A bőr öregedése természetes folyamat, amit azonban mindenki minél később szeretne megtapasztalni. Ma már pontosan tudjuk, hogy a napozás – számos, az egészségre gyakorolt pozitív hatása mellett – meggyorsítja ezt a folyamatot, és a bőr idő előtti öregedéséhez vezet. Minél több időt tölt valaki a napon, annál gyorsabban következik be a bőr öregedése, bár természetesen nem mindegy, hogy milyen bőrtípusba tartozik és hogyan napozik.

Öregítő napsugarak

Belső és külső okok

A bőr öregedése már 25 éves kor körül elkezdődik. Először finom barázdák, majd ráncok jelennek meg a szem és az ajak körül, a homlokon. Később a bőr feszessége is enged, majd a bőrfelszín elvékonyodása, gyengülése okán a bőrtömörség is csökken. Ezt a folyamatot nem egy ok, hanem több belső és külső tényező együttese okozza.

A genetikának nagy szerepe van a bőr öregedésében, ám ez ellen nehéz tenni. A külső okok azonban – stressz, hiányos bőrápolás, nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, környezetszennyezés, napsugárzás – befolyásolhatók, és így lassítható a folyamat.

Éltető napfény – csak óvatosan!

Az elsődleges külső tényező, amely az oxidatív stresszen keresztül a bőr öregedéséért felelős, a napsugárzás. Míg a mérsékelt napozás pozitív hatással van az egészségre és így a bőrre is, addig a túlzásba vitt napfürdőzés káros folyamatokat indíthat be a szervezetben.

A napfény magas energiájú, rövid hullámhosszú UV-sugár, amely érintkezik a bőrsejtekkel és erősen reaktív szabad gyököket képez. Ezek a szabad gyökök felelősek a sejtek károsodásáért, a ráncok és más bőrelváltozások – beleértve a bőrrákot is – kialakulásáért.

UVA-UVB sugarak

Az UV-sugaraknak három formája van. Az UVB-sugárzás gondoskodik arról az energiáról, amire a bőrnek a D-vitamin előállításához szüksége van, de ez a sugárzás felelős a napégésért és a közvetlen DNS-károsodásért is. Az UVA-sugárzás is hozzájárul a bőrsejtek károsodásához, a ráncok és pigmentfoltok kialakulásához. Felelős a napallergia kialakulásáért, és súlyosan károsíthatja a szemet és a retinát. (Az UVC-sugárzást a Föld atmoszférája kiszűri, így az nem éri el a bőrt.)

Szolárium: igen vagy nem?

A szolárium csövei a nap sugarainál intenzívebb, többnyire UVA- és kis mennyiségben UVB-sugarakat bocsátanak ki. Az UVA-sugarak a bőr gyors, de nem tartós pigmentálódását idézik elő, mélyen hatolnak a bőrbe. Az UVB-sugarak csak a bőr legfelső rétegét érik el, így a bőr saját védekezőrendszerének lassú kialakításában van fontos szerepük.

A szoláriumozás során tehát a bőr védtelenebb, mintha – fokozatosan emelve az időtartamot – napozik valaki. A bőrtípusnak nem megfelelő, túl gyakori szoláriumozás esetén a bőr ugyanúgy károsodik, mint az ésszerűtlen napozás következében. Azok a bőrelváltozások, amelyek egyértelműen az UVA-sugarak számlájára írhatók – dehidratált, száradt, ráncos, petyhüdt bőr –, csak évekkel később jelentkeznek.

A megelőzés fontossága

Néhány egyszerű szabály betartásával nemcsak a bőr idő előtti öregedését előzheti meg, de elkerülheti a bőrrák kialakulását is.

1. Ne csak nyaraláskor, a strandon használjon fényvédőt! A hétköznapokon is nagyon fontos a megfelelő napvédelem.

2. Soha ne napozzon sminkben, bőrén parfümmel – ezek a kozmetikai termékek ugyanis a napfénnyel érintkezve súlyos elváltozásokat okozhatnak a bőrön.

3. A naptejek, napkrémek többsége nem alkalmas arra, hogy az arc érzékeny bőrét megvédjék. Válasszon kimondottan az arcra kifejlesztett krémeket.

4. Napozás után mindig használjon speciális, a bőr nedvességét pótló testápolót. Ezek a termékek nemcsak védik a bőrt a kiszáradástól, hanem nyugtatják, táplálják is, még a mélyebb rétegekben is.

5. Mindig használjon napszemüveget, hogy megvédje a szemét a túlzott napsugárzás okozta szürkehályog kialakulásától – a hunyorgás ráadásul ráncokat okoz.

Ezek is érdekelhetnek

3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.

Ajánlataink