Tökéletes bőrrel csak nagyon kevesen büszkélkedhetnek. A nők jelentős része az élete során kisebb-nagyobb bőrhibáktól szenved. A bőr szépségét, egészségét rengeteg minden befolyásolja: az elfogyasztott ételek, italok, a dohányzás, a napsugarak mind nyomot hagynak szervezetünk legnagyobb védelmi rendszerén. A bőrhibák eltüntetése nem egyszerű, így célszerűbb a megelőzésre figyelni.

Szebb bőr – 9 lépésben

1. Nézze meg a víz keménységét!

A kemény víz nemcsak a mosógépet, mosogatógépet teheti tönkre, de a bőrt is kiszáríthatja. A kemény víz nehezebben távolítja el a szappant és a különböző arctisztító készítményeket, így mindig marad valamennyi kozmetikum a bőrön. A lágy víz hatékonyabban tisztít, a benne lévő sók hatására a bőr puhább és egészségesebb lesz.

2. Igyon zöld teát!

Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a zöld tea jól alkalmazható különböző bőrproblémák kezelésére. fogyassza langyosan vagy hidegen, mert a forró italok ronthatják a gyulladásos bőr állapotát. A zöld tea másik előnye, hogy a benne található epigallocatechingallát segíthet megőrizni a bőr kollagéntartalmát, valamint csökkenti az UV-sugarak okozta DNS-károsodás mértékét.

3. Tanulja meg kezelni a stresszt!

A stressz közben termelődő hormonok csökkentik a bőr védekező képességét. A tartós stressz súlyosbíthatja a különféle bőrbetegségek – az akné, a psoriasis, a rosacea és a seborrhea – tüneteit. Hogy megőrizze bőre egészségét, rendszeresen alkalmazzon olyan stresszkezelési technikákat, mint például a jóga, a mélylégzés és a meditáció.

4. Korlátozza a tejtermékek fogyasztását!

A gyulladt, pattanásos bőr állapotán egyes termékek, elsősorban a tej és a tejsavófehérje is ronthat, mivel megemelheti a vérben az inzulinszerű növekedési faktor szintjét. Ráadásul a tejtermékek kis mennyiségben androgén, azaz férfi hormon hatású anyagokat is tartalmaznak, amelyek a nők szervezetére jelentős mértékben hathatnak. Fogyasszon napi rendszerességgel rostos gyümölcs- és zöldségleveket, probiotikus élelmiszereket, ezek jót tesznek a bőrnek.

5. Párásítson!

Az ipari szennyezés, illetve a közlekedés miatt a levegőbe kerülő káros anyagok ellen sajnos nem sokat tehet, pedig ezek az anyagok a bőr számára nagy megterhelést jelentenek. A szennyeződések bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe, csökkentik a védekezési képességét, meggyorsítva a bőr öregedését. Ezért nagyon fontos a rendszeres és alapos bőrtisztítás. A belső tér fűtésekor a lakás páratartalma nagyon lecsökkenhet, és ez a bőr kiszáradását okozhatja. gondoskodjon a levegő páratartalmának növeléséről.

6. Váltson fogkrémet!

Az elsősorban a száj körül megjelenő, vöröses, apró göbök a perioralis dermatitis nevű bőrbetegség tünetei lehetnek. gyakran kiújuló, elhúzódó és hullámzó lefolyású betegség, melynek leggyakoribb oka a fluortartalmú fogkrém.

7. Védje bőrét a káros napsugaraktól!

Az UVA-sugarak a bőr mélyére hatolnak, átjutnak a felhőkön – ezért kell télen is fényvédőt használni –, és áthatolnak az üvegen is, tehát sem a kocsiban, sem az irodában, sem az otthonában nincs biztonságban. Az UVA-sugárzás károsítja a DNS-t, és hozzájárul a bőrrák kialakulásához.

8. Gondosan válasszon arctisztító készítményeket!

A bőrápolásban a megfelelő arctisztító használata, a gondos arcmosás talán még a hidratálásnál is fontosabb. A szappan az arcbőr legnagyobb ellensége, mert a lúgos, habzó anyagok eltávolítják a bőr természetes védőrétegét, szabad utat engedve a kórokozóknak.

9. Ellenőrizze, hogy milyen gyógyszereket szed!

Egyes orális fogamzásgátlók, antibiotikumok pattanásokat okozhatnak, míg bizonyos antihisztaminok, vízhajtók, antidepresszánsok kiszárítják a bőrt. Más gyógyszerektől fényérzékenyek lehetünk. Ha úgy látja, hogy a bőre állapotát rontja a gyógyszere, beszéljen az orvosával, hogy csökkentse az adagot vagy írjon fel másik készítményt.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink