Beköszöntött a jó idő, előkerülnek a nyitott cipők. A többi testrészünkhöz képest a lábápolásra sajnos kevesebb időt és energiát fordítunk, ami sokszor meg is látszik. A lábunk szépségére és egészségére azonban nem árt vigyázni, hiszen nap mint nap komoly munkát végez. Kényeztesse a lábait, hogy aztán büszkén mutathassa meg a világnak.

Tippek a gyönyörű lábért

A lábát…

…ellenőrizze rendszeresen!

Érdemes mindennap alaposan átnéznie a lábát: ellenőrizze, hogy nincsenek-e apró sérülések, sebek, kiütések, duzzanatok rajta. A nem kezelt sérülések elfertőződhetnek, a lábfej és a köröm deformitását is okozhatják. Sokszor a lábfejen jelentkeznek először a szív- és keringési rendszer betegségére utaló tünetek. Figyelje meg a körmei színét és állapotát – a köröm számos meglévő és kialakulófélben lévő betegséget jelezhet.

…tisztítsa gondosan!

A lábak tisztítása része az alapvető higiéniának. Fürdés, zuhanyozás közben kíméletes szappannal mossa meg a lábfejét, a talpát és az ujjközöket is. Ha szükséges, puha körömkefével dörzsölje át a körmöket és a sarkait. Előfordulhat, hogy napközben szükség van frissítő lábfürdőre. Erre soha ne sajnálja az időt! …mindig törölje szárazra. Ez természetesnek tűnik, de sokan nem foglalkoznak azzal, hogy fürdés után felitassák a vizet a lábukról. Nemcsak a lábfejet és a talpat kell alaposan megtörölni, hanem az ujjközöket is. A gombák ugyanis nagyon kedvelik a meleg, szűk, nedves helyeket. Az ujjak közötti vékony bőrön könnyen megtelepednek és elszaporodnak, kellemetlen tüneteket okozva. Ha hajat mosott, a hajszárító meleg levegőjét irányítsa pár percre a lábára.

…hintőporozza!

Miután megszárította a lábát, szórja be hintőporral. Amellett, hogy a hintőpor kellemes hűvös érzést ad, szárazon tartja a bőrt, késlelteti a kellemetlen szagok kialakulását. Ha lábgombától vagy más fertőzéstől szenved, használjon speciális hintőporokat, amelyek antibakteriális, gomba- és vírusellenes hozzátevőket tartalmaznak, hidratálják, táplálják a bőrt és enyhítik a viszketést.

…áztassa rendszeresen!

Sokan úgy tartják, hogy a lábfürdők többet érnek minden gyógyszernél. Pihentető, lazító, méregtelenítő, frissítő fürdő – mindig olyan, amilyenre éppen szükség van. Nem kell hozzá más, csak egy lavór meleg víz és különféle gyógynövények illóolajai. A lábfürdő 15-30 percnél ne tartson tovább, a víz hőmérséklete 40 fok körül legyen. Ha a bőrkeményedést szeretné könnyedén eltávolítani, érdemes még melegebb vizet használni.

…hidratálja!

Bár kaphatók külön lábápoló krémek, a testápoló, a kézápoló vagy a vazelin is tökéletes a láb hidratálására. A lényeg, hogy tartalmazzon értékes tápanyagokat, vitaminokat. Csak a talpát és a lábfejét kenje be, az ujjak közötti területet – a gombásodás elkerülése miatt – hagyja ki. A bőrkeményedésekre használjon speciális készítményeket. mozgassa mindennap. A lábfej és a lábujjak mozgatása, tornáztatása növeli a lábujjak hajlékonyságát és javítja a láb vérellátását. Erősíti a lábizomzatot, növeli a bokaízület mozgathatóságát, hatásos bokasüllyedés és lúdtalp ellen. Ne rakja keresztbe a lábait hosszabb ideig, és ne viseljen szoros zoknit, nadrágot, ezek ugyanis akadályozzák a vér szabad áramlását.

…védje az időjárás viszontagságaitól!

Nemcsak a hidegtől, széltől kell megvédeni a lábát, nyáron is óvni kell a káros környezeti hatásoktól. A lábfej érzékeny bőre nagyon könnyen megég, így még egy városnéző sétához is ajánlott a fényvédő használata, különösen, ha papucsban vagy szandálban indul felfedező körútra.

…kényeztesse megfelelő cipővel!

A jó cipő nem luxus. Mindig vásároljon kényelmes, a lábára tökéletesen illő cipőt, amiben „elférnek” az ujjai, és ami nem okoz maradandó sérüléseket a lábcsontokban és a körmökön. Mindig szánjon elég időt a cipővásárlásra.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink