Vannak bizonyos szabályok az életben, amelyeket soha nem kérdőjelezünk meg. A bőrápolásban azonban nem minden egyértelmű: sokan egész életükben olyan rutint követnek, melyet még az anyukájuktól lestek el. Biztos, hogy ezek a szabályok ma is megállják a helyüket? Ennek jártunk utána.

5 átgondolandó szabály

ELSŐ SZABÁLY
NAPONTA KÉTSZER HASZNÁLJON ARCTISZTÍTÓT!

Igen, ez a legtöbb szakember tanácsa, de egyre több olyan kozmetikus, bőrgyógyász van, aki azt mondja, nem szükséges naponta kétszer elvégezni a tisztítási ceremóniát. Különösen, ha nem egy szennyezett nagyvárosban él és nem sminkeli magát. Ekkor ugyanis bőven elég este, a tápláló éjszakai hidratáló krém felvitele előtt lemosni az arcot. Valójában az egyszeri mosás kíméli a bőrt: a tisztítás során ugyanis – különösen, ha erős, vegyi anyagokkal telepumpált anyagokat használ – a bőr természetes olajtartalmát is eltávolítja, így a bőre kiszárad, és a kórokozók szabad utat kapnak. 

MÁSODIK SZABÁLY
HÁMLASSZON HETENTE!

Nos, a kémiai hámlasztás, amelyet AHA- és BHA-hámlasztókkal végezhet otthon, tényleg fontos. Az otthoni kémiai hámlasztás alapvetően gyengéden távolítja el az elhalt hámsejteket és újítja meg a bőrfelszínt. Bőrtípustól függ, de a legtöbb esetben 10-14 naponta elegendő hámlasztót használni – és akkor sem mindegy, hogy milyet. Ha a hámlasztás túl „sikeres”, a felhám megsérül. Ennek jele a kiszáradás, a hámlás, a bőrpír és a gyulladás. Ilyenkor az egészséges bőrsejtek is elpusztulnak, a bőr nem fiatalabb és ragyogóbb lesz, hanem éppen ellenkezőleg, sérült és idősebbnek látszik. Fontos, hogy hámlasztásra gyengéd termékeket válasszon, melyek a bőr megkarcolása nélkül, kíméletesen távolítják el az elhalt hámsejteket. Enyhe csípő érzés még teljesen normális, de ha a hámlasztás vége irritált, vörös bőr, akkor a termék túl intenzív. Ekkor érdemes minimum 1 hét szünetet tartani, és kíméletesebb, a hatóanyagokat alacsonyabb koncentrációban tartalmazó készítményt keresni.

HARMADIK SZABÁLY
A RETINOLOS KÉSZÍTMÉNYEK CSAK IDŐSEBB KORBAN HASZNÁLHATÓK!

A retinol, vagyis az A-vitamin és származékai, a retinoidok valóban a legjobb ránctalanító, bőröregedésgátló összetevők között vannak. Erős antioxidánsok, melyek segítik az új bőrsejtek keletkezését, javítják a bőr struktúráját. Hatásukra a felhám megvastagszik, ezáltal csökkentik, illetve megelőzik a ráncosodást. Az A-vitamin-származékok azonban nem csak a ráncok elleni harcban használhatók hatékonyan: képesek kommunikálni a sejtekkel, arra késztetve őket, hogy viselkedjenek úgy, mint egy fiatal, egészséges sejt, így például bármilyen korosztálynál a napkárosodott bőrre is jó hatással vannak. Halványítják a májfoltokat, a pattanások nyomait. Jól kezelhetők velük a szeborreás bőrbetegségek, a pikkelysömör, a szemölcs.

NEGYEDIK SZABÁLY
AKNÉS BŐRRE NEM SZABAD OLAJAT HASZNÁLNI!

Az aknés bőr állapotát a különféle olajok és nehéz hidratálók tovább ronthatják. Ám jó néhány növényi olaj tökéletesen alkalmas a pattanásos bőr ápolására. A pattanás elsődleges oka a túlzott faggyútermelés. Felnőttkorban legtöbbször hormonális problémák okozzák a kellemetlen tüneteket, ezeket is orvosolni kell, de közben a bőr állapota külsőleg is javítható. Tökéletes természetes ápolószere az aknés bőrnek az argánolaj, a levendula- vagy a kókuszolaj, amelyek faggyúszabályozó hatásuknak köszönhetően csökkenthetik a pattanások mennyiségét, miközben a bőrt nem szárítják, hanem hidratálják, puhítják. Az olajok tartalmaznak antioxidánsokat is, amelyek segítenek a sérült bőrsejtek regenerálódásában és csökkentik a gyulladást.

ÖTÖDIK SZABÁLY
PATTANÁSOS BŐRRE HASZNÁLJON BENZOYL-PEROXIDOT!

A benzoyl-peroxid tényleg hatékony a pattanások kezelésében, azonban elég durva, kíméletlen a bőrrel. Elpusztítja az aknét okozó baktériumokat – és sajnos a bőr természetes védőrétegét is gyengíti. Szárítja, irritálhatja a bőrt, ráadásul preoxidáns, vagyis öregíti a bőrt. A szalicilsav vagy a teafaolaj sokkal inkább bőrbarát, érdemes először ezekkel próbálkozni.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink