Akár a húszas éveiben jár, akár már ötven is elmúlt, természetes, hogy egészséges, szép bőrre vágyik. A ragyogó bőr titkát mindenki kutatja, keresi, de csodák természetesen ezen a területen sincsenek. Öt tipp, hogyan őrizze meg a bőre szépségét, puhaságát hosszú időn át.

Pihe-puha bőr

1. Bánjon kíméletesen a bőrével!

Azt, hogy milyen tusfürdőt vagy szappant használjon, viszonylag könnyű eldönteni, és a kínálat is elég széles. De nehezebb a helyzet, ha az arctisztítók, arclemosók közül kell választania. A legfontosabb, hogy a bőrtípusának megfelelő arcmosót válasszon. Általánosságban elmondható, hogy a zsírosabb bőrre inkább a gélállagú lemosók ajánlottak, míg a normál, száraz bőrre a hidratáló, krémes állagú lemosók jók. A lényeg, hogy a bőr természetes védőrétege ne sérüljön mosakodás közben. Sokan úgy gondolják, hogy ha nincs kéznél lemosó, a szappan is tökéletes, pedig ez nem igaz. A legtöbb szappan nemcsak a napi szennyeződéseket és a sminket távolítja el, hanem a jótékony hatású, a bőrt védelmező természetes olajokat is. Így a túlzott zsírtalanítás hatására a bőr faggyútermelése beindul, ami kiütések, pattanások megjelenéséhez vezethet. Kaphatók speciális arctisztító szappanok – ezek közül is a bőrének legmegfelelőbbet válassza.

Extratipp

Mindig olvassa el  figyelmesen az arclemosó használati utasítását. A zseléket, habokat nedves bőrre kell felvinni, és pár percig hagyni a bőr felszínén állni, hogy az összetevők elvégezhessék a feladatukat. A tejes arctisztítókat többnyire száraz bőrre kell felvinni és nedves vattával letörölni, így tudják leginkább eltávolítani a bőrön lévő piszkot.

2. Próbáljon ki új krémeket!

Évek óta ugyanazt a hidratáló krémet használja? A kutatók szinte minden hónapban újabb és újabb összetevőket fedeznek fel, amelyek segítik a harcot a gyönyörű bőrért. Persze nem árt a csodálatos újdonságokat fenntartással fogadni, de azért néha érdemes utánajárni, milyen új termékek jelentek meg a piacon. Fontos, hogy míg nappalra könnyebb, fényvédővel ellátott krém is elég, addig éjszakára tápanyagokban gazdagabb, „nehezebb” krémet válasszon. Az évszaknak megfelelően váltani kell az arckrémet is. Nyáron a könnyű, lágyabb krémek ápolják a bőrt, amelyek C-, E-vitamint, aloe verát tartalmaznak, télen pedig a zsírosabb, vitaminokban, hatóanyagokban gazdagabb krémek védik meg a bőrét a zord időjárási körülményektől.

Extratipp

A bőrhibák (napégés káros hatásai, ráncok, aknék) ellen próbáljon ki retinolos készítményeket. Az A-vitamin (retinol) egyre népszerűbb kozmetikai összetevő. Csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését. Enyhébb esetben elegendő egy nem vényköteles, jó minőségű retinolos termék, de szükség esetén bőrgyógyász is felírhat retinolos krémet.

3. Fogyasszon bőrszépítő ételeket

Mindenki ismeri a mondást, miszerint: „Az vagy, amit megeszel.” A bőr is árulkodik arról, mit eszik, a feldolgozott élelmiszerek, a fehér liszt, a cukor nyomot hagy a bőrön. Annak érdekében, hogy megőrizze bőre rugalmasságát, az egészséges, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozás elengedhetetlen. Ehhez sok-sok friss zöldséget és gyümölcsöt, valamint halat célszerű fogyasztani. A lazac, a tilápia és a hering gazdag ómega 3 zsírsavakban, amelyek segítenek enyhíteni a szervezet gyulladásos folyamatait. Az ómega 3 zsírsavak részt vesznek a sejtműködésben, beépülve a sejthártyába, rugalmasabbá téve azt.

Extratipp

A megfelelő folyadékfogyasztás elengedhetetlen a bőr szépségének, egészségének megőrzéséhez. Ha a sejtek nem jutnak elegendő vízhez, a bőr fakóvá, szárazzá és durva tapintásúvá válik. Igyon meg mindennap 1,5-2 liter folyadékot.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink