyon fontos. Tippek, házi gyógymódok a leégés kezelésére.

Okos praktikák napégésre

Készítsen hűsítő pakolás!

A legjobb ilyenkor az égett felület hűtése. A hideg vizes borogatás tökéletes: mártson egy puha pamuttörülközőt néhány jégkockával lehűtött vízbe, és tegye az égett bőrterületre. Ha a ruha átmelegedett, ismételten vizezze be. Így hűtse a bőrét folyamatosan legalább 10-15 percig, naponta többször.

Vegyen hűsítő fürdőt!

Ha nagyobb felületen égett meg, a hűtőfürdő az egyik legjobb megoldás a panaszai enyhítésére. A víz ne legyen hideg, inkább kellemesen hűvös. Ahhoz, hogy a fájdalom enyhüljön és a viszketés csillapodjon, adjon a vízhez szódabikarbónát vagy zablisztet, esetleg fehér ecetet. Ezek csökkentik a bőr feszülését, nyugtatják az irritált bőrt. Ne tegyen a vízbe tusfürdőt és ne használjon szappant sem!

Hidratálja a bőrét!

A fürdő után fontos a bőre hidratálása: óvatosan itassa le a testéről a vizet, majd kenje be magát kifejezetten napozás utáni hidratáló krémmel. Ez pótolja a bőr elvesztett nedvességtartalmát és nyugtatja, hűsíti. Különösen jótékony hatásúak az E-vitamint tartalmazó készítmények: az E-vitamin segíti a bőr gyógyulását és megelőzi a hegesedést.

Alkalmazzon vény nélkül kapható készítményeket!

Ha a bőrirritáció és -gyulladás komolyabb mértékű és fájdalommal is jár, használjon 1 százalék hidrokortizon-tartalmú sprayt, kenőcsöt vagy oldatot. A hidrokortizon erős gyulladáscsökkentő, enyhíti a bőrpírt, csökkenti a fájdalmat. Használja naponta 2-3 alkalommal, szükség szerint.

Használjon aloe verát!

Az aloe vera hatékony természetes gyulladáscsökkentő. Egyszerűen vágja le az aloe vera levelét, préselje ki belőle a gélállagú anyagot, majd vigye fel a megégett bőrfelületre. Ha nincs növénye, a gyógyszertárban kapható aloegél is tökéletes – különösen, ha előtte hűtőszekrényben lehűti. Alkalmazza addig, amíg a bőrpír és a fájdalom nem csökken. Az aloe vera használatát nem viheti túlzásba, mellékhatása nincs.

Polcolja fel a lábát!

Gyakori, hogy a napernyő alól kikandikáló lábak égnek meg – sajnos erre a testrészre még mindig nagyon kevesen ügyelnek. Ha a lába megégett, borogassa hideg vizes törülközővel és polcolja fel. A szív fölé kerülve megakadályozhatja duzzanat kialakulását.

Vegyen be aszpirint!

Az aszpirin enyhíti a fájdalmat, csökkenti a viszketést. Ha úgy érzi, túl sokat volt a napon, még a bőrpír megjelenése előtt érdemes bevenni a gyógyszert.

Maradjon hidratált!

Ahhoz, hogy a napégést minél hamarabb meggyógyítsa, fontos, hogy belülről is támogassa a szervezetét. A gyulladt bőr nem tudja ellátni védő funkcióját, így a bőrön keresztül nagy lehet a párologtatás. Pótolja a folyadékhiányt sok vízzel, esetleg lédús gyümölcsökkel. Csak könnyű ételeket fogyasszon, ne terhelje a szervezetét hosszas emésztéssel.

Forduljon orvoshoz!

Ha a sérülései komoly fájdalommal járnak, és a bőre felhólyagosodott, érdemes orvoshoz fordulni. Ne nyomkodja a hólyagokat, ne döfj ön beléjük tűt – még steril tűt sem! –, inkább mutassa meg orvosnak. Ilyenkor már komolyabb, receptre kapható készítményekre lehet szükség.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink