A fogyókúrához való hozzáállásunk nagyon eltérő, talán éppen ez okozza egyeseknél a sikert. Másoknál pedig a sikertelenséget: hiába a sok tudás, ha valahogy a gyakorlatba nem tudja átültetni. Vannak igen jellemző, markáns típusok, az ő esetükben viszonylag egyszerű a megoldás is. De vajon mi az?

Lelkes újrázók és szalmaláng trendhívők

„Mindent azonnal” típus

Sem ideje, sem kedve nincs hosszasan diétázgatni. Ő a villámmegoldásokban hisz, gyorsan akar sikeres lenni. Inkább sanyargatja magát kéthetes léböjttel, mint hogy kitartana két hónapig. Tökéletesen betartja a villámdiétákat, fegyelmezetten, maximalizmusra törekedve. A kisikláshoz pont az vezet, hogy fenntarthatatlan rendszerrel akarja kierőszakolni az eredményt.

HOGYAN LEHET SIKERES?

Meg kell értenie, hogy a villámdiéták mindig jojózáshoz vezetnek. Ami lemegy gyorsan, vissza is jön gyorsan. Reálisan havi 3-4 kiló leadását lehet kitűzni.

„Elméletben perfekt” típus

Mindent tud a diétázás elméletéről, ismeri a legújabb kutatásokat és trendeket. Rengeteg energiát fektet az információszerzésbe, de képtelen a gyakorlatban egy lépést is tenni. Bárkinek ad hasznos tanácsot, de a saját diétái mind kudarcba fulladnak. Rendszerint unalomból vagy stressz hatására eszik.

HOGYAN LEHET SIKERES?

A net bújása helyett aktivizálnia kell magát. A testmozgást be kell iktatnia az életébe, eleinte a sétát, később a súlyzós edzést. Be kell fejeznie a csodamódszerek kutatását, és meg kell értenie, hogy a szénhidrátok csökkentése és az aktivitás hozza meg a várt sikert.

„Mindent elszúrok” típus

Százszor nekiindult már az edzésnek, sosem tartott ki egy hétnél tovább. A vesztes mentalitás az élete több területén is megjelenik, mindig szakítanak vele, kirúgják, félreértik.

HOGYAN LEHET SIKERES?

Ezt a vesztes sémát szakember segítségével felül kell írni. Új szokásokat kell kialakítani, az ő esetében leginkább fejben, hogy képes legyen elhinni, van értelme küzdeni, véghez tud vinni dolgokat.

fogyás, diéta, siker

Fotó: Shutterstock

Az „érzelmi evő”

Ő az, aki ahelyett, hogy foglalkozna azzal, mit érez, az evésbe menekül. Soha nem tanulta az érzelmek helyes kezelését, ezért eszik, ha szomorú, és étellel ünnepel, napjában többször is.

HOGYAN LEHET SIKERES?

Meg kell tanulnia elválasztani az érzelmeinek kezelését az evéstől. Meg kell tanulnia felismerni, hogy milyen állapotban van, és arra mi a megoldás. Ha megérti, hogy az evés nem oldja meg a problémáit, akkor visszaveheti a kontrollt a táplálkozása felett.

 

Az „örökké éhes”

Ez sokszor férfiakra jellemző, ők azok, akik már reggel megkérdezik, mi lesz az ebéd, és a nyaralásból is csak az érdekli őket, hogy mit fognak enni. Lehet, hogy egészségügyi – esetleg hormonális – probléma áll a háttérben, ennek érdemes utánajárni.

HOGYAN LEHET SIKERES?

Az örökké éhes nagyevőknek ki kell cselezniük falánk természetüket. Az éhséget kevésbé kalóriadús élelmiszerekkel kell megszüntetniük. Első körben többet kell inniuk, és megnövelni a zöldségek, a rostok fogyasztását. Minden főétkezéshez egyenek nagy adag salátát, a főétkezések között igyanak sokat, és fehérjét vagy cukorszegény gyümölcsöket fogyasszanak.

 

A sikeres diéta titka

Mennyit érnek a különc diéták? 1. rész – A jelzőlámpa diéta

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink