Egy ideje már tart a különféle növények pollenszórása, de a neheze még csak most jön… A Diéta és Fitnesz legfrissebb számában a betegség kialakulásáról, a tünetek megelőzéséről és a hosszú távú megoldásokról is olvashatsz!

Pollenallergia: Létezik hosszú távú megoldás?

Az allergia tulajdonképpen egyfajta túlérzékenység, amely azért alakul ki, mert a természetes védekezőképességet valami megzavarta. Normális esetben az immunrendszerünk fellép a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók támadása ellen, ám ha ártalmatlan anyagok (például kutyaszőr, háziporatka-ürülék, penészgomba és döntően a pollenek) hatására is beindítja szervezetünk védekező mechanizmusát, akkor allergiás panaszok jelentkeznek. Manapság az érintettek számos terápiás lehetőség közül választhatnak, jó néhányat azonban már a szezon előtt 2-4 hónappal el kell kezdeni. A pollenallergia problémájával küzdők különösen késő nyáron és ősszel szenvednek, mindenekelőtt a parlagfű, az egyik legagresszívabb, komoly problémákat okozó növény miatt. A parlagfű voltaképpen már július végén elkezd virágozni, de augusztustól ontja igazán a pollenjeit. A betegek pedig általában szeptemberre „robbannak le” teljesen, amikor a szervezetük telítődik a virágporral.

 

Mi lehet a hosszú távú megoldás a pollenallergia ellen?

Ma az immunterápia az egyetlen olyan ismert kezelés, amely az okot szünteti meg, gyógyszerek nélkül. A terápia során a beteg azt az anyagot kapja – hígítva, injekció, tabletta vagy cseppek formájában –, amely a tüneteket kiváltja. A 3-5 éven át tartó terápiát követően a szervezet folyamatosan hozzászokik az adott anyaghoz, és végül megtanulja panaszok nélkül elviselni. A pollenkivonatot például a beteg a saját otthonában is alkalmazhatja, egyszerűen naponta a nyelve alá csöppenti a készítményt. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a kezelést már a szezon előtt négy hónappal el kell kezdeni.

A terápiával 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el.

 

Mindent a pollenallergia kialakulásáról és kezeléséről!

Tudtad, hogy pollenallergia kialakulásában többek között életmódbeli tényezők is szerepet játszanak? A további okokról, a keresztallergiáról, a tünetek enyhítésének legjobb módszereiről, a vény nélkül kapható készítmények használatáról és még sok már fontos tudnivalóról a Diéta és Fitnesz magazin legfrissebb számában olvashatsz!

A megújult magazint keresd az újságárusoknál vagy digitális formában a digitalstand.hu/dietaesfitnesz weboldalon.

Diéta és Fitnesz címlap június

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink