Napunk nagy részét – életünk harminc százalékát – a munkahelyen töltjük, nem mindegy tehát, hogy milyen szokásokat alakítunk ki munkavégzés közben. Gyakran nem is gondolunk azokra az apróságokra, amelyek a napi rutinunk részévé válva károsíthatják az egészségünket. Jó hír, hogy kis odafigyeléssel könnyen változtathatunk és kiküszöbölhetjük a hibákat.

Rossz szokások a munkahelyen

Egész napos ülés

A hosszú ideig tartó mozdulatlanság nem tesz jót az egészségnek. Az ülő életmód következtében kóros izomtónus-eloszlás alakul ki a szervezetben, nagyrészt a nyaki izmok görcsössé válásával, a gerinc stabilitását szabályozó mély hátizmok háttérbe szorulásával és gyengülésével. A nem megfelelő helyeken kialakult izomtónus-fokozódások akár a végtagok zsibbadását, fájdalmát is kiválthatják. A folyamatos ülés még akkor is káros, ha egész nap igyekszik ügyelni a tartására. Az ülő életmód bizonyítottan növeli a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

MIT TEHET?

Mozogjon munka közben is, amennyit csak tud. Álljon fel az asztal mellől, sétáljon, végezzen fej-, nyak-, váll- és derékkörzést. A nyújtó hatású gyakorlatok, a bokakörzés mind jól átmozgatják a sok ülés miatt elgémberedett izmokat. Ha lehetősége van, járjon rendszeresen masszázsra – az izomfeszültség gyakran csak így oldódhat.

Magas sarkú cipő

Magas sarkú cipőben jár dolgozni? Ne tegye! A magas sarkú viselése közben az egész testsúly a lábujjakra nehezedik, ahelyett, hogy egyenletesen szétoszlana az egész talpon. Terheli a bokát, a térdet, a medencét és az egész gerincoszlopot. A test többi része kompenzál, így azokra is nagyobb terhelés jut. Magas sarkú viselése közben a nyaki izmok is megmerevednek, nyomják az ott lévő idegszálakat, annak pedig krónikus fejfájás lehet a következménye. A vádli izomzata könnyen megrövidülhet, és folyamatosan feszültté válhat, így pedig fájdalmat okozhat. A magas sarok és a szűk cipőorr együtt károsíthatja a harmadik és a negyedik lábujj idegeit, ami a lábujjak gyulladásához vezethet.

MIT TEHET?

Ha csak nem muszáj, ne hordjon állandóan magas sarkút. Tartogassa különleges alkalmakra, a hétköznapokon, a munkában pedig viseljen kényelmes, lapos sarkú cipőt, csizmát, szandált.

Ebéd az íróasztalnál

Ha a számítógépe előtt ülve fogyasztja el az ebédjét, több negatív hatással is számolnia kell. Az ebédszünet ugyanis nem csak arra való, hogy az éhségét csillapítsa: az agynak is kell egy kis kikapcsolódás. Ez, ha az íróasztalánál ül, nem fog sikerülni. Ráadásul az ebédidő a társas kapcsolatok ideje is, hiszen ilyenkor beszélgethet a kollégáival vagy találkozhat a barátaival, ismerőseivel. Ha nem mozdul, marad a Facebook, pedig a személyes kapcsolatok erősítik a mentális egészséget és növelik a hosszú, boldog élet esélyét.

MIT TEHET?

Ebédeljen a kollégáival, ismerőseivel! Ha van lehetősége, ebédidőben sétáljon egyet. Az sem baj, ha magányra vágyik: fogyassza el az ebédjét a közeli parkban vagy egy eldugott kis étteremben.

Rossz testtartás

A rossz testtartás azt jelenti, hogy a gerinc három fő hajlata – a nyak tövénél lévő enyhe előrenéző ív, a vállak közti enyhe hátrafelé néző ív és a hát alsó részén lévő ív – közül legalább az egyik eltorzul. Az ülőmunkát végzők zöménél rövid idő alatt kialakul a rossz testtartás. Ha ez még a rendszeres mozgás hiányával is párosul, a hátizmok meggyengülnek, és számos panasz jelentkezhet. Az íróasztalnál végzett munka során a nyak és a fej izmai megfeszülnek, ami fejfájáshoz vezet. A görnyedt testtartás nemcsak az izmokban és az ízületekben okoz gondot, de nyomást is gyakorolhat a belső szervekre, ami pedig megzavarhatja a működésüket.

MIT TEHET?

A legfontosabb a rendszeres sportolás. Az úszás erősíti a törzs tartóizmait, amelyek a gerinc stabilitásáért felelősek. Kíméli az ízületeket, miközben fejleszti az izmokat és javítja az állóképességet.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink