Ha már jó ideje sportolunk, ha rendszeresen izzadunk a futópályán, a spinningórán és az edzőteremben, az eredmények mégsem látványosak, ideje az étkezésben keresni a hibát. Összeállításunkban olyan ételedzés párosításokat ajánlunk, amelyek segítenek a gyorsabb regenerációban és a zsírégetésben, megfelelő mennyiségű energiával töltenek fel, hogy bírjuk a kemény, sporttal töltött órákat.

Párban az igazi

SPINNING

Edzés előtt: Fontos, hogy spinning előtt két-három órával megfelelő mennyiségű szénhidráttal, fehérjével, zsírban szegény ételekkel töltse fel a szervezetét. Ha ebédidőben rohan ki spinningórára, reggelire szuper választás a zabkása vagy egykét tojás pirítóssal. Ha estére időzítette az órát, ebédre válasszon teljes kiőrlésű tésztát hallal és zöldségekkel vagy rizst csirkével és brokkolival. Természetesen nem egyszerű mindig összeegyeztetni az edzést a főétkezésekkel, ha óra előtt
három-négy órával nem volt lehetősége enni, fél órával edzés előtt mindenképpen vegyen magához egy kis nasit, ami 25 g szénhidrátot tartalmaz. Egyen meg egy nagyobb banánt vagy egy mogyoróvajas pirítóst.

Edzés után: Magas intenzitású edzés után a szervezet glikogénraktárai kiürülnek, ezeket fontos újratölteni. Újfent azt javasoljuk, egyen szénhidrátot, a megfelelő mennyiség testkilogrammonként egy gramm. (Egy 60 kilós nő tehát 60 gramm szénhidrátot vigyen be a szervezetébe.) Nem feledkezhetünk meg a fehérje-utántöltésről sem, a javasolt mennyiség körülbelül 20 g. Egyen körülbelül 200 grammnyi natúr görög joghurtot banánnal vagy válasszon fehérjeturmixot.

És egy kis bónusz: Spinningórán nincs szükség étrend-kiegészítőre, de egy kis kávé sokat segíthet a teljesítményfokozásban. Az edzést könnyebbnek érezheti és tovább bírja a terhelést, ha óra előtt iszik egy csésze kávét. Természetesen itt is a mértékletesség a lényeg: a legjobb, ha testkilogrammonként 3 mg koffeint visz be a szervezetébe (60 kg esetén ez 180 mg – körülbelül egy dupla presszókávé). Érdemes edzés előtt körülbelül 45 perccel inni a kávét.

SÚLYZÓS EDZÉS

Edzés előtt: Fontos, hogy jó minőségű fehérjével töltse fel a szervezetét: tojással, tejjel, hússal és hallal. Ezek az ételek elágazó láncú aminosavakat tartalmaznak, amelyeket a szervezet hasznosítani tud az edzés során. Ha vegán, egyen zabkását szójatejjel, rizst, quinoát, lencsét vagy babféléket egy kis pirítóssal. Amennyiben rendszeresen jár súlyzós edzésre, jól teszi, ha a hét minden napján jó minőségű fehérjét fogyaszt, de edzés előtt javasolt a 0,3-0,4 g/ kilogramm (60 kilogrammos testsúly esetén ez 18–24 g) bevitele a szervezetbe. Persze a súlyzós erősítéshez szükség van szénhidrátra is. Ha négy órával az edzés előtt nem evett, mindenképpen gondoskodjon valamilyen harapnivalóról óra előtt: igyon meg egy nagy pohár tejet, egyen egy kis sajtot vagy görög joghurtot és gyümölcsöt.

Edzés után: Ha hetente háromszor edz, nagyon fontos a regeneráció az izmok fejlődéséhez. Ezt legkönnyebben az ételekkel oldhatja meg: minden edzés után igyon meg egy fehérjeturmixot. Ha különösen kemény volt az edzés, még fontosabb a megfelelő étel kiválasztása, hiszen ha a glikogénraktárak üresek és nem tölti fel őket újra, a szervezet az izmokból próbál energiát nyerni – vagyis leépíti az izmokat. Egyen tehát fehérjét is és szénhidrátot is. Jöhetnek a jó minőségű, natúr tejtermékek, a szójából készült ételek.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink