A teherbeeséstől való félelem a nők számára gyakran komoly stressz forrása lehet még akkor is, ha védekeznek – de vajon mi lehet ennek az oka? Cikkünkben ennek a kérdésnek járunk utána.

Nők és fogamzásgátlás: sok a stresszfaktor

Az óvszer örök dilemma

Az óvszer pearl-indexe alapján biztonságos védekezési módszernek számít, mégis sok nő tart attól, hogy elszakad vagy lecsúszik – az ehhez hasonló balesetek azonban többnyire hibás használat vagy helytelenül tárolt óvszer esetén fordulnak elő. Ezek a tények azonban többnyire nem sokat érnek: a teherbeeséstől való félelem az óvszerrel védekező nők körében a leggyakoribb.

Tabletta és hüvelygyűrű: ártanak-e a hormonok?

A fogamzásgátló tablettáról, illetve a hüvelygyűrűről egyaránt elmondhatjuk, hogy helyes használat mellett csaknem 100%-os védelmet nyújtanak, így rendkívül népszerűek a fiatal nők körében. A tabletta hormontartalmával kapcsolatos rémtörténetek ugyanakkor gyakran elbizonytalanítják a nőket, akik bár bíznak a módszer hatékonyságában, a mellékhatásoktól tartanak. Tablettát szedő nők körében gyakori jelenség a libidócsökkenés és a hüvelyszárazság, mely mögött a legtöbb esetben pszichés okok állnak.

A hüvelygyűrű egy korszerű módszer, melynek hormontartalma a nyálkahártyán keresztül, a tápcsatorna kikerülésével szívódik fel. Emiatt használata biztonságosabb, és nem kell aggódni a kihagyott tabletták vagy az esetleges hányás és hasmenés miatt sem – ezzel pedig számos stresszfaktort kiiktathatunk.

Általánosságban elmondható, hogy a sterilizáció mellett, helyes alkalmazás esetén a hormonális módszerek, azaz a hüvelygyűrű, a tabletta és a spirál a legmegbízhatóbbak 0,2 és 0,6 közötti pearlindexükkel. Egyszerű a matek a felsorolt módszerek helyes alkalmazása esetén egy év alatt 1000 nőből három lesz várandós. Az óvszer tökéletes használata mellett ugyanennyi idő alatt 30, a rendszertelen tablettaszedés miatt pedig 80 nő lesz terhes.

Nem kérdezünk eleget

A teherbeeséstől és a mellékhatásoktól való félelem oka leggyakrabban az, hogy nem tudunk eleget az adott módszerről és annak helyes használatáról. A nőgyógyászok néha rutinból elfelejtik tájékoztatni betegeiket a helyes alkalmazásról, a páciens pedig gyakran kínosnak érzi, ha kérdeznie kell, ez azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonsággal használhassuk az adott módszert. A fogamzásgátló okozta stresszfaktorok később komoly szexuális és párkapcsolati gondokat okozhatnak, így fontos a megelőzés – a kulcsszó: kérdezni, kérdezni, kérdezni!

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink