Az évek múltával a szövetek és ízületek elvesztik rugalmasságukat. A bőr, a szervezet legnagyobb védelmi rendszere is sok változáson megy át. Ám a bőr mindig jelzi, hogy mire van szüksége. Ahhoz, hogy sokáig megőrizze bőre szépségét, hallgassa meg, mit üzen önnek.

A bőr üzenete

„Szükségem van napvédelemre”

Létezik egy úgynevezett expozíciós határ, amely minden ember számára adott. Ez meghatározza, hogy mennyi időt tölthet a napon káros következmények nélkül. Ez az idő azonban nemcsak a napozással töltött perceket, órákat foglalja magában, hanem minden olyan pillanatot, amelyet valaki napon tölt.

Az UV-sugárzás folyamatos, minden évszakban károsítja a bőrt. Roncsolja a mélyebb rétegeiben lévő kollagént és elasztint, segítve a ráncok megjelenését, mélyülését. A bőr nem felejt: azokon, akik gyerekkoruktól kezdve folyamatosan megfelelő védelem nélkül teszik ki magukat a napsugárzásnak, már a húszas éveik közepén megjelennek az első ráncok.

„Elárulom a korodat”

Az arcbőr sajnos a legtöbb esetben árulkodik a korról. mMndenki szeretné, ha a bőre feszessége nem változna az idők során, ám az életmód, a környezeti hatások nyomot hagynak, bizonyos bőrelváltozások pedig örökletesek. A bőr 75 százalékát kollagén alkotja, melynek termelődése az életkorral egyre csökken. Ha a kollagén szerkezetében változás áll be, a bőr veszít feszességéből. A kollagén rostnyalábjai szétesnek, a bőr ráncossá válik és nehezebben regenerálódik.

„Vigyázz, hogy mit eszel és mit iszol!”

Az étrend befolyásolja a bőr állapotát, bár az összefüggésre nincs egyértelmű magyarázat. Vannak, akik szerint a vércukorszint stabilizálásával csökkennek a gyulladásos és az oxidatív folyamatok. Mások a tejtermékek káros hatására figyelmeztetnek: a tejben olyan anyagok találhatók, amelyek a tesztoszteron nevű hormon szintjét emelik. A tesztoszteron a bőr faggyúmirigyeinek működését befolyásolja, vagyis okozhat pattanásokat, gyulladásokat. Az biztos, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek segítik a bőr öregedése elleni harcot, a sok feldolgozott szénhidrát viszont csak ront a bőr állapotán

„Érzékennyé váltam!”

A kor előrehaladtával a bőrsejtek megújulási folyamata lelassul. A szaruréteg megvastagodik, az alatta található hám pedig elvékonyodik, és így érzékennyé válik. Bizonyos vegyszerek, illatanyagok, tartósítószerek, de még a verejték is irritálhatja a bőrt.

„Ne dohányozz!”

Dohányzáskor számos olyan anyag keletkezik – például szén-monoxid, kátrány, formaldehid –, amely a bőrt is károsítja. Az agy vitaminokat von el a bőrből a dohányzás hatására, a nikotin pedig csökkenti az alsó rétegek vérkeringését, ezért a bőr  kevesebb oxigénhez jut, így színtelenné, fakóvá válik. Mivel a sejtek termelődése és regenerálódása lelassul, a bőr kiszárad és nem tud ellenállni a külső hatás oknak.

A leszokás után a bőr képes regenerálódni. A bőr öregedésének tünetei visszafordíthatóak, az állapot látványosan javul.

„Soha nem késő rám figyelni”

Optimális esetben az idő előrehaladtával a nők egyre nagyobb gondossággal bánnak a bőrükkel. Megértik az életmódbeli változások pozitív hatásait, hajlandóak újabb és újabb termékeket kipróbálni, védik és ápolják a bőrüket. A bőrápolást azonban soha nem késő elkezdeni.

Megéri figyelni a bőr jelzéseire. Nemcsak a bőr látható elváltozásain segíthet, ha leteszi a cigarettát, egészségesen étkezik, sok folyadékot iszik, stresszmentesen él – fiatalabbnak is érezheti magát.

„Hagyj időt a regenerálódásra!”

Az öregedő bőr hajlamosabb a sérülésekre, és a gyógyulás is hosszabb időt vesz igénybe. Fiatal korban a bőr sejtjei naponta cserélődnek, később azonban a sejtregeneráció lelassul és a sejtcsere a felére csökken.
 

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink