Bár a nők nagy része tisztában van azzal, hogy az év minden napján kellene napvédő szereket használni, mégis mindössze 35 százalékuk gondoskodik rendszeresen a bőre védelméről. Érthetetlen, hogy miért nem használják a naptejeket többen, hiszen a fényvédő krémek amellett, hogy segítenek megelőzni a bőr öregedésének jeleit, a ráncokat és a foltokat, védenek a bőrráktól is. Bőrgyógyászok összegyűjtötték, melyek a leggyakoribb kifogások a napvédelem hiányára.

Rossz kifogások - Miért nem védekezünk a napsugárzás ellen?

1. „A szervezet a napkrémek használata mellett nem tud D-vitamint előállítani”

Sokan úgy gondolják, hogy a fényvédők rendszeres használta D-vitamin-hiányhoz vezet, ezt azonban a bőrgyógyászok cáfolják. A fényvédők nem blokkolják teljesen a napsugarakat, ráadásul a kora délelőtti, késő délutáni napsütés fényvédelem nélkül is élvezhető. Ennyi pedig pont elegendő a megfelelő mennyiségű D-vitamin-képződéshez.

2 „A kozmetikumok tartalmaznak fényvédőt”

Szerencsére egyre több arckrém, sminkszer tartalmaz fényvédőt, de a legtöbb ilyen termékből képtelenség akkora mennyiséget a bőrre felvinni, amennyi teljes körű védelmet biztosítana. Ráadásul ezeknek a használata csak az arcon jelent némi védelmet, a test többi részét nem óvja a káros sugaraktól. Első lépésnek tehát nem rossz a fényvédő faktoros smink, ez azonban nyáron nem elegendő. Szabadtéri programok esetén használjon széles spektrumú, legalább 30-as faktorszámú napkrémet.

3. „A napkrémek ragadósak és büdösek”

Ha betér egy drogériába vagy gyógyszertárba, és körülnéz a napkrémek között, meg fog döbbenni a kínálat sokszínűségén. Ma már rengeteg olyan napkrém kapható, amely könnyen felvihető, nem ragadós textúrájú, szín- és illatanyagmentes. A napvédő sprayk biztosan nem okoznak csalódást.

4. „A napkrémek károsak az egészségre”

A naptejekről az elmúlt időszakban többen állították, hogy rákkeltő anyagot is tartalmaznak. Steven Wang, a Memorial Sloan-Kettering Rákkutató Központ munkatársa szerint ez az állítás megalapozatlan, a kutatások laboratóriumi vagy állatkísérletek adatain alapulnak, amelyek nem függnek össze az emberekkel. Az egyik kísérletben például egereknek adagoltak UV-fény-elnyelő hatású oxibenzont, amely gyakran előfordul a napvédő krémekben, és ösztrogénhatást mutattak ki, ami a kutatók szerint felgyorsíthatja a daganatos sejtek növekedését. Dr. Wang azonban úgy véli, hogy 250 évig kellene valakinek naponta naptejet használnia ahhoz, hogy a kísérletben felhasznált oxibenzonmennyiségnek ki legyen téve.

5. „A napkrémek drágák”

Az olcsóbb termékek is megfelelő védelmet jelentenek, állítják a bőrgyógyászok. A lényeg, hogy a termék bevizsgált legyen, és szerepeljen rajta a felirat, hogy széles spektrumú. Ez azt jelenti, hogy az UVA- és az UVB-sugaraktól is véd. Nézze meg az összetevők listáját is. Azok a naptejek nyújtják a legjobb védelmet, melyek a következőket tartalmazzák: cink-oxid, avobenzone, ecamsule és titán-dioxid.

6. „A fényvédők pattanásokat okoznak”

Ez sem lehet kifogás: keressen olyan napkrémet, sprayt, amely nem tömíti el a pórusokat. Keresse a non-comedogenic feliratot, amely azt jelenti, hogy a termék nem mitesszerképző, tehát nagy eséllyel nem tartalmaz olyan összetevőket, amelyek pattanásokat okoznak. 

7. „Barna bőrűeknek nincs szükségük napkrémre”

A bőrgyógyászok szerint a sötét bőrűek ugyanúgy leéghetnek, mint a világos bőrűek. Ráadásul őket még jobban veszélyezteti a bőrrák, hiszen a sötét bőrön nehezebb észrevenni az elváltozásokat, és ezért ők később keresik fel az orvost.

8. „A napbarnított bőr egészséges”

Igen, a fokozatosan napoztatott bőr valóban szép látvány, de ehhez nem kell órákat aszalódni a napon vagy rendszeresen szoláriumba járni. Fogyasszon sok karotinban gazdag ételt, ez segít a szép bőrszín kialakulásában, megőrzésében. Ne feledje: minél sötétebbre barnul, a bőre annál szárazabbá válik – így pedig könnyebben ráncosodik.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink