Bár a nők nagy része tisztában van azzal, hogy az év minden napján kellene napvédő szereket használni, mégis mindössze 35 százalékuk gondoskodik rendszeresen a bőre védelméről. Érthetetlen, hogy miért nem használják a naptejeket többen, hiszen a fényvédő krémek amellett, hogy segítenek megelőzni a bőr öregedésének jeleit, a ráncokat és a foltokat, védenek a bőrráktól is. Bőrgyógyászok összegyűjtötték, melyek a leggyakoribb kifogások a napvédelem hiányára.

Rossz kifogások - Miért nem védekezünk a napsugárzás ellen?

1. „A szervezet a napkrémek használata mellett nem tud D-vitamint előállítani”

Sokan úgy gondolják, hogy a fényvédők rendszeres használta D-vitamin-hiányhoz vezet, ezt azonban a bőrgyógyászok cáfolják. A fényvédők nem blokkolják teljesen a napsugarakat, ráadásul a kora délelőtti, késő délutáni napsütés fényvédelem nélkül is élvezhető. Ennyi pedig pont elegendő a megfelelő mennyiségű D-vitamin-képződéshez.

2 „A kozmetikumok tartalmaznak fényvédőt”

Szerencsére egyre több arckrém, sminkszer tartalmaz fényvédőt, de a legtöbb ilyen termékből képtelenség akkora mennyiséget a bőrre felvinni, amennyi teljes körű védelmet biztosítana. Ráadásul ezeknek a használata csak az arcon jelent némi védelmet, a test többi részét nem óvja a káros sugaraktól. Első lépésnek tehát nem rossz a fényvédő faktoros smink, ez azonban nyáron nem elegendő. Szabadtéri programok esetén használjon széles spektrumú, legalább 30-as faktorszámú napkrémet.

3. „A napkrémek ragadósak és büdösek”

Ha betér egy drogériába vagy gyógyszertárba, és körülnéz a napkrémek között, meg fog döbbenni a kínálat sokszínűségén. Ma már rengeteg olyan napkrém kapható, amely könnyen felvihető, nem ragadós textúrájú, szín- és illatanyagmentes. A napvédő sprayk biztosan nem okoznak csalódást.

4. „A napkrémek károsak az egészségre”

A naptejekről az elmúlt időszakban többen állították, hogy rákkeltő anyagot is tartalmaznak. Steven Wang, a Memorial Sloan-Kettering Rákkutató Központ munkatársa szerint ez az állítás megalapozatlan, a kutatások laboratóriumi vagy állatkísérletek adatain alapulnak, amelyek nem függnek össze az emberekkel. Az egyik kísérletben például egereknek adagoltak UV-fény-elnyelő hatású oxibenzont, amely gyakran előfordul a napvédő krémekben, és ösztrogénhatást mutattak ki, ami a kutatók szerint felgyorsíthatja a daganatos sejtek növekedését. Dr. Wang azonban úgy véli, hogy 250 évig kellene valakinek naponta naptejet használnia ahhoz, hogy a kísérletben felhasznált oxibenzonmennyiségnek ki legyen téve.

5. „A napkrémek drágák”

Az olcsóbb termékek is megfelelő védelmet jelentenek, állítják a bőrgyógyászok. A lényeg, hogy a termék bevizsgált legyen, és szerepeljen rajta a felirat, hogy széles spektrumú. Ez azt jelenti, hogy az UVA- és az UVB-sugaraktól is véd. Nézze meg az összetevők listáját is. Azok a naptejek nyújtják a legjobb védelmet, melyek a következőket tartalmazzák: cink-oxid, avobenzone, ecamsule és titán-dioxid.

6. „A fényvédők pattanásokat okoznak”

Ez sem lehet kifogás: keressen olyan napkrémet, sprayt, amely nem tömíti el a pórusokat. Keresse a non-comedogenic feliratot, amely azt jelenti, hogy a termék nem mitesszerképző, tehát nagy eséllyel nem tartalmaz olyan összetevőket, amelyek pattanásokat okoznak. 

7. „Barna bőrűeknek nincs szükségük napkrémre”

A bőrgyógyászok szerint a sötét bőrűek ugyanúgy leéghetnek, mint a világos bőrűek. Ráadásul őket még jobban veszélyezteti a bőrrák, hiszen a sötét bőrön nehezebb észrevenni az elváltozásokat, és ezért ők később keresik fel az orvost.

8. „A napbarnított bőr egészséges”

Igen, a fokozatosan napoztatott bőr valóban szép látvány, de ehhez nem kell órákat aszalódni a napon vagy rendszeresen szoláriumba járni. Fogyasszon sok karotinban gazdag ételt, ez segít a szép bőrszín kialakulásában, megőrzésében. Ne feledje: minél sötétebbre barnul, a bőre annál szárazabbá válik – így pedig könnyebben ráncosodik.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink