Egyre több embernek okoz gondot a kinézete, amiről főleg a média által támasztott, irreális elvárások tehetnek. Ráadásul már gyermekkorban elromolhat minden. Meglepő, milyen kis dolgokon – is – múlhat egy gyerek, majd a későbbi felnőtt testképének egészsége, ami az önbizalmát, önbecsülését, ezáltal az egész életét befolyásolja. Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogász azt is elmondja, mire kell figyelni.

Egészséges testképtől a kinézetfetisizmusig

Akkor egészséges a testképünk, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben. Tudjuk, hogyan működik a szervezetünk, felelősséget vállalunk érte, sőt teszünk a jóllétéért. A testkép fogalma az idők során sokat változott. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt volt ugyan egy meghatározása a kövérségnek és a soványságnak, de a mostani kinézetfetisizmus nem létezett. A testkép egyrészt saját történet: „Mit gondolok, érzek? Hogy vagyok?” Másrészt kortárskép: „Milyennek látnak a többiek? Szép, elfogadható, elég jó vagyok-e szerintük?”

A gyerekek nagyjából kilencéves koruk után már nem a szülőknek, hanem a kortársaknak akarnak megfelelni. A gyerekközösség könyörtelensége ezen a területen nem ismer határt. Ha valakit a szeplője, a vörös haja, az elálló füle, a túlsúlya, a soványsága miatt ki lehet rekeszteni, és a hibás önértékelése miatt nem tudja megvédeni magát – a tápláléklánc alján találhatja magát és torzul az önbecsülése. Az a gyerek pedig, aki nem hisz magában, nem biztos abban, hogy szerethető és jó úgy, ahogy van, később a testével kapcsolatban is problémákat él meg.

Jó, hogy nem vagyunk egyformák!

Fontos lenne, hogy a pedagógusok és a szülők jól kezeljék a helyzetet. A gyerekeknek meg kell érteniük: különbözőek a testalkatok; nincs sztenderd kép, aminek meg kell felelni. Egyre több felmérés mutatja azt, hogy a fik is elégedetlenek a testükkel. Nem ritka, hogy 11-12 évesek járnak gyúrni. Nehéz elfogadniuk, hogy a testük nagy része genetikailag kódolt: a csontvastagság, a testsűrűség és az alkat nem változtatható. Az is egyre gyakoribb, hogy azok a fiúk, akiknek a ducibb lányok tetszenek, úgy érzik, baj van velük, mert számukra nem a társadalmilag elfogadott a „szép”.

Alap: a család

A testképet születéstől kezdve befolyásolják a szülők dicséretei: „szép vagy, jó a hajad, csinosan öltöztél föl”, de az ellenkezője is: „mást kéne fölvenned, az nem áll jól neked, jobb lenne, ha nadrágot/szoknyát hordanál, miért nem vágatod le a hajadat stb.”. Ezek a mérgező mondatok torzíthatják a gyerek saját magával szembeni elvárásait.

Először a szülőnek kell oxigén

A folyamat része az is, ahogy a szülő saját magára tekint. Hiába súgnak mást az ösztöneink, a repülőn az oxigénmaszkot először magunkra kell feltennünk, és csak utána segíthetünk másnak. Ha egy anyuka azt mondja, nem veheti fel a szoknyát, mert nagy benne a feneke, vagy négyszer öltözik át, és azt mondogatja: „nem vagyok szép”, az hat a gyerekre. Eleinte nem érti, hogy az ő gyönyörű anyukájának mi baja van magával, de egy idő után azokat a pozitív visszajelzéseket is megkérdőjelezi, amelyek tőle érkeznek. Rengeteget számít az is, hogy a szülő humorral, dühvel, esetleg hárítással kezeli a problémákat vagy tudomást sem vesz róluk.

Durva dolgok a mélyben

Nagyon fontos, hogy a szülő mennyire tartja tiszteletben a gyereke testét. Borzasztó hatással van a gyerekre, ha rendszeres fizikai erőszakot szenved el vagy fél, hogy ez megtörténhet. Ez a negatív élmény legtöbbször kapcsolatba hozható a későbbi evészavarral (anorexiával, bulimiával). Ilyenkor a családi háttérben bántalmazás, brutális válás rejlik, ami széttörte a gyerek biztonságérzetét. A belső fájdalmak, sérülések jelzésére utal, ha túl fontossá válik a kinézet, túlzásba viszi a sportolást vagy megpróbálja az evéssel szabályozni vagy eltüntetni a testét, azt, ami bárkinek csábító lehet: formátlanra hízik vagy akár fogy, hogy ne legyen nőies, kívánatos, szerethető.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink