Mindenkinek szüksége van egy bázisra, ahová visszavonul, és ahol igazán jól érzi magát. Ezen a helyen – otthon – nagy gonddal kell megválogatni a színeket, a fényeket, a berendezési tárgyakat, hiszen szinte minden hatással lehet az alvási szokásokra, az energiaszintre, a hangulatra és az általános egészségi állapotra. Segítünk, hogy mire figyeljen, ha igazán békés és boldog otthont szeretne.

Otthon a lakásból

Törekedjen harmóniára!

Az otthon a harmónia, a béke és a nyugalom szigete. ahogy átlépi a bejárati ajtót, már éreznie kell, hogy hazaérkezett. A nyugtató színek, mint például a kék, a szürke árnyalatai és a különböző zöldek csökkentik a vérnyomást és segítenek a feszültség enyhítésében.

Biztosítson kellemes hőmérsékletet!

Nagyon fontos, hogy a lakásban mindig megfelelő hőmérséklet legyen. Sem a túl meleg, sem a túlságosan hideg nem tesz jót a fizikai és a mentális egészségnek. A hideg hónapokban őrizze a lakás melegét puha, süppedő szőnyegekkel, finom, vastag plédekkel. Nyáron jó megoldás a mennyezeti ventilátor, amely a levegő keringtetésével hűvösebb érzetet biztosít.

Ügyeljen a tisztaságra!

Egyes becslések szerint a lakásban lévő ólom és más szennyeződések 85 százaléka a cipővel kerül az otthonok falai közé. A legegyszerűbb megoldás: törölje le a lábát az ajtón kívüli, majd a bejárati ajtó belső oldalán lévő lábtörlőbe és utána vegye le a cipőjét. Takarításkor használjon vegyszermentes tisztítószereket, így a levegő is tisztább lesz.

Gondozzon szobanövényeket!

A szobanövények nemcsak szépek, de segítenek a levegő tisztításában is. az építőanyagok, festékek, lakkok, ragasztók, műanyagok, tisztítószerek, a bútorokhoz használt rétegelt, illetve farostlemezek az egészségre káros anyagokat, például formaldehidet, benzolt, triklóretilént bocsáthatnak ki. Egyes dísznövények képesek kiszűrni a veszélyes gázokat. Az egyik legnépszerűbb levegőtisztító növény az areca pálma, amely napközben rengeteg oxigént termel és párássá teszi a levegőt.

Az anyósnyelvnek a hálószobában a helye, mivel éjszaka termeli az oxigén nagy részét és megköti a benzolt és a formaldehidet. Igazi ász a szcindapszusz, azaz a szobai futóka, amely megszűri a formaldehidet és más, illékony szerves vegyületeket.

Rendszerezzen!

A rendetlenség – talán nem is annyira meglepő módon – lustává tesz és falánkká. A káosz ugyanis legtöbbször azt jelzi, hogy a lakásban élő stresszes életet él, folyton fáradt és kimerült, ez pedig a stresszhormon, a kortizolszint megemelkedésével jár. Ez a hormon pedig étvágygerjesztő, akár 1000 kalória többletbevitelért is felelős lehet. Egy kis racionalizálás a házban csökkentheti a stressz-szintjét és növelheti a fogyás esélyét. Kezdetnek szabaduljon meg a felesleges lomoktól! a túlzsúfoltság ugyanis gátolja a mozgást. Hogyan tornázna, ha még a matracát sem tudja leteríteni a földre?

Neveljen fűszernövényeket!

A veteményeskertben dolgozni felér egy wellnesskúrával: csökkenti a stresszt, a vérnyomást és számos szív- és érrendszeri, pszichiátriai betegség kialakulásának esélyét. Ha nincs kertje, neveljen fűszernövényeket, paradicsomot, paprikát konténerben, ládában az erkélyen. A kertészkedés nemcsak megmozgat, de az egészséges étkezéshez is közelebb visz. Nagyobb eséllyel eszik a saját finom, friss zöldségeiből, ha kéznél vannak. Tegye személyessé a lakását a design és a dekoráció nagyon fontos, és sokat elárul a lakásban élőkről.

A személyes tárgyak, apróságok megmutatják az ember igazi énjét, egy meghitt, barátságos lakás elképzelhetetlen ezek nélkül. Nézzen körül az otthonában: a tárgyak, a berendezés elárulja, milyen ember ön valójában és hogyan éli a mindennapjait?

Engedje be a napfényt!

A természetes fény gyógyító hatással van a testre és a lélekre. Növeli a szellemi teljesítményt és segít megelőzni számos betegség kialakulását. Ha a lakása nem éppen napfényben úszó fészek, akkor se keseredjen el. A stratégiailag jól elhelyezett tükrök, a világos belső burkolatok (magas fényű festék, sárga szín) segítik, hogy napfényes, világos otthont varázsoljon a lakásából.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink