A módszer hasonlít a szétválasztó diétára, de csak annyiban, hogy kétféle diétás napot különböztet meg. Az egyik napon alacsony szénhidráttartalmú étrendet kell a követni, a másikon pedig egyszerűen gyümölcsnapot tartunk. Éppen ezért fontos, hogy ezt a kúrát egy-két hétnél tovább nem szabad követni! Ha jelentősebb súlyfelesleggel rendelkezel, az egészséges, tartós fogyás, valamint az egyéni étrend összeállítása érdekében kérd orvosod vagy egy dietetikus szakember segítségét!
Tilos
Nem fogyasztható finomított cukor, így tiltólistára kerülnek egy időre a sütemények, kekszek, pékáruk. Szintén tilosak a cukros üdítők. Ki kell hagyni étrendünkből a finomított liszttel készült termékeket, tehát nem fogyasztható fehér rizs, fehér tészta, fehér kenyér. A zsíros tejtermékeket is kerülni kell, ilyen a tejföl és a tejszín – teljesen mindegy, hány százalék zsírtartalom van ráírva, ezekről jobb lemondani. Ne fogyasszunk zsírosabb húsokat sem, így kacsát, libát, zsíros sertés- vagy marhahúst.
Szabad
Naponta igyunk meg 2,5 liter ásványvizet, vagy teát, vagy citromos vizet.
Az őszi diéta főszereplői
Mivel a diéta nem teljes mértékben tiltja a szénhidrátfogyasztást, csak igyekszik minimalizálni, törekedjünk a teljes értékű, minőségi szénhidrátok bevitelére. A fehér rizs tilos ugyan, de ehetünk barna rizst – alkalmanként félcsészényit. Ezenkívül fogyaszthatunk bulgurt vagy kölest (szintén kis mennyiségben), hiszen ezek a gabonafélék igen magas rosttartalommal rendelkeznek. Napi egy szelet teljes kiőrlésű vagy korpás kenyér is belefér az étrendbe – leszámítva persze a gyümölcsnapokat.
A húsok közül fogyaszthatók az olyan sovány húsok, mint a csirke-, illetve pulykamell, a halak közül a lazac, a tonhal, a rákfélék. Sovány sertés- és marhahús is ehető, de a húsok mérete ne legyen nagyobb egy tenyérnyi darabnál. Hetente két tojást is tartalmazhat a menü. A tejtermékek közül természetesen belefér az étrendbe a sovány tej, a kefir és a natúr joghurt, valamint az újra egyre népszerűbb aludttej. Belefér az étrendbe a sovány túró is, de a már említett tejföl és tejszín nem. Sajtokból csak az alacsony zsírtartalmú sajttípusokat válasszuk, kis mozzarella vagy parmezán sajt alkalmazása kiváló módja az ételek ízesítésének.
A zöldség- és gyümölcsfélék a legfontosabb szereplők az őszi diéta során. Gyümölcsnaptól függetlenül, minden egyes étkezés tartalmazzon valamilyen zöldség- vagy gyümölcsfélét. Fogyasztható mindenféle zöldség, a sárgarépától kezdve a cukkinin, a gombán át a padlizsánig, karfiolig. Amikor már elkezdődik a szezonja, a sütőtököt is érdemes bevetni. Hetente egyszer fogyasszunk valamilyen hüvelyest is, ami lehet bab (zöldbab, vörös bab, fehér bab, fekete bab), zöld- vagy sárgaborsó, lencse – a legjobb a vörös lencse, amelyből nagyon finom pürét vagy főzeléket is készíthetünk liszt vagy zsír hozzáadása nélkül. A friss paradicsom, paprika, kígyóuborka szintén legyen a mindennapi étkezések része.
A gyümölcsnap számos lehetőséget rejt. Reggelire kiváló egy fürt szőlő, amely szépen kitisztítja és átmossa a szervezet. Körte, szilva, őszibarackot mellett alapélelmiszer az alma, amelyet gyümölcsnaptól függetlenül is érdemes fogyasztani. Az almában található rost segít legyőzni az édesség iránti vágyat, nagyon jól funkcionál nassként, hiszen csillapítja a farkaséhséget.
Az őszi diéta gyümölcsnapján kis mennyiségben fogyaszthatunk olajos magféléket. Napi egy evőkanálnyi mennyiséget engedélyez a kúra, de szigorúan a gyümölcsnapon, az olajos magvaknak ugyanis nagyon magas az energiatartalmuk. Mértékkel fogyasztva azonban gazdag esszenciális zsírsavakat, például ómega-3-at juttathatunk a szervezetbe. Lehetőleg kerüljük a sózott magvakat, mert ezek a magas kalóriatartalom mellett még a vizet is megkötik, így akadályozzák a gyümölcsök vízhajtó, méregtelenítő munkáját. Gyümölcsnapon tehát fogyasztható natúr állapotban, de készíthetünk gyümölcssalátát vagy gyümölcsturmixot és darálva vagy zúzva megszórhatjuk a magokkal ezeket a finomságokat.
1 hetes mintaétrend
1. nap
Reggeli: 1 fürt szőlő.
Tízórai: 1 narancs, 1 alma.
Ebéd: 1 barack, 1 körte, pár szem szilva (akár saláta is készíthető belőle, megszórva egy kiskanálnyi lenmaggal)
Uzsonna: 2 alma
Vacsora: 1 maréknyi áfonya (lehet mirelit is), pár szem szilva, megszórva pirított szezámmaggal
2. nap
Reggeli: 1 darab főtt tojás kígyóuborka-csíkokkal, retekcsírával, 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós
Tízórai: 1 pohár kefir 1 kávéskanál zabkorpával
Ebéd: grillezett sovány hússzelet 1/2 csésze barna rizzsel, párolt gombával, cukkinivel, sárgarépával
Uzsonna: 1 alma
Vacsora: ropogós saláta ízlés szerinti idényzöldségekből, 1 kávéskanál olívaolajjal meglocsolva, 1 kávéskanál parmezán sajttal megszórva
3. nap
Reggeli: 1 körte
Tízórai: 1 barack, 3-4 szilva
Ebéd: gyümölcssaláta almából, körtéből, barackféléből és mandarinból, pirított fenyőmaggal megszórva
Uzsonna: 2 alma
Vacsora: gyümölcsturmix legalább kétféle gyümölcsből, 1 kávéskanál zabkorpával
4. nap
Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós, 1 szelet sovány sajt, 5 szem koktélparadicsom, 1 maroknyi brokkoli- vagy póréhagymacsíra
Tízórai: 1 alma
Ebéd: 1/2 csésze bulgur, mellé 1 szelet grillezett lazac (vagy 1 doboz tonhalkonzerv, lecsepegtetve), nagy adag zöld saláta, nyers cukkini- és kígyóuborka-karikákkal
Uzsonna: 2 dl aludttej
Vacsora: 2 evőkanálnyi házi körözött, 1 pritamin paprika, 5 karika kígyóuborka
5. nap
Reggeli: 1 fürt szőlő
Tízórai: 1 alma, 1 narancs
Ebéd: 2 db őszibarack felkockázva, megszórva 1 evőkanál pirított vagy natúr tökmaggal
Uzsonna: 1 alma, 1 kivi
Vacsora: saláta pár szem szilvából, áfonyából, almából, mandarinból (meglocsolhatjuk kevés citromlével elkevert olívaolajjal), szórhatunk rá egy kávéskanál pirított szezámmagot
6. nap
Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós, 1 szelet sovány felvágott, paradicsom, paprika
Tízórai: 2 dl natúr joghurt
Ebéd: sütőtök-krémleves habarás nélkül
Uzsonna: 2 alma
Vacsora: párolt sovány hússzelet párolt vörös babbal, gombával, vöröshagymával és sült paradicsommal
7. nap
Reggeli: 2 körte
Tízórai: 1 kis fürt szőlő, 2 szilva
Ebéd: baracksaláta bármilyen barackból, megszórva pirított len- vagy tökmaggal
Uzsonna: 2 alma
Vacsora: 3 dl paradicsomlé 1 kávéskanál zabkorpával