A síszezon után a reumatológián meghosszabbodik a sor, és tízből kilencen térdpanasszal fordulnak orvoshoz. Tuza Ritter Bálint személyi edzővel megvizsgáltuk, melyek a leggyakoribb sportsérülések, és azt is, hogy hogyan kerülhetjük el azokat.

Sportsérülések nyomában

A síszezonnak a legtöbben úgy indulnak neki, hogy előtte semmilyen mozgást nem végeztek év közben. Így nem csak az erőnlétük és az állóképességük gyengébb, de az ízületeik is sérülékenyebbek. „Hogy egyszerűen fogalmazzak, a térdünket két dimenzióban tudjuk mozgatni: kinyújtjuk és behajlítjuk. Ennyi. Amikor valamilyen téli sportot űzünk, akkor a legtöbb esetben egy merev lécet erősítünk a lábunkra – ez lehet síléc vagy snowboarddeszka –, és amikor a lendületben a törzsünkkel elcsavarodunk az egyik irányba úgy, hogy a lábfejünk nem követi a mozdulatot a lécek miatt, könnyen keresztszalag-szakadás lehet a vége” – magyarázza szakértőnk.

A térdünk a leggyengébb pont?

A belső oldalszalag-szakadás tipikusan futballistasérülés, legtöbbször akkor jön létre, amikor oldalról elrúgják az ember lábát – és ezzel a térd ismételten a normális Mozgástartományon kívülre kerül. általános probléma, hogy a térdünk nem elég stabil, gondoljunk csak arra, hogy olykor néhány szabályos guggolás is milyen nagy kihívást jelenthet. „A Squash is olyan sport, amely folyamatosan nyírja a térd- és bokaízületeket, hiszen nagyon gyorsan kell irányt váltani, ráadásul a speciális padlón a gumicipőnk megtapad, ez pedig fokozza a terhelést, amit mind-mind az ízületeink nyelnek el” – véli Tuza Ritter Bálint személyi edző. Szerinte az egyik legjobb megoldás az lehet, ha a térdet veszélyeztető sportok előtt minimum 2 hónapon át beépítjük az edzésprogramunkba a térdízület specifikus erősítését, amely stabilizálja az ízületet. ezzel minimalizálhatjuk a sérülés valószínűségét.

A hiba helyrehozható

„Az egyik kliensem profi teniszező volt, de térdsérülése miatt nem tudott többet játszani. Amikor eljött hozzám, egyetlen vágya volt: újra tudjon teniszezni. Szerencsére léteznek olyan módszerek, gyakorlatok, amelyekkel a legtöbb esetben el lehet tüntetni a korábbi sérülésből fakadó térdfájdalmat. Persze nem mindegy, hogy ki hogyan szerezte a sérülését, de általában, a hiedelemmel ellentétben, nem kell egy egész életen át elviselni a fájdalmat és az örökös fáslizást.”

Holtversenyben a gerincsérüléssel

Ha lenne egy hivatalos toplista a sportolás közben szerezhető sérülésekről, a gerincsérv biztosan benne lenne az első háromban. ráadásul ehhez a nyavalyához még az sem kell, hogy komolyabban sportoljunk. „Személyi edzőként kicsit hiányolom a gerinctudatos szemléletet. Ez főleg azoknak jelent problémát, akik ülőmunkát vagy ülő életmódot folytatnak. elég »csak« napi 10-15 órát görnyedt testtartással ülni, 10-20 év múlva garantált a baj.

Olyan ez, mintha elmennénk bevásárolni, és a harisnya, amit felvettünk a lábunkra, kicsit dörzsöli az ujjunkat. De mivel alig érezzük, nem törődünk vele. A kicsi kellemetlenségből egy 3 órás menetelés után elég szép fájdalom alakulhat ki, ami után alig várjuk, hogy megszabaduljunk a cipőtől. A gerincünkkel is ugyanez a helyzet. A nap végére érezzük, hogy kicsit fáj, de este kipihenjük, reggelre kutyabaja. A következő nap végére azonban megint kicsit kellemetlen. ez a sok apróság az évek alatt összeadódik, ráadásul a kevés alvással és sok stresszel nem is hagyjuk a testünket megfelelően regenerálódni.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink