tipp 1.:
Amire ügyelned kell, hogy elegendő mennyiségben fogyassz egészséges fehérjéket, és elkerüld a puffadást okozó élelmiszereket!
tipp 2.:
Fontos továbbá, hogy naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot igyál – szénsavas és cukros üdítők, valamint az alkohol most tilos! Emellett érdemes megfogadnod az alábbi jó tanácsokat is – vágj bele!
tipp 3.:
Az alábbi élelmiszerekkel érdemes óvatosan bánni, mert az egyéni érzékenységtől függően puffadást okozhatnak. Próbáld ki nélkülük néhány napig, vagy csökkentsd minimálisra a bevitelüket!
- Hüvelyesek: Lencse, borsó, bab.
- Tejtermékek: A bennük lévő laktózra sokan reagálnak puffadással.
- Hagymafélék: Olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek egyeseknél fokozzák a belekben a gázképződést.
- Gabonafélék: A gluténra való érzékenységet jelezheti, ha a gabonatartalmú termékektől puffadás alakul ki.
- Kelt tészták: Főleg a frissen elkészült kelt tészta fogyasztása után jelentkezhet puffadás, mégpedig az élesztő miatt.
- Húskészítmények: Az ezekben lévő ízfokozók és cukor is okozhatnak hastáji feszülést, puffadást.
- Egyes zöldségek: A „K betűsök” (káposzta, kelkáposzta, kelbimbó) kiválthatnak puffadást, illetve sokaknál jelentkezik ez a probléma akkor is, ha késő este esznek nyers zöldségféléket.