Magán hordozza Kim Kardashian, Beyoncé, a legszebbre retusált sztárok, a kolléganő, a szomszédasszony és persze mi magunk is. A nők 95 százaléka küzd a narancsbőrrel. A helyzet az idő múlásával romlik, az ülőmunkát végző nők nagy része pedig folyamatosan harcol a problémával... Mit tehetünk ellene?

Örök ellenfél: a narancsbőr

Leggyakrabban a has, a csípő, a comb és a fenék környékét csúfítja el ez a bőrhiba, amelynek kialakulásáért a cukor a felelős. Zsír formájában raktározódik el a bőr sejtjeiben, az pedig felhalmozódik a kötőszövetekben. Ezek a sejtek megduzzadnak, kitüremkednek, a kötőszövet elveszti rugalmasságát, a bőr egyenetlenné, „buckássá” válik. Nem csak a helytelen táplálkozás, de a mozgáshiány is felelős lehet a narancsbőr kialakulásáért, de persze hormonális, genetikai okai is lehetnek annak, hogy kinél alakul ki nagyobb mennyiségben a cellulit.

A bőr alatti zsírréteg a test teljes területén egyenetlenül oszlik el. A karunkon vagy a lábfejünkön például kevés található belőle, csípő- és combtájékon pedig annál több (különösen igaz ez a női szervezetre), itt koncentrálódik a testzsír. Ha túl kevés az izomzat és túl sok a zsír, az a bőrünkön is látszik: nem feszül meg az izmon, hanem egyenetlenné válik a vastag zsírrétegen. Ez persze egyáltalán nem vonzó látvány, és a kor előrehaladtával egyre többet kell tennünk ellene.

A koplalás nem megoldás

Sajnos nem bombabiztos módszer, ha erősen koplalni kezdünk: lehet, hogy a zsírréteg nagysága csökken, ám az izomzat ettől még nem erősödik, sőt az éhezés izomveszteséghez is vezethet. Ráadásul a hirtelen súlyveszteséggel a bőr megereszkedik.

Három szakasz

A csúnya narancsbőrös elváltozás persze nem egyik pillanatról a másikra alakul ki. Vannak intő jelek, amelyekre, ha figyelünk, könnyebben felvehetjük a harcot a bőrproblémával. A kezdeti stádiumban ugyanis még alig észrevehető a narancsbőr, csak, ha össze- vagy széthúzzuk a bőrt, akkor látszanak egészen közelről az apró egyenetlenségek. Előrehaladott állapotban álló helyzetben még nem látszik, de fekvés vagy ülés közben már jól kivehető a cellulit. Később pedig már nem segít a feszes állás sem, mindig látszanak a bőrt elcsúfító egyenetlenségek.

Mi az oka?

A mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a narancsbőr kialakulásához. Az állandó üldögélés (egyes vélemények szerint az ülés az új rák), az egész napos robotolás az íróasztal mellett, a stresszes életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a cukorban és gyorsan felszívódó szénhidrátokban gazdag étrend egyenes út a narancsbőr kialakulásához. A középkorú nők esetében a folyamatot gyorsítja az elerőtlenedés, az izomvesztés gyorsulása.

Tény, hogy felnőtt éveinkben ez egyre nagyobb problémát okoz; kevesen tudják, hogy egy átlagos nő 20 és 30 éves kora között teljes izomtömegéből 2,5 kilót veszít. És ez tovább folytatódik 30-40 éves kor fölött, a klimax éveiben ez az izomcsökkenés pedig megduplázódik. Érdemes azonban „törődni” az izmainkkal, hiszen minél több az aktív izomszövet a szervezetünkben, annál gyorsabb az anyagcserénk, és annál több kalóriát égetünk el edzés közben.

Hol az ellenszer?

Mivel a nők nagy részét érinti ez a probléma, nem meglepő, hogy millió és millió kozmetikai cég kínál megoldást rá. A narancsbőr kezelésére egész iparág épült, krémek, kenőcsök, különböző hagyományosnak mondható és bizarr kezelések formájában. Az a közös bennük, hogy mind megoldást ígérnek, méghozzá nagyon rövid időn belül. Mi pedig megveszünk majdnem mindent, bízva a csodában. Ezek a szerek természetesen nem hatástalanok, ám önmagukban csodára mégsem képesek. Sajnos nincs mese, a harcot egyedül kell megvívnunk: sok mozgással és persze egészséges táplálkozással.

Mozgás

A fogyást legjobban a kardio edzésformák gyorsítják fel, a cellulit eltüntetéséhez azonban érdemes célzott erősítő gyakorlatokat is végeznünk. A cél a fitt és rugalmas izomzat fel- vagy újraépítése. Persze a futást se hanyagoljuk el, sőt, egy apró trükkel még hatékonyabbá tehetjük: egyre több helyről beszerezhető speciális, testhez simuló, a véráramlást fokozó nadrág, amelyet viselve gyorsíthatjuk a narancsbőr elhalványításának – sokszor borzasztó lassúnak tűnő – folyamatát.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink