A növényi olajok jól használhatók a szépségápolásban: kondicionálják a hajat, hidratálják a bőrt, segítenek leküzdeni a pattanásokat, erősítik a körmöt. Itt az idő, hogy tegyen egy sétát velünk a drogériák natúr olajokat kínáló részlegén, és kipróbálja ezeket az anyagokat. Lehet, hogy elsőre nem lesz tökéletes a választás, de káros anyagokat nem tartalmaznak, így a kísérletezésnek semmi nem szabhat határt. Ne feledje, mindenkinek a bőre más, így egyedi bőrápolókra van szükség.

Olajok a szépségéért

Marulaolaj

Dél-Afrika luxusolaja, amely erős antioxidánsokat tartalmaz, így védi a bőrt a sejtkárosodástól. Nagy mennyiségű esszenciális zsírsav található benne, sok C- és E-vitamin, amelyek segítik a sejtek megújulását, enyhítik a szabad gyökök által okozott károkat. Az olaj lassítja a bőr öregedését: javítja a rugalmasságát, csökkenti a finom vonalakat és a mélyen ülő ráncokat egyaránt. Gyorsan beszívódik a bőrbe, támogatja lipidrétegét, nem tömíti el a pórusokat. Antibakteriális és sebgyógyító hatású, ezért a pattanásokat, hegeket is gyógyítja.

Miért jó még?

Hidratálja, védi az extrém hőtől – hajszárító, hajvasaló –, az UV-sugaraktól a hajszálakat, segít helyreállítani a rugalmasságát és egészséges fényét. Erősíti a törékeny körmöt, hidratálja a körömágyat.

Teafaolaj

A teafa Ausztráliában őshonos. A teafaolaj antiszeptikus és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért gyakran használják az akne és más bőrbetegségek kezelésére. A korpásodás, a herpesz, a bőr-, köröm- és hüvelygomba kezelésében is jól használható, de csökkenti az ínygyulladást is. A teafaolaj erősen koncentrált növényi anyag, így mindig kell használni hozzá valamilyen hordozó olajat.

Miért jó még?

Fertőtleníti a horzsolásokat, és jó a rovarcsípés okozta viszketés csillapítására. Segít megszabadulni a fejtetvektől: 60 ml extraszűz olívaolajhoz adjon 1 teáskanálnyi teafaolajat, masszírozza a fejbőrbe, majd alaposan fésülje át a hajat. Tekerjen rá meleg törülközőt, hagyja hatni 20 percig, majd mossa meg a haját.

Argánolaj

Krémes, jól kenhető, nehezen avasodik. Nem véletlenül nevezik „folyékony aranynak”: gazdag antioxidánsokban, melyek csökkentik a szabad gyökök bőrkárosító hatását. Számos esszenciális zsírsav, sok E-vitamin található benne, amelyek segítik a bőr kollagéntermelését, védik a bőrt az öregedéstől és erőteljesen hidratáló hatásúak. Bőrfeszesítő, gyulladásgátló, gombaölő, sejtregeneráló.

Miért jó még?

Jól használható a napi rutinban testápolóként: zuhanyozás után használva a bőr kellemes tapintású, hidratált lesz. Tökéletes ápolószere a száraz, töredezett hajnak: táplálja, ápolja, de nem nehezíti el.

Neemolaj

Gazdag antioxidánsokban és esszenciális zsírsavakban. Behatol a bőr mélyebb rétegeibe, segít helyreállítani a védekező mechanizmusokat. Véd a napégéstől, erőteljesen hidratál. Erősen parazita- és baktériumellenes hatású. A kozmetikában a problémás bőr ápolására használják: jótékonyan hat az aknés, ekcémás bőrre, de a pikkelysömör, a szemölcs, a herpesz kezelésében is hatékony. Gazdag összetételű olaj, de nehéz szaga van. Célszerű más növényi olajokkal – citrusokkal, mentával – keverni.

Miért jó még?

Segíti a sebgyógyulást, a kiszáradt, berepedezett bőr kiváló gyógyszere. Hajhullásra, korpásodásra is jó, de a tetvek, atkák ellen is hatékony.

Jojobaolaj

Puhává és bársonyossá teszi a bőrt, kiváló vízmegtartó. Segítségével könnyedén eltávolíthatók az arcbőrről a smink és az egyéb szennyeződések. Védi és táplálja a bőrt, segíti a védőréteg regenerálódását.

Miért jó még?

Erősíti a körmöket, gyorsítja a növekedésüket. Csillapítja a hajhullást, csökkenti a hajszálak töredezettségét.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink