A gyereknek a közös családi élmény a legnagyobb ajándék, többet ér bármilyen menő játéknál. Az önfeledt vízi csata a Balatonban, a családi kerékpártúra, egy vár felfedezése örök emlék marad a virtuális játékok és közösségek korában is.

Aktív családépítő programok

Mivel a mai gyerekeknek a legegyszerűbb dolgok az ismeretlenek, kezdjük az alapokkal: bújócska, sátrazás, gyümölcsszedés, csónakázás. Nem kell rögtön Disneylandbe vágyakozni, lehet, hogy izgalmasabb lesz egy eldugott kis falu az őrségben vagy Zemplénben.

Játék otthon a kertben

A gyerek elemi igénye a kunyhóépítés. Ágakból, madzagokkal, pokróccal remek sátrat eszkábálhatunk, a gyerek ki sem fog jönni belőle. Ha van sátrunk, azt is felverhetjük, de a saját „túlélő” kalyiba építése sokkal izgalmasabb. A bújócska, a tárgyak elrejtése és megkeresése is nagyon szórakoztató a 4–7 éves gyerekeknek. De dobhatunk célba, készíthetünk nyilat vagy csúzlit, nem kell félni a tradicionális fiús játékoktól, ezeknek nagyon fontos szerepük van a fiúk nevelésében.

Mozog a család

Számos kalandpark található szerte az országban, mindegyikben vannak könnyebb-nehezebb pályák. A szülők is rendkívül élvezik ezeket a nem hétköznapi helyzeteket, sokat megtudhatunk magunkról és a családtagjainkról is a nehezített pályán. Gyorsan kiderül, ki a bátor, ki a félénk, ki a hisztis, ki az együttműködő, ki a felfedező. Egy egész napot szemrebbenés nélkül eltölthetünk egy-egy kalandparkban. érdemes figyelni a kuponos cégeket, sokat spórolhatunk a belépőn.

Biciklivel az országúton

Kiépített, biztonságos kerékpárutat a legkedveltebb turisztikai célpontok körül is találunk. A Balaton, a Velencei-tó, a Fertő tó körül remek élmény biciklivel közlekedni. Mérjük jól fel erőinket, kicsit gyakoroljunk a nagyobb túra előtt, aztán vágjunk bele a nagy családi kalandba.

Vízparton

A strandolás kihagyhatatlan, de érdemes más tevékenységeket is kipróbálni a vízparton. Az evezés hagyományos csónakban vagy kajakban szintén nagyszerű program, feltéve, ha maximálisan betartjuk a biztonsági szabályokat. Akár benevezhetünk egy könnyebb vízi túrára a Tiszán vagy a Körösön. A fővárosban is vannak csónakházak, ahol bérelhetünk kajakot, és kajakozhatunk a Dunán, de ezt csak gyakorlottaknak ajánljuk. Budapesttől északra, a szentendrei-sziget magasságában van néhány szabad strand, egyebek között Dunabogdányban. nagyobb gyerekekkel különleges kaland megtapasztalni a folyami úszást, megérezni a víz és a magunk erejét. nem túl aktív, de annál érdekesebb szórakozás a horgászás. sokat ne költsünk rá, inkább csatlakozzunk horgászó rokonokhoz, barátokhoz.

Vártúrák

Nagyon sok jó állapotú vár és várrom található a hegyeinkben, pazar környezetben. nem kell ahhoz történésznek lenni, hogy vonzódjunk ezekhez a helyszínekhez. A neten gyűjthetünk néhány fontos információt, amit el tudunk mesélni a gyerekeknek, miközben bevesszük a várat. A legismertebb a visegrádi és a szigligeti vár. A siroki várat a Bükk és a Mátra határán, a Tarna-patak észak felé kiszélesedő völgye felett találjuk. A Zemplénben a vadregényes regéci vár, a boldogkői vár és számos kisebb kastély és kúria több napra is ígér programot. Keressünk olcsó, falusi szállást, városi gyerekeknek az lesz maradandó élmény.

Kisvasút, vízimalom, szélmalom

A Börzsönyben, Szilvásváradon, Gemencen üzemelnek az erdei kisvonatok, amelyek még a felnőttek szívét is meglágyítják, pláne a Thomas, a gőzmozdonyon cseperedő gyerekekét. De találunk az országban, Tésen egy csodálatos, ép szélmalmot, vízimalmot pedig egyebek között Nagybörzsönyben. A múlttal való találkozás sokat segít a gyerekeknek történelmi tanulmányaikban, szülőföldjük elfeledett értékeinek megismerésében.

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink