Szőrösen vagy csupaszon? Örök kérdés, és bár már vannak próbálkozások, még mindig a szőrtelen megjelenést tartjuk a legvonzóbbnak – sőt, már egyre több férfi is borotválja vagy gyantáztatja végtagjait, mellkasát, hátát. Nincs ebben semmi rossz, ha így szeretjük, miért is ne? A mindennapos borotválás viszont nem mindenkinek kényelmes, egyesek pedig irtóznak a gyantától vagy az epilálástól. De akkor mit használjunk?

Szőrtelenítés fénnyel

Miért szeretjük csupaszon?

A szőrtelen test nem csupán hóbort, esztétikai oka is van annak, hogy még profi férfi sportolók is igyekeznek rendszeresen megszabadulni a testüket borító szőrszálaktól. A csupasz bőrön ugyanis szebben kirajzolódnak a tónusok, jobban látszanak az izmok, szóval amikor megszabadulunk a szőrtől, jobban előtérbe hozzuk a sokhetes, nehéz munkával megszerzett alakunkat. Ha pedig az edzéseink eredménye látványosabban jelenik meg, ez újabb lökést adhat a folytatáshoz, sőt a magabiztosságunkhoz is hozzátesz.

Mit használjunk?

Borotva, gyanta, epilálás, végleges szőrtelenítés – ki így, ki úgy oldja meg ezt a kérdést, ez már tényleg egyénfüggő. De nem feltétlenül van mindig időnk rá, vagy vonakodva ülünk az epiláló vagy a kozmetikus gyantacsíkjai alá, mert nem akarjuk, hogy fájjon. Ha ezek közül egyik módszerben sem találtuk meg önmagunkat, még mindig ott van a villanófényes szőrtelenítés lehetősége, amivel akár nyolc hétig is kihúzhatjuk újabb szőrtelenítés nélkül.

Szőrtelenítés fénnyel

Elsőre meredek dolognak tűnhet ez a technológia, fontos, hogy mielőtt használni kezdenénk egy új eszközt, ismerjük meg a működését. Tudni kell, például, hogy az IPL, azaz az intenzíven pulzáló villanófénnyel működő eszközök nem a már meglévő szőrt távolítják el a bőrről, hanem biztonságosan megakadályozzák a bőr alatti szőrnövekedést. Ez azt jelenti, hogy a használata előtt bizony le kell borotválnunk, gyantáznunk vagy epilálnunk a kezelendő területet, majd végig kell mennünk rajta lépésről lépésre a villanófénnyel. Ezzel akár 8 hétre is elfelejthetjük a szőrtelenítést.

Idő kell a jó eredményhez

Ahogy a fogyásban sincsenek csodapirulák, úgy egy villanófényes szőrtelenítőtől sem várhatjuk azt, hogy varázsütésszerűen, egy használattal azonnal hosszan tartó simaságot adjon. Bőrtípustól függően kell 4-5-6-7 ismétlés, mire azt a bizonyos 8 hetet elérhetjük. Szóval, ha elsőre nem hozza a várt eredményt, ne dobjuk a kukába vagy szaladjunk vele vissza a boltba. Egyszerűen csak legyünk kitartóak és türelmesek.

Pró és kontra

Az IPL-szőrtelenítők használata után az elmúlt 25 évben nem mutattak ki bőrrákos esetet vagy egyéb mellékhatásokat, tehát emiatt nem kell izgulnunk. A villanófény a szemre sincs semmilyen hatással. Viszont nagyon világos vagy vörös szőrzeten nem javasolt a használata, mert az intenzív pulzáló fény úgy csökkenti a szőr újranövését, hogy gyengéd fényimpulzusokat bocsát ki a szőrszálra, ezeket a szőrben található melanin (színpigment) nyeli el, vagyis az eszköz hatékonysága a szőrben található melaninszinttől függ. A szőke, ősz és fehér szőrszálak nem – vagy nem elég – melanint tartalmaznak, így az IPL-kezelés soha nem hatásos ezeken a színeken. A vörös szőrzet pedig egy másmilyen típusú melanint tartalmaz, amely nem reagál a villanófényre.

Igény vagy társadalmi elvárás?

Nehéz eldönteni, hogy a szőrtelen megjelenés belénk ivódott társadalmi elvárás-e vagy tényleg belülről fakadó igény. De érdekes, hogy már az ókorban is mézzel és kővel szőrtelenítették magukat a nők. Napjainkban egy amerikai fitneszblogger lány, Morgan Mikenas viszont azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy már több mint egy éve nem szőrtelenít – ami sokakban szimpátiát, másokban viszont ellenérzéseket váltott ki. Az biztos, ma nehéz elképzelni, hogy nőként borostásan mutatkozzunk a strandon.

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink