A bőr az emberi szervezet elsődleges védelmi vonala. Gyorsan megjelennek rajta a figyelmeztető jelek, amelyek arra utalnak, hogy valami megváltozott a felszín alatt. Legtöbbször a problémás bőr egyszerűen azt jelenti, hogy nem megfelelő a szépségápolási rutin, de a bőr állapota árulkodhat a szervezetben zajló kóros folyamatokról is.

Üzen a bőr

Száraz, viszkető bőr

A száraz bőr hátterében számos ok állhat – környezeti hatások, genetika –, ám leggyakrabban a bőrt ért külső hatások okozzák a panaszokat. Nyáron főleg a hosszan tartó napozástól, a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztástól, a medencék vizétől szárad ki a bőr. Ez az esetek nagy részében megfelelő testápoló alkalmazásával jól gyógyítható. A tartósan száraz bőr könnyen berepedezik, és gyulladásos bőrbetegség, ekcéma alakulhat ki.

Karikás szemek

A szem körüli bőr vékony, emiatt az erek átlátszanak. Különösen sötétnek tűnnek a karikák, ha a vér kevés oxigént szállít, például nem elegendő alvás után. Az évek múlásával ráadásul a szem körül csökken a zsír, még inkább láthatóvá válnak a mélyedések. De karikákat okozhat a tápanyagok hiánya, a nem megfelelő hidratáció is.

Pattanások az állkapocs vonalán és a nyakon

Már nem tini, mégis pattanások keserítik meg az életét? Ez hormonális okokra vezethető vissza. A probléma hátterében a női hormonháztartás zavara, de pajzsmirigyprobléma is állhat. A helyzetet súlyosbíthatja a stressz, a menstruáció, illetve a menopauza idején is erősödhetnek a panaszok.

Szokatlan szőrnövekedés

Ha az állon vagy a has vonalán erős, sötét szőrszálak jelennek meg, az policisztás ovárium szindrómára (PCOS) utalhat. Ekkor a férfi hormon túlműködése figyelhető meg, ami a sejtek (pontosabban érzékelő fehérjék vagy receptorok) dominánsan öröklődő érzéketlensége az inzulinnal szemben. Tünetei lehetnek még a ritka és kevés vérzés, elhízás (akár diéta mellett is).

Szeplők, májfoltok, anyajegyek

A pigmentációs bőrhibáknak általában valamilyen belső oka van, például enzimhiány, hormonális problémák, de gyógyszermellékhatások, nem megfelelő (szintetikus és káros anyagokat, kőolajszármazékokat tartalmazó) kozmetikumok, valamint az évek során elszenvedett napégések miatt is elszíneződhet a bőr. Minden évben ellenőriztesse anyajegyeit!

Sápadt, fakó bőr

Okozhatja az időjárás – szél, hideg levegő –, télen a lakás száraz levegője, de gyakran a fáradtság, a vitaminok, tápanyagok hiánya és a kismennyiségű vízfogyasztás áll a probléma hátterében. A bőrt nem elég krémekkel hidratálni, szükség van belső hidratációra is.

Piros dudorok

Bőrpír, apró értágulatok, duzzadás, piros, aknészerű kiütések általában a rosacea tünetei. A betegség oka nem ismert, kialakulásához örökletes hajlam és különböző környezeti faktorok hatása szükséges. Egy leginkább elfogadott elmélet szerint a betegség gyökere a bőr ereinek hibás vegetatív beidegződése. A betegséget súlyosbítják az extrém időjárási körülmények, a fűszeres ételek és a stressz.

Duzzadt, irritált szemhéj

Ha rendszeresen duzzadt a szeme reggel, ébredéskor, annak több oka is lehet. A leggyakoribb probléma a túl kevés alvás, de a túlzott alkoholfogyasztás, az éjszakára le nem mosott smink is okozhatja ezt a kellemetlen tünetet. Előfordul, hogy a nem jól megválasztott alvási pozitúra áll a probléma hátterében.

Tág erecskék

A seprűvénák gyenge kötőszövetről és vénagyengeségről árulkodnak. A keringési rendszer egészsége romolhat az életkor előrehaladtával, a túlsúly miatt, illetve genetikai örökség is okozhatja a panaszokat. A visszerek nemcsak a lábon, az arcon is megjelenhetnek.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink