Egy-egy sűrűbb hét során nehéz beilleszteni a sok teendő közé az edzést is. Hiszen ott a munka, a család, a mindennapi teendők, amelyek halaszthatatlanok – szinte természetes, hogy a mozgás a feladatok listájának végére kerül. Pedig szükségünk lenne rá, és nem csak a fogyás érdekében: már egy rövid „edzés” is jótékony hatással bír, felpörget, segít csökkenteni a stresszt, jobb kedvre derít, így egyéb munkáinkat is könnyebben végezzük majd. Szakítsunk hát a mozgásra pár percet, például egy kiadósabb ebéd után. 10-20 perc mindössze, ám a hatás nem marad el.

„Edzés” az irodában

Pulzusemelő kardio

Nincs szükség semmilyen eszközre, csak egy kis térre. Ha nincs szabad szoba a közelben, akár az asztalunk mellett is elvégezhetjük a gyakorlatokat. Végezzen helyben gyaloglást magas térdemeléssel, használva a karjait is. Lépegessen intenzíven egy helyben, majd végezzen pár guggolást, kitörést felváltva – pihenés nélkül csinálja a gyakorlatot körülbelül 10 percig. Ha az irodában ilyen intenzív mozgásra nincs lehetőség, sétáljon egy nagyot a környéken.

Nyújtás

Ezt a tízperces gyakorlatot akár az asztalánál is elvégezheti délután. Álljon fel, húzza ki magát, nyújtózzon mindkét karjával a plafon felé 2-3 percig. Majd fonja össze az ujjait, és óvatosan hajoljon egyik, majd a másik oldalra, ügyelve arra, hogy a háta továbbra is egyenes maradjon. Végezze a gyakorlatot 1-2 percig. Ha végzett az oldalra nyújtással, fonja össze az ujjait a háta mögött nyújtott karral, hogy a mellkasi részt is megnyújthassa. Ebben a pozícióban maradva 1-2 perc múlva fordítsa óvatosan jobb, majd bal vállához a fülét, ezután végezzen lassú fejkörzést. Ügyeljen, hogy az álla vezesse a mozdulatot!

A fejkörzés után óvatosan nyújtsa meg a nyakát: a keze segítségével húzza a fejét előbb az egyik, majd a másik oldalra, azután kapaszkodjon meg jobb kezével az asztalban (ha szükséges), húzza fel a bal lábát, hogy a sarka a fenekéhez érjen, a bal kezével tartsa meg a bokáját, hogy alaposan megnyújtsa a combját, majd végezze el a gyakorlatot a másik lábával is. Ismételje meg kétszer-háromszor a nyújtást. Ezek után a hát nyújtása következik: hajoljon le, érintse meg a talajt. Ha nem éri el, hajlítsa be a térdét, vagy csak „lógjon” pár percig, hagyja, hogy a gravitáció dolgozzon.

Átmozgatás

Végezzen pár kör guggolást: kétszer-háromszor tíz körben, széles terpeszben engedje le a fenekét anynyira mélyre, amennyire tudja. Ügyeljen, hogy a térde ne menjen a lábfeje elé, és a háta egyenes maradjon. Guggolás után üljön le (ha lehetősége van rá, támla nélküli székre), a lábát tegye terpeszbe. Támaszkodjon meg a kezével a térdein, majd homorítsa és domborítsa a hátát felváltva, körülbelül 1 percig. Ezután (szintén ülő helyzetben) végezzen néhány vállkörzést, mindkét irányba. Maradjon ülve, húzza ki magát és így végezzen egyenes lábtartással pár lábemelést. Egy-egy lábbal végezzen 5-5 ismétlést, majd emelje egyszerre fel a két lábát. Ismételje ezt ötször.

Szemtorna

Nem csak a végtagjainkat, az izmainkat kell átmozgatni munka közben. A szemünknek is jó, ha kicsit „megtornáztatjuk”, főleg, ha egész nap a képernyőt bámuljuk. A fej megmozdítása nélkül nézzünk jobbra, balra, fel, le – körülbelül ötször minden irányba. Kancsalíthatunk is, nézzük az orrnyerget pár másodpercig, majd pihentessük a tekintetünket egy szemmagasságban található ponton. A mozgatás után jöhet a tudatos pislogás, amelynek hatására cserélődik a könnyfilm, javítjuk a szem vérellátását. Ezután jöhet a fókusz megváltoztatása: először közeli, majd távoli tárgyakat nézzünk (akár bambuljunk is kicsit), majd pihentessük a szemet pár percre.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink