Nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt, ha az egészséges étkezésről és a környezettudatosságról van szó, gyakran belecsúszunk a pazarlás hibájába. Tény, hogy egyre több élelmiszer kerül a kukába világszerte, és igaz ez nem csak a háztartásokra, de az éttermekre, élelmiszerboltokra is. Egészen pontosan az emberiség évente 1,3 milliárd tonna ételt pazarol el. Ha csak 25 százalékkal kevesebb élelmiszert dobnánk ki világszerte, azzal megetethetnénk 870 millió éhező embert…

Pazarlásból: jeles Spórolásból: elégtelen

Egyik nap még büszkén vizsgáljuk a hűtőt, jól bevásároltunk egész hétre előre, minden a terv szerint halad, pár nappal később pedig már az orrunkat befogva dobáljuk ki a megromlott ételeket, alapanyagokat a frigóból. Gond ez akkor is – és talán különösen akkor –, ha tudatosan, változatosan szeretnénk étkezni.

Alaposan bevásárolunk az egészséges alapanyagokból, de valahogy mégsem fogy el mindig az összes saláta, megpenészedik a gyümölcs a kamrában…  (A legnagyobb mértékben a gyümölcsöket, zöldségeket pazaroljuk.) Nem könnyű megtalálni a megoldást, napi nagybevásárlásra, mindennapos főzésre nincs mindig idő, arról nem is beszélve, hogy a kisebb kiszerelésben árult élelmiszerek drágák.

Ismerős a helyzet? Mutatunk néhány trükköt, amelyek segítségével sikerülhet elkerülni a pazarlást, de az egészséges házi kosztról sem kell lemondania.

Főzzön pörköltet!

Ha tele van a hűtő megmaradt zöldségekkel, amelyekre már a kuka vár, főzzön egy jó pörköltet vagy ragut. Hideg időben különösen jó megoldás, csak hús kell hozzá – talán abból is akad még maradék a hűtőben. De ha nincs, jöhet a kiadós zöldségleves, abba aztán tényleg minden maradékot beledobálhat.

Vezessen naplót!

Ha az étkezéseiről naplót vezet a fogyás érdekében, itt az ideje, hogy számon tartsa a kidobott ételeket is. Ezek a jegyzetek segítenek majd rávilágítani, mi az, amit a legtöbbször dob ki, és ez talán segítséget nyújt majd, hogy legközelebb okosabban vásároljon, vagy hamarabb használja fel a gyorsan megromló élelmiszereket.

Zöldségből is finom a desszert!

Ha már nem tud több nyers zöldséget magába tömni, viszont kidobni sem akarja a maradékot, süssön belőlük desszertet. Ha van otthon cukkini vagy édeskrumpli, készítsen diétás rágcsát: vágja vékony szeletekre, süsse meg sütőben, az esti tévézéshez egészséges harapnivalót gyárthat így. A sárgarépából pedig remek tortát készíthet.

Jöhet a juice!

Maradt még néhány zöldség a zacskó alján? Szuper! Készítsen belőlük smoothie-t vagy zöldséglevet.

Tervezzen!

Nem csak a fogyás miatt érdemes előre megterveznie a heti menüt, de a pazarlás elkerülése végett is. Mielőtt nekilátna kitalálni, mit eszik a család a következő napokban, vegye sorra, mi maradt a hűtőben. Vásárlás előtt a maradékokat számolja fel, vagy tervezzen olyan menüt, amelyben helye lesz a hűtő könnyen romlandó tartalmának. Így azt is elkerülheti, hogy még egyszer megvegyen valamit, ami már van otthon, csak éppen nem vette észre. Nem árt, ha rendet tesz a frigóban és a mélyhűtőben, így biztos nem veszít szem elől semmit. Ha ezzel megvan, tervezze meg alaposan a menüt hozzávalóról hozzávalóra.

Tárolja helyesen az élelmiszereket!

Sokszor előfordul, hogy a rossz tárolási módszer miatt romlanak meg hamarabb a hozzávalók. A krumpli például akkor van a legjobb helyen, ha egy papírzacskóban tárolja valamilyen hűvös, jól szellőző helyen, például a kamrában. A paradicsomot sem kell feltétlenül hűtőben tárolni, de érdemes olyan helyre pakolni, ahol nem éri közvetlen napfény, ahogyan a hagymát is. Ha az avokádó érését gyorsítaná, hagyhatja az asztalon is, a kosárban, ha viszont csak a következő héten akar krémet készíteni belőle, tegye hűtőbe, hogy lassítsa az érési folyamatot.

Rakjon rendet a kamrában!

Viszonylag gyakran, akár hetente pakolásszon kicsit a kamrában: azokat az élelmiszereket, amelyek hamarosan „lejárnak”, helyezze kicsit előrébb a polcon, hogy biztosan azokhoz nyúljon főzéskor. Érdemes fejben tartani a lejárati dátumokat, és ezek szerint tervezni a menüt, akár hét közben is variálva a korábbi tervet.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink