A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.

Bazsalikom, a fűszerek királya

A Kelet sokféle gyógyító és éltető növényei között a legszentebb és legnagyobb becsben tartott nővény (a lótusz után). Eredete az ősi, ókori dél-ázsiai kultúrákba nyúlik vissza, innen terjedt el a világban. Lépten-nyomon találkozhatunk vele a történelemben, jelen van a legendákban. A bazsalikomot szinte minden kultúrában – amiben ismerték – összefüggésbe hozzák az élettel, a halállal, a szerelemmel.

Növénytani jellemzői

Az ajakosok családjába tartozó bazsalikom (Ocimum basilicum L.) dísz-, fűszer- és gyógynövény. Erősen aromatikus a benne lévő változó összetételű illóolajtól, mely függ a változattól és a tartási körülményektől is. A bazsalikom könnyen nevelhető és gondozható – a mi klímánkon általában – egynyári növény, vagyis évről évre újra kell telepíteni kertünkbe. Ám, ha ősszel begyűjtjük a magokat a növényről, minden évben lesz friss bazsalikom a konyhában. A magokat márciusban kell elvetni egy kisebb cserépbe vagy ha több tövet szeretnénk majd nevelni, szaporítóládába is szórhatjuk őket. Ezután egy vékony réteg földdel takarjuk be, permetezzük be vízzel a földet, és tegyük az edényt fagymentes, világos, 10-15 fokos helyre. Ez lehet a konyhaablak vagy egy világos, de fűtött folyosó is. A kis palánták már pár héten belül kifejlődnek, amelyeket májusban a szabadba is ki lehet ültetni. A bazsalikomot akár a fűszerkertben, akár az erkélyen egy nagyobb cserépben, vagy dézsában is nevelhetjük. Agyagedénybe téve valódi mediterrán hangulatot ad kertünknek. Átlagosan 50-80 cm magasra nő meg.

Tartásánál a következőket érdemes szem előtt tartani

A talaja legyen laza és humuszgazdag. Helye legyen szélvédett, huzatmentes, világos, napos. Napi 5 óra közvetlen napfényt igényel. Bőségesen öntözzük, de hidegebb időben kevesebb vizet igényel, főleg fiatalon.

Átható illatát viszont a rovarok nem tűrik, cserepekben, ablakban a legyeket távol tartja. Egyéb erős szagú aromatikus növénnyel együtt a kártékony rovarokat kiskertünkben és máshol is elűzi. Van egy mondás, mely szerint a bazsalikom annál jobban nő, minél többet veszel el tőle. Ennek az igazsága az, hogy új, zsenge hajtásokat akkor hoz, ha visszább vágunk belőle. Lehetőleg ne leveleket csipkedjünk, hanem egy egész hajtást vágjunk le róla. Ezzel jobb aromát és bokrosabb növekedést érhetünk el. Ha szárítani akarjuk, szedjük a hajtásokat közvetlenül virágzás előtt. Magas olajtartalmú növényhez jutunk, ha teljes virágjában szedjük. Mediterrán klímán évente 3-5-szor szedhető, északabbra évi 1-2 szedés lehetséges. Az első ideje kora nyár, a másodiké virágzás előtt. Friss felhasználásra a talaj fölötti hajtások alkalmasak. Az újranövekedéshez a talaj fölött 10-15 cm-re érdemes vágni. A szárításra szobahőmérsékletű levegőn kerüljön sor.

Felhasználása, hasznosítása

A gyógynövény

Manapság – a nyugati világban – a bazsalikomot általában fűszerként használják, de gyógyászati alkalmazása is elterjedt. Sokféle panasz kezelésére használják. Egyike azoknak a gyógynövényeknek, amelyek harmonizálják a test és a lélek működését. Az ókori kínaiak emésztőrendszeri problémáknál, epilepsziánál, veseerősítőként, valamint kígyómarás, rovarcsípés, láz, különböző fertőző betegségek és fejfájás ellen is használták.

Külsőleg bőrnyugtatóként, idegcsillapítóként, reuma elleni szerként alkalmazták. Úgy vélték, szerelmi serkentőszerként is hatásos, és illata által szerelmüket magukhoz láncolhatják. Használták afrodiziákumként is, hiszen a bazsalikom tele van izgató hatású illóolajjal. Napjainkban az orvostudomány több légzőszervi betegséget gyógyít a bazsalikommal. Asztma, hörghurut, tüdőtágulat esetére megelőző és kezelő szerként használják. A szaglást is élénkíti. Emésztési zavarok, valamint nyugtalan gyomor esetében is alkalmazható. Segít az emésztésben, a bélgázok elhajtásában, megelőzi a székrekedést, csillapítja az émelygést és a hányingert. Agyműködést serkentő, étvágyjavító, frissítő, sebgyógyító, delírium- és félelemcsökkentő, fájdalomcsillapító, görcs- és hasmenésgátló hatása is ismert.

A bazsalikomolaj

Segít a légút fertőtlenítésében, a fölösleges nyálkák eltávolításában. Megfázáskor segít kidugítani az orrot, csökkenti a lázat és antibakteriális hatása is van. Kitisztítja a fejet, növeli a koncentrációképességet, de migrén és fejfájás enyhítésére is használhatjuk. Erősíti és megnyugtatja az idegeket, és jó hatással van az idegrendszer működésére, ráadásul a búskomorságot is enyhíti. Ájulás esetén segít az eszmélet visszanyerésében. A bazsalikom kivonatának hatására csökken a fogínyvérzés, serken az izomműködés, enyhül az izmok feszültsége, enyhülnek az izomgörcsök és a hátizomfájdalom. Tinktúráját kombinálhatjuk orvosi tisztesfűvel és vízmelléki csukókával, ingerlékeny állapotnál vagy örménygyökérrel és izsóppal, köhögésre és hörghurutra. A menstruációs görcsök enyhítése mellett segít a rendszeres havi vérzés beállásában, illetve kismamáknál serkenti a tejtermelést. Külsőleg toroköblítésre és kelések érlelésére is használhatjuk.

Magja

A bazsalikommagok enyhe antibiotikumot tartalmaznak, amelyeket ha dunsztkötésbe teszünk, csökkentik a bőr fertőzését és egy kicsit segítik a bőr sérülésének gyógyulását. A bazsalikomot bőrbetegségek gyógykenőcseként is használják, segíti a pattanások, a pörsenések gyógyulását.
Enyhíti a szúnyog- és a darázscsípés utáni viszketést és fájdalmat, sőt hatásos rovarriasztó szerként is.

Teája köhögés csillapítására, idegnyugtatónak, étvágyjavítónak, görcsoldónak, szélhajtónak, vízhajtónak, tejszaporítónak is iható.

A kerti bazsalikom (Ocimum basilicum) gyógyhatásai:

  • antidepresszáns, antiszeptikus (fertőzésgátló), baktériumölő, görcsoldó, szélhajtó,
  • gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, köptető, frissítő, enyhíti a viszketést és a hányingert, serkenti a mellékvese működését.

Az indiai szent bazsalikom (Ocimum tenuiflorum) gyógyhatásai:

  • görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, csökkenti a vérnyomást és a vércukor szintjét.
  • Az ájurvédikus gyógyításban légúti betegségeknél – asztmánál, köhögésnél, megfázásnál – használták.

Receptek

Levelének felhasználása: tipikusan az olasz konyha fűszereként szokták említeni, hiszen az egyik legismertebb olasz saláta, a caprese elmaradhatatlan hozzávalója.

bazsalikom

Fotó: Shutterstock

Pesto

Hozzávalók:
1 csomó friss bazsalikomlevél
2 evőkanál fenyőmag (dió és mandula is használható)
2 fokhagymagerezd
2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt (el is hagyható, növényi sajt is használható)
2 teáskanál citromlé
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A fenyőmagot és a fokhagymát aprítsuk fel finomra turmixgéppel. Adjuk hozzá a bazsalikomot, a reszelt sajtot, a citromlevet és keverjük simára, majd az olívát fokozatosan hozzáöntve turmixoljuk készre. A kész pestót öntsük jól zárható kis üvegbe, tároljuk hűtőszekrényben.
Tehetünk még hozzá petrezselymet is, ha szeretjük. Ez a mártás nagyon jól illik főtt tésztákhoz.

Bazsalikomos spárgakrémleves

Hozzávalók
2 csokor fehér spárga
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 maréknyi friss bazsalikomlevél (1 evőkanál pesto)
2 dl növényi tejszín
1 dl olívaolaj
Tamari
1 csipet borsikafű
szűrt víz
Elkészítés:
A spárgákat megtisztítjuk, a szárakról levágjuk a fás, kemény részeket, majd felaprítjuk. A vöröshagymát és a fokhagymákat apró kockákra vágjuk. Az olíván picit megpároljuk a vöröshagymát és a spárgakarikákat, hozzáadunk fél liter vizet, ízesítőket, tejszínt és botmixerrel csomómentesre keverjük. Rögtön tálalható, fogyasztható.

Bazsalikomos cukkinikrémleves

Hozzávalók:
2 közepes cukkini
2-3 szál friss bazsalikom
1 liter zöldséglé
1 kis fej vöröshagyma
1 dl nővényi tejszín
1/2 dl olívaolaj
8 dkg nővényi sajt
Tamari
1 csipet borsikafű
szűrt víz
Elkészítés:
Olajban pároljuk meg az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a vékony karikákra szeletelt cukkinit, és pár percig pároljuk. Öntsük fel a zöldséglével, és adjuk hozzá az ízesítőket, majd botmixerrel keverjük csomómentesre. Rögtön tálalható, fogyasztható, sajttal és bazsalikommal díszítve.

Bazsalikomos penne

Hozzávalók 2 személyre:
2 db közepes paprika
4-5 gerezd fokhagyma
1 marék friss bazsalikomlevél vagy 1-2 kanál pesto
2-3 kanál olívaolaj
25-30 dkg penne (durumtészta)
Tamari
1 csipet borsikafű
szűrt víz
Elkészítés:
A tésztát forró vízben kifőzzük, közben a paprikát apró kockákra vágjuk és olívaolajon egy picit megpároljuk. Hozzáadjuk a felaprított bazsalikomot vagy a pestót, valamint a fokhagymanyomóval szétnyomott fokhagymagerezdeket és ízlés szerint fűszerezzük. A tésztát leszűrjük és a mártáshoz keverjük. Tálaláskor a megmaradt bazsalikomlevéllel díszítjük.

A virág felhasználása

A bazsalikomnak fehér, rózsaszín, lila virágai lehetnek, fajtától függően. Hasonló, csak enyhébb íze van, mint a leveleknek, és friss salátákba, valamint könnyű tésztaételekbe ajánlják.

Tea készítése
1 tk. szárított bazsalikomot forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 15 percig lefedve. Még melegen, lassan kortyolgassuk el, közben relaxáljunk.

Fontos figyelmeztetés!

  • Várandósság alatt sem külsőleg, sem belsőleg ne használjuk illóolaját. Az illóolaja tartalmaz egy esztragol nevű anyagot, amelyről nem zárható ki, hogy sejtkárosító hatású, ezért várandós és szoptatós kismamák, csecsemők és kisgyermekek lehetőség szerint ne alkalmazzák. Gyógyászati célból se alkalmazzuk a várandósság ideje alatt, szoptatás közben és ne adjuk csecsemőnek, kisgyermeknek.
  • Levele normál konyhai használatra, fűszer mennyiségben, nem ártalmas ilyen esetben sem.
  • Hosszú ideig történő használata sem ajánlott.

Sószegény diéta alapjai

Emlékszik még? Magyar hírességek, akiknek néhány éve, még rövid haja volt

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink