Ha az ember rákeres a fogkő házi eltávolítására az interneten, rengeteg cikk és útmutató videó jelenik meg a találatok között. Ezek általában a legtöbb háztartásban fellelhető, vagy legalább könnyedén beszerezhető termékek használatát javasolják a fogkő feloldására vagy egyéb módú eltávolítására.

A fogkő eltávolítása házilag – Rossz ötletek

Lássuk, hogy mik a leggyakrabban emlegetett módszerek, és hogy miért lehetnek legjobb esetben haszontalanok, legrosszabb esetben pedig veszélyesek.

A fogkő feloldása almaborecettel, fehér ecettel, citromlével, aszkorbinsavval stb.

Kezdjük a savas termékekkel. A pH skálán 1 és 6,9 közé esnek a savas, illetve 7,1 és 14 közé a lúgos anyagok (a 7 számít semlegesnek). Az 5,1-nél alacsonyabb pH értékű, savas kémhatású anyagok károsítják a fogzománcot, amely így demineralizálódik, azaz elveszíti az ásványianyag-tartalmát, és megpuhul. Ez előfordulhat bizonyos savas élelmiszerek fogyasztása közben is, ezért nagyon fontos, hogy savas ételek és italok fogyasztása után ne mosson rögtön fogat, hiszen fogzománca ilyenkor lényegesen gyengébb.

A baj csak az, hogy sok házi útmutató pontosan ezt javasolja – a fogzománc legyengítését, majd átsikálását egy fogkefével. Ez a módszer talán segít eltávolítani a fogkövet, de vele együtt a fogzománc is sérül. Habár az ilyen cikkek azt állíthatják, hogy rendszeresen alkalmazzák ezt a módszert, és semmi bajuk tőle, gyakran túl későn veszik észre a gyenge fogzománc okozta problémát, amikor már nincs mit tenni ellene. Ezek az útmutatók gyakran aszkorbinsav, a citromsav, a fehér ecet, az almaborecet és a narancshéjak használatát javasolják, amelyek pH értéke mind jóval 5,1 alatt van.

A lényeg tehát, hogy a savas kémhatású élelmiszerek és egyéb savas anyagok nem csak a fogkőnek, hanem a fogzománcnak is ártanak majd, és ezt az áldozatot nem éri meg meghozni.

A fogkő eltávolítása aktív szénnel

Az aktív szén fekete színű fogkrém formájában is kapható a boltokban. Sokan fogfehérítő hatása miatt kedvelik, és valóban, szemcsés súrló állaga miatt az aktív szén képes kifehéríteni az elszíneződött fogakat. Szintén súrló hatása miatt javasolják a fogkő eltávolítására is, és habár ez egy működőképes módszer lehet, az aktív szén durva szemcséi a fogzománcot is tönkre tehetik, ha túl gyakran használják. Az aktív szén tehát nem tekinthető biztonságos megoldásnak a fogkőre.

A fogkő eltávolítása kókuszolajjal

Az kókuszolaj egy teljesen természetes és a szájban biztonságosan használható anyag, csak éppen semmit nem csinál a fogkővel. A kókuszolaj baktériumölő hatású, azonban mivel a fogkő egy megkeményedett lerakódás, az antibakteriális készítmények és anyagok egyáltalán nem hatnak ellene. Amiben a kókuszolaj ténylegesen segíthet, az a fogkő megelőzése – ez az olajos öblögetés egyik jótékony hatása.

A fogkő eltávolítása 3%-os hidrogén-peroxid oldattal

A hidrogén-peroxid mind a lepedék eltávolítására, mind a fogak fehérítésére hatékonyan alkalmazható (a megfelelő mennyiségekben), a fogkő ellen azonban semmit sem használ. Ahogy oxigént enged ki magából, a hidrogén-peroxid csökkenti az anaerob baktériumok mennyiségét az ember szájában, és segíthet megtisztítani a fogíny nehezen hozzáférhető részeit is.

Az egyetlen probléma, hogy a hidrogén-peroxid nem válogat, és a szájban leledző hasznos, jótékony baktériumokat is elpusztítja. Ennek akár hosszútávú negatív hatásai is lehetnek, például megnőhet a fogszuvasodás kockázata.

A hidrogén-peroxid az emésztésre is kihat, ráadásul egyes tanulmányok szerint rákkeltő hatású lehet. Összességében nem ajánlott tehát a rendszeres használata, főleg nem a fogkő ellen.

A fogkő eltávolítása szódabikarbónával

A szódabikarbóna egy természetes, nem mérgező termék. Sok fogkrémben fellelhető alapanyagként, de önmagában, tisztán is könnyedén beszerezhető. A szódabikarbóna csak enyhén súroló hatású, ezért használata kevésbé káros, mint az aktív széné, mégis hatékony lehet a lepedék eltávolítására. Kémhatása nem savas, ezért hacsak nem használják túl gyakran, valószínűleg nem tesz majd kárt a fogzománcban sem. Azonban a szódabikarbónát sokkal inkább a fogak fehérítésére szokás használni, nem pedig a fogkő eltávolítása céljából. A fogkő eltávolításához nagyon gyakran kellene alkalmazni a szódabikarbónát, ami már a fogak épségét is veszélyeztetné.

Hogyan távolítsuk el akkor a fogkövet?

A legjobb, ha szakemberre bízzuk fogainkat és felkeressük a fogorvost a fogkő eltávolítása érdekében. A fogorvos tudja egyedül úgy leszedni a fogkövet, hogy ne okozzon kárt sem a fogzománcban, sem az ínyben. Ha Ön is inkább biztonságos megoldást választana, akkor keresse fel a Rosental Fogászatát, ahol komplex fogászati megoldásokkal várják! Kérjen időpontot most rendelőjükbe az alábbi linken: fogászati magánrendelő Budapesten!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink