Tavasszal szinte mindenki úgy érzi, hogy ideje lenne egy kicsit több energiát fordítani a bőrápolásra, és ragyogó, egészséges külsővel köszönteni a jó időt. A téli időjárás, az állandó hőingadozás következtében ugyanis a bőr könnyen szárazzá, fakóvá, élettelenné válik. Nyugtassa meg érzékeny bőrét és próbálja ki bőrmegújító, tápláló tippjeinket.

Tavaszra fel!

Bőrmegújítás hámlasztással

Évszázadok óta az egyik legnépszerűbb szer a szépségápolásban a tej. Különösen a téli időjárásban megviselt bőr regenerációját segíti. A tejben található alfa-hidroxi sav (AHA) kíméletes hámlasztóként távolítja el az elhalt hámréteget. A tejprotein tápláló és hidratáló hatású, zsírtartalma révén biztosítja a bőrszárazság elleni természetes védelmet. A tejprotein növekedésfaktorai a mélyebb bőrképző szövetekbe jutva aktiválják a kollagén- és elasztinképződést, erősítve a kötőszövetet, feszesebbé téve a bőrt.

Tipp: Áztasson be hideg tejbe egy pamuttörülközőt és tegye a száraz, irritált bőrterületre. Hagyja 5 percig hatni, majd óvatosan öblítse le.

Még több nedvességet a bőrnek!

Az avokádó olaja igazi kincs a száraz bőrnek: 85 százalékban telítetlen zsírsavakból áll. Ápolja, táplálja a száraz bőrt, segíti a sejtmegújulást. A-, D- és E-vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Értékes összetevőinek köszönhetően a szaruréteg mélyebb részeibe is gyorsan eljut, és megköti a nedvességet. A tápláló zsír hamar felszívódik, és frissé, üdévé varázsolja az arcot.

Tipp: Készítsen avokádómaszkot! Pépesítsen egy érett avokádót, adjon hozzá 1 teáskanál natúr joghurtot és ugyanennyi mézet. Tisztítsa meg alaposan a bőrét, majd vigye fel a maszkot az arcára. Hagyja hatni 15 percig, majd langyos vízzel öblítse le.

Extratipp

Az avokádómaszkhoz adhat pár csepp olívaolajat is. Az olívaolaj bőrtípustól függetlenül gyorsan felszívódik. E-vitamin-tartalma révén ránctalanító, sejtregeneráló, öregedésgátló hatású. A bőrfelszínt puhává teszi, növeli a bőr immunitását.

Extratipp

A száraz bőr gyorsabban gyógyul, ha aloe verát használ. Az aloe vera gélje regenerálja a bőrt, a kollagéntermelő sejtek képzését növeli, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatású. Minden típusra ajánlott, mert igazodik a bőrhöz: a szárazat nedvesíti, a zsírost normalizálja.

Szárító szappanok és tusfürdők helyett

A drogériák polcai roskadoznak a különféle színű és illatú szappanoktól és tusfürdőktől. Ezekben a tisztálkodószerekben található mesterséges anyagok, vegyszerek szárítják a bőrt, ugyanis nemcsak a szennyeződéseket távolítják el, hanem a nedvességet biztosító természetes zsírokat is. Oldják a hámréteget, zsírtalanítanak. Leggyakrabban az illatanyagok okoznak problémát, de a parabének és a magas lanolintartalom is sok esetben vált ki bőrirritációt, allergiás reakciót.

Tipp: Használjon természetes alapanyagokból készült szappanokat. Népszerűek a kókuszolajból, olívaolajból készült natúr szappanok, amelyeket illóolajokkal, növényi kivonatokkal, iszappal, kecsketejjel gazdagítanak.

Takarékos és bőrkímélő zuhanyozás

A bőr erős kiszáradását okozhatja a kádban fürdés. A meleg víz roncsolja a bőr védőrétegét, a mesterséges színező-, illat- és ásványi anyagokat tartalmazó habfürdők pedig károsan hatnak a bőr szerkezetére. Zsírtalanítanak, oldják a hámréteget, így fürdés után a bőr még szárazabb, érdesebb lehet.

Tipp: A sós-olívaolajos bőrradírozó tusfürdő ideális a gyors zuhanyozáshoz: 1 kanál finom szemcséjű sóhoz adjon 1 kanál olíva- és pár csepp illóolajat. A fahéj serkenti a vérkeringést, feszesít; a citrom hatékony a baktériumok és kórokozók ellen; a levendula nyugtat. Óvatosan dörzsölje át a keverékkel a testét, majd zuhanyozzon le. Az ápoló olajok a bőrön maradnak, és egész éjjel kifejtik jótékony hatásukat.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink