A Szent István Napok keretében három napon keresztül bárkinek lehetősége lesz fejest ugrani a hűs, pezsgő italok világába. Az Operett Korzó – Pezsgő italok és dallamok a Duna-parton rendezvényen augusztus 20. és 22. között akár champagne-t, akár prossecót kóstolunk, biztos kapunk minden pohár ital mellé egy izgalmas történetet is. De vajon mi a két ital közti különbség, és champagne vagy prosecco Törley József népszerű pezsgője?

Számos érdekességgel vár az Operett Korzó – Pezsgő italok és dallamok a Duna-parton

Az első pezsgőt az 1600-as évek végén, az 1700-as évek elején a champagne-i borvidékhez tartozó hautvilliers-i Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon készítette – igaz, nem tudatosan. Találmányának lényege abban rejlett, hogy a még nem kierjedt, ”félkész” borokat lezárta egy parafadugóval, így buborékok keletkeztek az üvegben. Itt kezdődött a világhódító útra induló ital története, félszáz évvel később pedig Madame Clicquot számos újításának és találmányának köszönhetően vált a technika és maga az ital is igazán kifinomulttá.

Sokan minden pezsgőt champagne-nak neveznek – tévesen, hiszen ez egy eredetvédett elnevezés, amelyet csak a Champagne borvidéken előállított termékek kaphatnak meg. A készítési technológia neve méthode traditionnelle, amely módszert máshol is alkalmazhatják, és amely mára világszerte elterjedt. Közülük is ismertségben s minőségben egyaránt kiemelkednek az Anglia déli részén megtermelt pezsgők, de így készülnek a spanyol cavák is. A champagne-i technológia palackban, az olasz prosecco pedig többségében hatalmas tartalmas tartályokban érleli a pezsgő alapjául szolgáló bort. Míg a habzó- és a gyöngyözőborba mesterséges úton kerül a buborék, addig a pezsgőkben természetes módon érlelődik. A vincellérnek már az első metszésnél – akár januárban – tudnia kell, hogy az adott szőlőből pezsgőt akar készíteni, máshogy alakul vele a munka, és más a szüret időpontja is.

Nálunk, Magyarországon készül pezsgő a hagyományos champagne-i módszerrel és prosecco technológiával is. Törley József, az első magyarországi pezsgőgyáros éppen Champagne-ból költözött haza, így természetesen a hagyományos módszerrel készítette el első pezsgőit a 19. század végén. A magyarországi pezsgőfogyasztás is ezzel egy időben terjedt el, amiért maga a pezsgőgyáros is erős marketinget folytatott: bement a talponálló kocsmákba, és kiverte a balhét, ha nem volt a pezsgőjéből, mondván, hogy ő azt szeretne inni. Ma már a champagne-i és prosecco-technológiával készült Törley-t is ihatunk.

A Vígadó téren, az Operett Korzó – Pezsgő italok és dallamok a Duna-parton rendezvényen augusztus 20. és 22. között a champagne, a prosecco, a cava, a magyar pezsgők és Törley italai mellett Aperol Spritzből is kortyolhatunk. A jól ismert és manapság nagy népszerűségnek örvendő koktél a százéves titkos receptúra alapján készülő Aperol, illetve a szódavíz mellett prossecót tartalmaz.

[relatedArticles]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink