A felnőttkori pattanások nem csak zavaróak, de sokszor az egészségünkkel kapcsolatos gondokra is figyelmeztetnek. A száj körül megjelenő pattanások például hormonális vagy gyomor- és bélrendszeri problémákat is jelezhetnek, de a fogkrém vagy bizonyos étel, kozmetikum is kiválthat pattanásokat.

Zavaró pattanások

Kozmetikumok

Ha a száj körüli pattanások megjelenése valamilyen új kozmetikum használatához köthető, akkor jó esélyünk van arra, hogy a készítmények lecserélésével, viszonylag könnyen megszabadulunk a zavaró bőrhibáktól. Problémát okozhat egy új ajakápoló, fogkrém vagy make-up.

Hormonok

A száj körül megjelenő pattanások fellángolhatnak hormonális változások következtében is. Ezért a nőknél serdülőkor után általában a terhesség és a menopauza időszakában fordulnak elő gyakrabban.

Betegségek

Az arcdiagnosztika szerint a szervezet belső szervei az arcon éppúgy tükröződnek, mint a kézen vagy a talpon. Eszerint a száj körüli terület főként a petefészek és a belek állapotáról adhat képet. A száj két sarka körüli terület elsősorban a hormonális rendszerrel kapcsolatos problémákat jelezhet, míg az áll területe a gyomor- és bélrendszer állapotáról árulkodik. A túlzott stressz pedig mindhárom területen szerepet játszhat a bőrhibák megjelenésében.

Felesleges nyomkodás

A pattanásokat tényleg ne nyomkodjuk, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Magunknak okozunk további kellemetlenséget, ha a száj körül megjelenő egy-két pattanástól így akarunk gyorsan megszabadulni. Épp az ellenkezője fog bekövetkezni: a pattanások száma a területen növekedni fog.

Elhanyagolt arcápolás

A sminkszerek, kozmetikumok használata is kiválthat pattanásokat, ám sokszor nem ez a valódi probléma, hanem az esti arctisztítás kihagyása. Hiába használjuk nappal a legjobb minőségű kozmetikumokat, ha éjszakára nem távolítjuk el a sminket alaposan. Az éjszakára fenn maradt nappali sminkmaradványok, szennyeződések miatt is kialakulhatnak pattanások.

Rossz szokások és ételek

Próbáljunk leszokni arról, hogy napközben babráljuk a száj környékét a kezünkkel, mert ezzel azt segítjük, hogy a pattanások egyre nagyobb területen jelenjenek meg. Az érzékeny, pattanásos száj körüli bőr számára kevés lehet, ha fűszeres, csípős ételek, savas gyümölcsök fogyasztása után csak szalvétával megtöröljük. Hogy az irritációt csökkentsük, mossuk is le gyengéden.

Megelőzhető? Kezelhető?

Panaszok esetén érdemes lecserélni a fogkrémet, ajakápolót, rúzst hipoallergén termékekre. Ügyeljünk a gondos arcápolásra, reggel és este végezzük el a bőrápolási rutin lépéseit, akkor is, ha későn értünk haza, ha sietünk vagy fáradtak vagyunk. Az arcápolás során használt készítményekkel kapcsolatban érdemes szakember segítségét kérni. Sokan esnek abba a hibába, hogy a zavaró bőrhibák gyors eltüntetése érdekében erősen szárító hatású kozmetikumokat kezdenek használni. Tilos a bőrt szárítani, inkább tápláljuk, de ehhez ismerni kell az előzményeket. Jó eredményeket érhetünk el a cink-oxid, az ezüst, a szalicilsav, a teafaolaj hatóanyagú készítmények használatával, de nincs egy bizonyos, mindenki számára bevethető csodaszer. Pattanások ugyanis olyan sokféle okból alakulhatnak ki, hogy érdemes a pontos ok meghatározása szerint kezelni őket.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink