1. Finomított gabonafélék
Ide tartozik a fehér rizs, a fehér lisztből készült kenyér és tésztafélék. Mivel ezek az ételtípusok már több finomítási eljáráson estek keresztül és jelentősen veszítettek természetes vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmukból, hajlamosítanak a puffadásra. A teljes kiőrlésű lisztből készült termékek vagy a teljes értékű gabonafélék magasabb rosttartalommal rendelkeznek, így lassabban szívódnak fel, serkentik az emésztést és akadályozzák a puffadást.
MIT VÁLASSZ? Barna rizst, quinoát, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket.
2. Magas zsírtartalmú tej
Fotó: Shutterstock
A 2%-nál magasabb zsírtartalmú tejek sajnos túl sok – bár természetes – zsírt tartalmaznak. A magas zsírmennyiség azonban nehezebbé teszi az emésztést, ráadásul eléggé megterheli a gyomrot. Persze a tej szükséges és egészséges. Mindössze annyi a teendő, hogy alacsony zsírtartalmú – 1-1,5%-os – tejet kell választani. Ezek kalciumtartalma pont ugyanolyan, mint a magas zsírtartalmú tejeké, de alacsonyabb a zsír- és a kalóriatartalmuk.
3. Szénsavas üdítők
Nem csak magas cukortartalmuk miatt veszélyesek. Még ha cukormentes szénsavas üdítőket veszel, akkor is számolni kell savasodással és puffadással. A szénsav ugyanis puffaszt, nehezebbé teszi az emésztést, hatására bélgázok képződnek. Igyekezz minimalizálni a szénsavas üdítők fogyasztását.
MIT VÁLASSZ? Citrommal ízesített teát vagy buborékmentes vizet.
4. Sajtbár
A sajt igen jó kalciumforrás, sajnos már kis mennyiségben is igen sok zsírt tartalmaz. Ami önmagában nem puffaszt, ám a töménysége miatt a szervezet nehezen dolgozza fel. A szendvicshez, salátához legközelebb válassz zsírszegény fajtát.
5. Transzzsírsavak
Már napi akár egy milligramm transzzsírsav is káros lehet az egészségre. Kutatások is igazolják, hogy a transzzsírsavak növelik a hasi zsírt, káros hatással vannak a szívre és az érrendszerre és negatív hatással a koleszterinszintre. Szerencsére az élelmiszergyártók ma már kiemelten ügyelnek arra, hogy minimalizálják a transzzsírsavak mennyiségét az ételekben. Ettől függetlenül mindig ellenőrizd az ételek címkéjét és összetevőit. Különösen ügyelj a konzerv és a félkész ételek összetevőire.
6. Feldolgozott húsok
Az előre csomagolt kolbászok, virslik, hamburgerhúsok és sokszor a felvágottak is rejtett cukrot, zsírokat, transzzsírokat tartalmazhatnak. Ráadásul sok esetben nem kis mennyiségű tartósítószer van bennük. Márpedig ezek mindegyike puffadást okoz, savasítja a szervezetet és megnehezíti az emésztést. Vásárolj friss húsokat és inkább otthon készíts hamburgerhúst, fasírtot vagy házi pástétomot.
7. Gyorsételek
Zsíros sült krumpli, chips, hamburger… A néhány salátalevél és egy szelet paradicsom nem teszi egészségessé a gyorséttermi menüt!
Fotó: Shutterstock
Amelyek többnyire bő zsírban sülnek és rengeteg felesleges transzzsírsavat tartalmaznak. Nagyon nehezen emészthetők, puffadást és sokszor gyomorégést, valamint székrekedést okozhatnak. Ennek oka a sok zsír mellett az alacsony rosttartalom. Lehetőség szerint kerüljük a gyorséttermeket, de ha mégis betévednénk, igyekezzünk a sok zsíros étel mellé valamilyen zöldséget vagy salátafélét is fogyasztani. (A hamburgerekben található egy darab salátalevél még nem minősül elegendő zöldségnek.)
8. Chipsek
Ezek a sóban és kalóriában gazdag nasik nagy mennyiségű zsírt tartalmaznak. Hidrogénezett növényi olajjal készülnek, rengeteg ízfokozó vagy tartósítószer hozzáadásával. Ezáltal mire fogyasztásra kerülnek, nagyon magas lesz a transzzsírsavtartalmuk. A sok só, zsír és transzzsír lassítja az emésztést, puffadást okoz. A sós chipsek rendszeres fogyasztása akár szív- és érrendszeri problémához is vezethet.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- 3 egynapos diéta különleges helyzetekre
- Zabpelyhes muffin
- Édes reggelt!
- Zabos-almás süti
- 10 nap, 10 különböző reggeli recept – 1. rész
- Reggelizz, és fogyj! – Tippek típusok szerint