A napi többórás ülőmunka egészségkárosító hatása széles körben ismert. Az irodai munka nemcsak a fizikai és mentális egészséget veszélyezteti, de gátolhatja az életmód megváltoztatására irányuló törekvéseket is. Összegyűjtöttük a leggyakrabban jelentkező problémákat, és ötleteket adunk, hogyan előzheti meg a bajt.

Irodai veszélyek

Burnout- („kiégés”) szindróma

A kiégés tünetei hasonlóak a depresszióéhoz: érdektelenség a munka iránt és az emberi kapcsolatokban, állandósuló fáradtságérzet, cinizmus. Jellemző a koncentrációs és emlékezőképesség gyengülése, egy idő után elhatalmasodik a reménytelenség érzése. Az immunrendszer gyengül, alvászavarok, rémálmok léphetnek fel, megjelenik a mellkasi szorítás. A pulzus gyorsabbá válik, emésztési zavarok, émelygés tapasztalható, nőhet az alkohol-, kávé-, dohányfogyasztás és egyéb drogok használata.

Válasszon az érdeklődési körének, teherbírásának megfelelő munkát. Figyeljen a saját igényeire és őrizze a magánéletét: ne vigyen haza munkát estére és hétvégére. Ha teheti, kérje a kollégái támogatását, keressen segítő csoportokat. Tartsa tiszteletben a határait érzelmi és fizikai értelemben egyaránt.

Rossz testtartás

A rossz testtartás komoly panaszokat okozhat. Gyakori, hogy a számítógép előtti folyamatos görnyedés miatt a vállak megemelkednek, a fej előrebillen és a nyakban izomfeszülés alakul ki. Amikor ez az állapot állandósul, fejfájás, migrén jelentkezhet. A rossz testtartás miatt kevesebb oxigén jut a sejtekbe, lassítva a vérkeringést és az anyagcserét. A görnyedt testtartás miatt a belső szervek is összenyomódhatnak, megzavarva a létfontosságú szervek működését.

Ahhoz, hogy a helyes testtartás állandósuljon, elengedhetetlen a hátizmok megerősítése. Feküdjön hason, a kezeit tegye a tarkójára, majd emelje fel a felsőtestét annyira, amennyire tudja. Ügyeljen arra, hogy a nyaka egyenes legyen – mintegy a gerinc folytatása –, és a fejét ne próbálja felemelni. Ismételje a gyakorlatot harmincszor.

Egészségtelen étkezés

Az irodai munkát végzőknél kora délután szinte menetrendszerűen jelentkezik az édességéhség. Ilyenkor nagyon nehéz ellenállni a csábításnak, és a fiókok mélyéről előbb-utóbb előkerülnek a finom csokik és kekszek. A kalória- és szénhidrátdús nassok fogyasztása könnyen túlsúly kialakulásához vezet, növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét.

Készítsen otthon egészséges délutáni nassolnivalót és vigye magával dobozban. A zöldségek, sajtok, olajos magvak és a házi készítésű kekszek, müzliszeletek segítenek az energiaszint növelésében.

Túl sok ülés

Az íróasztal mellett töltött hosszú órák károsan hatnak az egészségre. Különösen az elhízással összefüggő betegségek – 2-es típusú diabétesz, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek – gyakoriak az ülőmunkát végzők között. A mozgáshiány eredményeképpen ugyanis a szervezet kevesebb kalóriát éget el, illetve csökkenti az inzulin azon képességét, hogy felvegye a glükózt a vérből. A vérkeringés és az anyagcsere-folyamatok ugyancsak sérülnek, aminek következtében a salakanyagok kiválasztása lelassul, elősegítve a gyulladásos folyamatok kialakulását.

Legalább óránként álljon fel az asztaltól és mozogjon pár percet. Töltse az ebédidő egy részét az utcán sétálgatva. Emellett nagyon fontos, hogy rendszeresen, hetente legalább 3 alkalommal sportoljon. Az aerob mozgásformák – például az úszás, a kocogás és a kerékpározás – fokozzák a vérkeringést és az anyagcserét.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink