A nap káros sugarai elleni védekezés szerencsére ma már egyre több embernek természetes. A fényvédő krémekről és használatukról azonban még mindig sok a tévhit, így a témáról nem lehet elégszer beszélni. Leleplezzük a tévedéseket, hogy biztosan okos döntéseket hozzon egész évben.

Tévhitek és tények a fényvédelemről

TÉVHIT: Minél magasabb az SPF-szám, annál nagyobb a védelem 

TÉNY: Az igaz, hogy minél nagyobb faktorszámú a fényvédő, annál hosszabb ideig tartózkodhat a napon leégés nélkül, de a magasabb SPF-szám nem jelent teljesebb védelmet a káros sugarak ellen. Míg egy 15-ös SPF faktorú fényvédő 93 százalékos UVB-fényvédelemmel rendelkezik, addig a 40-es faktorszámú is „csak” 97 százalékos védelmet nyújt, ráadásul használatával fokozódhat a hatóanyagokkal szembeni bőrérzékenység. Fontos, hogy az SPF-szám nem ad információt az UVA elleni védelemről, erre külön jelölés figyelmeztet a napvédő krémek dobozain. 

TÉVHIT: A sminktermékek elegendő védelmet nyújtanak 

TÉNY: A fényvédőt tartalmazó hidratálók, alapozók, púderek nyáron nem jelentenek elég védelmet. Ezeket ugyanis nem egyenletesen viszik fel a bőrre, ráadásul a nők nagy része napjában egyszer sminkel, a fényvédő krémeket viszont 2 óránként újra kell kenni. 

TÉVHIT: A fényvédő krémek rákot okoznak

TÉNY: Az utóbbi egy-két évben terjedt el a hír, miszerint a napkrémek rákkeltő anyagokat is tartalmaznak. Ezt eddig semmiféle tudományos kísérlet nem bizonyította. Kutatók szerint átlagosan 250 évig kellene valakinek naponta naptejet használnia ahhoz, hogy esetleg kialakuljon rosszindulatú elváltozás. Ha ön mégis aggódik, használjon vegyszermentes fizikai fényvédőket.

TÉVHIT: A fényvédő krémeket nem kell az egész testen alkalmazni 

TÉNY: Ha kihagyja egy-egy testrészét, növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Tudja, hogy a rosszindulatú elváltozások nagy része a tenyéren és a talpon jelentkezik? Ennek oka, hogy ezeken a területeken sokkal kevesebb pigment van, ráadásul az emberek többsége ritkán keni be a tenyerét és a talpát napkrémmel. Meglepő módon sokan arra hivatkoznak, hogy a fényvédő krémek drágák. Jó megoldás, ha az arcára speciális, így valószínűleg kicsit drágább készítményt választ, a testére pedig olcsóbbat. Az ár és a védelem mértéke között semmiféle összefüggés nincs, az olcsóbb készítmények ugyanolyan jók, mint a drágábbak.

TÉVHIT: A gyerekeknek készült fényvédők más összetevőket tartalmaznak

TÉNY: A gyerekeknek és a felnőtteknek készült fényvédők ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazzák. A különbség annyi, hogy a felnőtteknek szánt készítményeknél szempont az elegáns megjelenés, a finom illat és a „láthatatlanság”, míg a gyereknapvédő lehet kicsit sűrűbb állagú, színes, könnymentes formulával gazdagított. 

TÉVHIT: A fényvédő krémek jobban védenek, mint a sprayk 

TÉNY: Nincs különbség a hatékonyságukban. Ha úgy érzi, hogy a krém formula ragacsos, nem megfelelő textúrájú, lehet, hogy önkéntelenül kevesebbet használ belőle, mint amennyit kellene. Ebben az esetben biztosan jobb választás a spray. A spray fényvédőket hatékonyabban lehet a testre juttatni, és nagyobb lefedettséget biztosítanak – de csak akkor, ha a teljes testfelületet befújja. 

TÉVHIT: A természetes barna bőrnek nincs szüksége védelemre 

TÉNY: A sötét bőrnek ugyanúgy szüksége van védelemre, mint a világosnak. Bármilyen meglepő, a sötét bőrűek ugyanúgy leéghetnek, mint a világos bőrű emberek. Ráadásul a sötét bőrűek nehezebben veszik észre a bőrelváltozásokat, így többnyire későn fordulnak orvoshoz.

TÉVHIT: A fényvédők vízállóak

TÉNY: A legújabb irányelvek szerint a gyártók már nem állíthatják termékeikről, hogy vízállóak. Azt tüntetik fel a fényvédő készítmények dobozán, hogy mennyi ideig lehet számítani – 40 vagy 80 percig – úszás vagy erős izzadás mellett is védelemre. A legjobb, ha minden úszás után újrakeni a testét, illetve ha izzad, 2 óránként vigyen fel újabb réteg napkrémet. 

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink