A kékes-szürke apró magvú mákot a mandula, a dió és a mogyoró kistestvérének is nevezhetnénk, hisz ugyanolyan gazdag olajokban, mint ezek az egészséges csonthéjasok. A mák zsírsavai azért különlegesek, mert rendkívül sok vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Ennek ellenére a mák gyakran kimarad az olajos magvak felsorolásából, ugyancsak jogtalanul. Hiszen rendkívül gazdag káliumban, és értékes B-vitamin-forrás. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, cinket, mangánt, rezet és vasat. A mákszemek az olívaolajjal egyenértékű olajat tartalmaznak, salátákhoz szuper választás.
Minden mákos étel remekül fűti belülről a szervezetet, ha a téli hidegben fáznál, bátran egyél egy kis mákosat. De ne cukrot keverj hozzá, bármilyen diétás cukorral sokkal egészségesebb!
Turmixba, levesbe, salátára!
Azt már biztos hallottad, hogy a tej, a joghurt és a sajt egészséges és ízletes kalciumforrás. A kutatók azonban csak nemrégen jöttek rá, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfortartalma segíti a kalcium felszívódását, és a csontokba való beépülését. Ha nem szereted a mákos sütiket, használhatsz mákolajat: csöpögtetheted turmixitalokba, salátákba, krémlevesekbe. Kimondottan ajánlott, ha olyan sportot űzöl, ahol a vázrendszer komoly terhelésnek van kitéve. Heti 3 aerobik óra vagy 10 km futás fölött mindenképpen javasolt- Mákolajat bioboltokban tudsz venni.
Jó, ha tudod!
Az epeérzékenyeknek jobb kerülniük a mákot.
Nem csak sütikben használhatod
– Keverhetsz reggel natúr joghurtba, kefirbe egy kiskanálnyit
– Krémlevesekbe tészta helyett, enyhén pirítva is nagyon finom
– Zsemlék, kiflik, bucik tetején nem csak jól mutat, de többlet ízt is ad a pékárunak
– Saláták tetejére is szórhatod
Mákszemekből olaj
A mákszemekből a mákolajat hideg sajtolással nyerik ki, ez az eljárás mentes minden vegyi adaléktól. Az így előállított olaj megőrzi teljes vitamintartalmát és természetességét és ez által gyógyító erejét.
A mákolaj kedvező hatásai:
- csökkenti a trombózis és az embólia kialakulásának lehetőségét
- erősíti az immunrendszert
- növeli a szellemi teljesítőképességet
- csökkenti a vérnyomást
- gyorsítja a sebgyógyulást
- idegerősítő, nyugtató és altató hatású
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Diétázol? Süss túróból palacsintát!
- Zabpelyhes lett a túrógombóc, ebből bátran ehetsz
- Diétás répatorta: liszt és cukor nélkül is isteni
- Felejtsd el a sült krumplit: itt a diétás cukkiniropogós