A szépségápolás a konyhában kezdődik? Ha jobban körülnézünk az otthon található élelmiszerek között, bátran kijelenthetjük: igen. A zöldségek, gyümölcsök, fűszerek tökéletes alapanyagai a házilag elkészíthető arc- és testápolóknak. Magas vitamin- és antioxidáns- tartalmuk miatt védik és táplálják a bőrt, miközben illatanyag- és tartósítószer-mentesek. És ami a legfontosabb: mindenki a saját bőrének tökéletesen megfelelő, finom illatú krémet készíthet akár percek alatt.

Otthoni  bőrápolás - télen is

Sütőtök

A sütőtök egy téli csodagyümölcs: sok fehérjét, rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A karotinok, a C-vitamin, valamint a magjában található e-vitamin antioxidánsként védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökök megkötésénél. Természetes gyümölcssav- és a-vitamin-forrás, fényesíti, élettel telivé varázsolja a bőrt. Nyugtató, hidratáló hatású. Minden bőrtípusra alkalmas, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrre is alkalmazható.

Mézes sütőtökmaszk
Egy kis tálban keverjen össze ¼ csésze tört sütőtökpépet 1 evőkanál mézzel. Vigye fel tiszta, nedves arcbőrre, és hagyja hatni 20 percig. (Figyelem, ez egy picit ragadós maszk, vigyázzon a ruhájára.) Öblítse le, puha törülközővel törölje szárazra a bőrét. Puha, selymes érzést eredményez. Hetente egyszer alkalmazza vagy szükség szerint, ha a bőre vörös vagy irritált.

Joghurtos sütőtök-testápoló
Egy csésze még meleg sütőtökpürét keverjen össze 1 evőkanál mandulaolajjal, 2 dl joghurttal és egy citrom levével. Lehetőleg a meleg, párás fürdőszobában kenje be a testét – szükség esetén a haját is –, és várjon 10 percig, majd meleg vízzel zuhanyozzon le. Utána a szokásos módon hidratálja a bőrét.

Tőzeg áfonya

A kis piros bogyók tele vannak ellagicsavval, amely segít megelőzni a ráncokat és enyhíti a napsugárzás okozta bőrhibákat. Csökkenti a ráncok kialakulásának két legfőbb okát: gátolja a bőrben lévő kollagént lebontó enzimek termelődését és a gyulladási folyamatokban részt vevő molekulák képződését.

Tőzegáfonyás bőrradír
Egy tálban keverjen össze negyed csésze kukoricadarát 2 evőkanál frissen zúzott áfonyával, 1 evőkanál íróval és 2 teáskanál mézzel. ezzel a krémmel masszírozza az arc és a nyak bőrét két-három percen át, majd öblítse le langyos vízzel. Használja tiszta, nedves bőrön hetente egyszer vagy kétszer.

Tőzegáfonyás maszk
Negyed teáskanál zöld agyagot, 1 teáskanál joghurtot, 1 evőkanál mézet, negyed csésze áfonyát és negyed csésze áfonyalét keverjen össze. Kenje az arcára, és hagyja hatni 15 percig. Utána alaposan öblítse le. az arcbőr hidratált és ragyogó lesz.

Borsmenta

A mentol nyugtató és energetizáló hatású. Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, segít a fertőzések leküzdésében. Semlegesíti a kellemetlen szagokat.

Mentás lábradír
1 csepp borsmentaolajat, fél csésze darált friss mentát, 1 csésze durva tengeri sót, 5 evőkanál olívaolajat vagy kókuszolajat és 1 evőkanál kakaóport keverjen össze és kenje be vele a lábát. Körkörös mozdulatokkal masszírozza vele a bokáját és a lábfejét, majd áztassa a lábát tíz percig meleg vízben. a végén öblítse le. Télen, az egész napos csizmaviselésben megfáradt láb ápolására kitűnő.

Mentás agyagpakolás
Negyed csésze zöld agyagot, 1 teáskanál joghurtot, 1 teáskanál mézet és 1 csepp borsmentaolajat keverjen össze. Kenje az arcbőrére és hagyja hatni 10 percig. Nyugtatja, fertőtleníti a zsíros, pattanásos bőrt.

Fahéj

A fahéj magas fenoltartalma révén hatékonyan gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való összekapcsolódását, amely folyamat egyébként a szövetek károsodásához és öregedéséhez vezet. antibakteriális és gombaölő tulajdonságai révén az aknés bőr kitűnő ápolója.

Fahéjas-cukros testápoló
Keverjen össze 1 csésze nyers cukrot negyed csésze dióolajjal, fél teáskanál őrölt fahéjjal. zuhanyozás előtt kenje be a testét, körkörös mozdulatokkal masszírozza a bőrébe, majd öblítse le. A bőre ragyogó lesz.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink