A fejfájás kellemetlen érzését mindenki jól ismeri, de nem kell azonnal gyógyszer után nyúlni, először érdemes szelídebb megoldásokkal próbálkozni.

Természetes megoldások, ha gyakran fáj a fejed!

Gyógytea

A teához két teáskanálnyi szárított borsmentát, citromfüvet vagy levendulát forrázz le egy csészényi forró vízzel. Majd 5-7 perc után szűrd le és lassú kortyonként idd meg. Naponta 4-5ször ismételd.

Aromaterápia

Borsmenta, rozmaring vagy levendulaolaj néhány cseppjével dörzsöld be a halántékodat. Esetleg tegyél 5 cseppet egy meleg vizes borogatásra, amit a helyezz a homlokodra. Majd feküdj le egy fél órára. Stresszoldó hatása miatt is remekül beválhat.

aromaterápia, fejfájás

Fotó: Shutterstock

Masszázs

Középső ujjaddal gyengéden nyomkodd meg a szemüreg belső, orr melletti részét. Tarts így pár másodpercig, majd hirtelen engedd el. Ezután simítsd el erőteljesen, kis nyomással a szemgödör felső ívét, közvetlenül a szemöldökcsont alatt. Végül masszírozd kis körkörös mozdulatokkal folyamatosan a homlokot, majd a halántékot lefelé az arc felé.

Táplálékkiegészítők

  • Magnézium: a magnéziumhiányos szervezetnek javasolt a napi 400 milligrammos bevitel, ami javíthat a tüneteken. Vesebetegek minden esetben konzultáljanak az orvosukkal.
  • Acsalapu gyökér: vizsgálatok megállapították, hogy akik naponta kétszer 75 milligrammnyit vittek be szervezetükbe, azoknál felére csökkent a migrének száma, a vizsgált 4 hónap alatt. Kerülje az acsalaput terhesség, májbetegség esetén.
  • Koenzim Q10: ez a vitaminokhoz hasonló anyag megtalálható húsokban, tengeri ételekben. Fokozza az agy anyagcseréjét. Javasolt 100 milligramm bevitele, naponta háromszor.
  • B-vitamin: felgyorsítja az agy anyagcseréjét, ami úgy tűnik, hogy hatásos a migrén ellen. Naponta 400 milligramm szedése ajánlott.

Akupunktúra

Az akupunktúrának nagy hagyománya van a keleti orvoslásban, de a nyugati kultúrában is egyre többször alkalmazzák számos betegség kezelésében. Ilyen a fejfájás is. Tanulmányok kimutatták, hogy az akupunktúra hatására a kezeltek 62 százalékánál enyhült a fejfájás. Ezzel szemben a gyógyszert szedőknél ez 45 százalék.

Fájdalom csillapító

Ha a fenti tanácsok betartása ellenére is fáj a fejed, akkor használhatsz egy egyszerű fájdalomcsillapítót is. Fejfájás esetén paracetamolt tanácsos bevenni. Ha mindez mégsem segített fordulj orvoshoz!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink