Vannak, akik könnyen elpityerednek, mások nagyon ritkán könnyeznek. Amíg a gyerekek természetes eszköze a sírás, addig mi, felnőttek néha megijedünk attól, ha valaki így fejezi ki az érzelmeit. Pedig a sírás természetes reakció, oldja a feszültséget, megkönnyebbülést hoz.

Hulló könnyek

A sírás sokféle lehet

Könnyezhetünk egy fájdalmas esemény miatt, sírhatunk örömünkben, és akkor is, amikor a vöröshagymát aprítjuk. Mindegyik máshogy néz ki, mást mutat az arc, és mást érez
a lélek. Aztán vannak az anyaság könnyei, amelyek bármikor, bárhol megjelenhetnek, olyan helyzetekben, amelyek a szülés előtt meg se érintették a lelkivilágunkat. De a szem egészségéhez is szükség van a könnyekre. A pislogással a szemünket nedvesítjük folyamatosan. Az élettani folyamat már teljesen világos a tudósok előtt, de arra még nem született végleges magyarázat, miért sírnak többet a nők.

Mennyit sírunk?

Egy kutatás szerint a nők átlagosan 2-4 alkalommal sírnak egy hónapban, míg a férfiak kéthavonta egyszer. Azt is megállapították, hogy a nők hosszabban sírnak, többségük 5 percnél tovább. Különböznek az okok is. Míg a nők sokszor a hétköznapi helyzetek közben érzett tehetetlenség miatt is elsírják magukat, a férfiakra ez nem jellemző. Egy nő könnyen zokogógörcsöt kap, ha nem indul az autó, ha összeomlik a számítógép, vagy ha panaszkodnak a tanárok a gyerekre. Pityereg, ha mérges, ha nem tudja kezelni a dühét, ha nem tudja kimondani a fájdalmát, ha nem értik meg. A férfiak ezeket elintézik egy káromkodással. De mindkét nemet megrázzák a halálesetek, tragédiák, válások, ebben nincs különbség. A sírás megkönnyebbülést ad, nem kell keresgélni a megfelelő szavakat a fájdalomra, az folyamatosan oldódik a könnyek távozásával.

Szabad-e sírni?

A társadalmi elvárás a fiúkkal és a férfiakkal szemben kevésbé megengedő, még ma sem ritka, hogy férfiatlannak tartják, ha elsírja magát valaki. A nőknek szabad sírniuk a moziban, ha találkoznak, ha búcsúznak, vagy a munkahelyi mosdóban egy vita után. Néha a sírás a leggyorsabb terápia, gyors fellélegzést és megkönnyebbülést hoz. Egy gyereknek sose mondjuk azt, hogy ne sírjon, mert azt fogja megtanulni, hogy az érzelmeit nem szabad őszintén kifejezni.

Miként reagálunk a sírásra?

A gyereksírás elképesztő frekvenciája mindenkit az azonnali megoldásra ösztönöz, hosszú távon ép ésszel nem lehet kibírni se a csecsemők, se a dacos kicsik bömbölését. Persze hamar meg is tanulják, hogy a sírással jól lehet idomítani a kedves szülőket. A szülők feladata, hogy észrevegyék a különbséget a szívből jövő bánat és a manipulálási szándék között. A férfiak egy része lebénul a női sírástól. Egyes kutatók szerint a sírás éppen azt a célt szolgálja, hogy leállítsa a férfiak evolúciós agresszióját. De a sírást és a hisztit célok elérésére bevetni egyáltalán nem korrekt. Sokkal jobb lenne szavakkal és érvekkel alátámasztani a mondandónkat, kifejezni a fájdalmainkat, érzéseinket, mint sírással kizsarolni a másikból, hogy engedjen a szeszélyeinknek. Nem arról van szó, hogy nincsen helye egy kapcsolatban a sírásnak, hanem arról, hogy egy felnőtt ember nem hisztivel, sírással éri el a céljait, hanem értelmes kommunikációval.

A könny kapcsolatot teremt

Egy újabb elmélet szerint a sírásnak ahhoz is köze lehet, hogy az emberek felvegyék
a kapcsolatot egymással. Hogy megkérdezzék, mi a baj, és segítsenek a másik embernek. A gyereksírásra a többség reagál, de a felnőttek sírásával szemben sem kellene közömbösnek lennünk. A könnyek felébreszthetik az emberekben az empátiát, az együttérzés képességét. Ha látunk valakit sírni a buszon vagy az utcán, nyugodtan kérdezzük meg, tudunk-e segíteni neki. Ha nem, akkor mehetünk tovább. De ha igen, akkor jót tettünk egy emberrel.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink