Lencse és más hüvelyesek, sült malac, rétes... Hazánkban több élelmiszer is kapcsolódik az év utolsó és az új esztendő első napjához.

Hagyományok nyomában: mit együnk szilveszterkor és az új év első napján?

Lencse és más hüvelyesek

Lencsét új év első napján kell fogyasztani – a hagyomány szerint az apró szemek az esztendő bőségét jelképezik, a pénzt szimbolizálják. Van olyan tájegység, ahol a lencse helyét más hüvelyes (borsó, bab) veszi át, de a kölesnek és a rizsnek is hasonló szerepe van január 1-jén.

 

Malac/sertéshús

A hagyomány szerint azért fogyasztunk malacot szilveszterkor, mert az orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. A legenda úgy tartja, hogy a sült malac füle, farka, a csülök és a köröm azok, amelyek fogyasztásával különösen szerencsések lehetünk az új esztendőben.

 

Rétes és fánk

A rétes – pontosabban a rétestészta – arra utal, hogy nyújtsuk meg a szerencsét és a bőséget a következő esztendőre is. A rétes töltelékének mennyisége pedig szintén a gazdagságot, a bőséget jelképezi. Sok helyen szilveszterkor fánk kerül az asztalra: a sütemény kör formája a teljességre utal.

 

Baromfihús, vadhús

Szilveszterkor szokás fogyasztani, mert a baromfi elkaparja a végéhez közeledő esztendő gondjait. Január elsején viszont a néphagyomány szerint nem javasolt szárnyashúst feltálalni, mert elkaparja az új esztendő szerencséjét. Ugyanezt tartják a vadhúsról is: szilveszterkor kell fogyasztani, mert az új év első napján elszalad a szerencsénkkel.

 

Pogácsa

Szilveszter napján készíthetünk szerencsehozó pogácsát. Süssünk bele az egyikbe egy pénzérmét, és akihez ez a sütemény kerül, annak nagy szerencséje lesz a következő esztendőben – legalábbis a legenda szerint.

 

Receptajánló

 

Fogyókúrázóknak: párolt lencse vegyes zöldségekkel

lencse, szilveszter

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4-6 személyre):

1 ek olívaolaj

1 fej nagyobb vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 szál szárzeller

220 g sárgarépa

1 db édesköménygumó

300 g lencse

½ pohár száraz fehérbor (vagy víz)

750 ml zöldségalaplé

4 szál kakukkfű

1 szál rozmaring

bors

petrezselyemzöld

 

Elkészítése:

1. Egy közepes méretű levesesfazékban hevítsük az olívaolajat, majd kis lángon dinszteljük rajta üvegesre az apróra vágott hagymát. Keverjük hozzá a zúzott fokhagymát és az egészen vékony karikákra felszelt szárzellert.

2. Főzzük további 5 percig, majd jöhet bele a megpucolt, felkarikázott sárgarépa, a nagyobb cikkelyekre vágott édeskömény, a már előre beáztatott lencse, végül a fehérbor. Hagyjuk főni bár percig, időnként megkevergetve, míg a bor teljesen elpárolog.

3. Ezután öntsük fel a zöldségalaplével, keverjük bele a kakukkfüvet és a rozmaringot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. Kis lángon, lefedve hagyjuk főni körülbelül 45 percig. Időnként keverjük meg. Akkor jó, ha a folyadék elpárolgott, a zöldségek pedig megpuhultak.

4. Tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

A lencselevest, -főzeléket vagy -salátát próbáljuk ki ezúttal vörös lencséből, főleg akkor, ha gyorsan szeretnénk elkészíteni az adott fogást. A vörös lencsét ugyanis nem szükséges beáztatni, és a főzési ideje is rövidebb.

 

Laktató: Gombás szarvasragu

szilveszter, szarvasragu

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4-5 személyre):

500 g szarvaslapocka, felkockázva

120 g vargánya gomba

1 db nagyobb fej vöröshagyma

1 szál szárzeller

200-300 ml víz

50 ml vörösbor

50 g sárgarépa

2 ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

jódozott só

rozmaring

kakukkfű

zsálya

őrölt fekete bors

 

Elkészítése:

1. A hagymát az olajon dinszteljük meg. Sózzuk, fűszerezzük meg, majd adjuk hozzá az előkészített vadhúst és a fokhagymát is. Pirítsuk 5-8 percig, időnként átkeverve, majd öntsük fel a vízzel és a borral. Lassú tűzön, lefedve kezdjük el főzni.

2. Amikor már majdnem puha a hús, adjuk a raguhoz a megmosott, felkarikázott vargányát és zellerszárat is. Főzzük ételt addig, míg a zöldségek és a hús is teljesen meg nem puhul (a szarvas korától függően összesen 2,5-3 órán át).

Elkészítési idő: kb. 3-3,5 óra

 

Köretajánló: polentával, párolt lila káposztával, vegyes bogyós gyümölcsökből készült mártással és/ vagy könnyű karfiolpürével is tálalhatjuk.

 

A legegyszerűbb és leggyorsabb túrós pogácsa

pogácsa

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

250 g félzsíros tehéntúró

250 g margarin

250 g liszt

1 db tojássárgája

 

Elkészítése:

1. A túrót öntsük egy nagyobb keverőtálba, szórjuk hozzá a lisztet, csipkedjük rá a margarint, sózzuk meg, majd jól gyúrjuk össze.

2. A tésztát tegyük félre egy kicsit pihenni, majd nyújtsuk ki. Szaggassunk ki belőle pogácsákat, a tetejüket kenjük meg tojássárgájával, majd 200 fokon kb. 20 perc alatt süssük meg.

Elkészítési idő: 40 perc

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

Ízlés szerint természetesen sajttal is megszórhatod a tetejét.

 

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink