Ha hibátlan bőrre és fényes hajra vágyik anélkül, hogy mesterséges anyagokat tartalmazó kozmetikumokat használna, ideje, hogy megismerkedjen az ájurvédikus szépségápolással. Az ájurvéda azon a meggyőződésen alapszik, hogy az egészség és a szépség a három dosha (energia) és a hét dhátu (testszövet) kiegyensúlyozott működésétől függ. Fontosnak tartja a belső szépséget: az érzelmi harmóniát és a mentális jellemet is. Íme, néhány igazán hatásos testkezelés a ragyogó szépségért.

Tökéletes összhang - Ájurvédikus Szépségrituálék

Pihentető, relaxáló kezelés

SHIRODHARA

Az ájurvéda nagy jelentőséget tulajdonít a fejmasszázsnak, mivel a fej a két alapvető fontosságú csakra központja. A shirodhara az ájurvédikus kezelés sajátos formája, szokás „harmadik szem” terápiának is nevezni. Neve a szanszkrit „shiro” (fej) és a „dhara” (sugár, áram) kifejezésekből származik. Lényege, hogy a homlokra folyamatos sugárban csordogál az olaj, miközben a gyengéd fejmasszázs segít ellazulni. Célja a harmadik szem megnyitása, a félelem, a szorongás megszüntetése. Segíti a teljes ellazulást, jól kezelhető vele a stressz, az álmatlanság, a memóriazavar.

Kezelés a ragyogó szemért

AKSHI TARPANA

A szanszkrit kifejezés a szem táplálását jelenti. Speciális kezelés, amelynek során a szemek rövid ideig ghee- (tisztított vaj) fürdőt kapnak. A szemgolyó köré fekete fűszeres lisztből építenek egy „kádat”, és ebbe az üregbe öntik az enyhén felmelegített ghee-t. A kezelés megnyugtatja, frissíti a szemet, csökkenti a ráncokat, halványítja a sötét karikákat, élesíti a látást.

Nyugtató, tisztító kezelés

ABHYANGA

Szanszkrit eredetű szó, jelentése: a teljes test olajos masszázsa. A masszázs során meleg olaj segítségével lazítják fel a testben rekedt méreganyagokat. Az erőteljes és lágy mozdulatok kombinálásával a masszázs a felületes izmoktól a mélyizmokig átjárja a testet. A masszázst gyakran két terapeuta végzi egyszerre, akik a fejtől a lábig masszíroznak. A fogások érintik a test marma pontjait, amelyeken keresztül az energiák áramlanak. A masszázs után gőzkabinos izzasztás következik, vagyis verejtékezés útján távolítják el a mozdulatok által felmozgatott és az olaj által felvett méreganyagokat. A kezelés növeli a vérkeringést, a bőr rugalmasságát.

Kezelés a fényes hajért

SHIROABHYANGA

A Shiroabhyanga a fej, a nyak és az arc meleg olajos masszázsa. A Shiroabhyanga masszázs egy intenzív, meleg olajjal végzett fejmasszázzsal kezdődik, mely kiválóan serkenti a vérkeringést, fokozza a fej és a koponya környéki szervek oxigénellátását. A fejmasszázst a homlok, a nyak-vállöv és az arc gyógyolajos masszázsa követi. A kezelés során a gyógyolaj összetevői által kitisztulnak a nyaktól felfelé eső szervekben és a bőrben található méreganyagok. A masszázst egy gyógynövényes gőzfürdő követi, melynek célja, hogy az olaj által már felpuhított, fellazított méreglerakódások eltávozzanak a szervezetből. A masszázs csökkenti a fáradtságérzetet, serkenti az agyműködést, jótékonyan hat a haj állapotára.

Kezelés a sugárzó bőrért

MUKHA LEPAM

Minden bőrtípusra kiválóan alkalmas ez a tápláló gyógynövényekkel, olajokkal, növényi kivonatokkal és ghee-vel végzett masszázs, amelyet gőzöléssel kombinálnak. Hidratálja, tonizálja az arcot, csökkenti a ráncokat, halványítja a pigmentfoltokat.

Méregtelenítő kezelés

POTLI KIZHI (NAVARAKIZI)

Az ájurvédikus kezelések egyik különleges fajtája. A teljes test olajos masszázsa után „batyus” átdörzsölés következik: a batyuk tejben főtt barna rizzsel vannak megtöltve. A rizses batyukat gyógynövényes, meleg tejbe mártogatják, majd gyengéd nyomkodással átpuhítják az egész testet. Erőteljes méregtelenítő hatása van, miközben hatékony fiatalító kezelés is egyben. Táplálja, feltölti a bőrt, javítja a bőr tónusát, textúráját. Jótékonyan hat a száraz bőrre, javítja az ekcémás panaszokat, csökkenti a gyulladt, pattanásos bőr problémáit.

Kezelés a fáradt lábra

KANSA VATAKI

Egy hosszú, fárasztó nap után igazi ajándék a fáradt lábnak a Kansa Vataki lábkezelés. Egy speciális, fémből készült eszközzel masszírozzák át a marma pontokat a talpon. A ghee-n és a kókuszdióolajon kívül egyéb, testre szabott illóolajokat is használnak. A lábmasszázs felfrissíti a lábat, fokozza a keringést, enyhíti a stresszt, új energiákat és mély, pihentető alvást biztosít.

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink