Sokszor nyitjuk ki a hűtőszekrényt, ha valamilyen érzelmi csapdába kerülünk. Elkerülni ezeket a helyzeteket nem könnyű, de nem is lehetetlen. Az érzelmi evés ellen ezek a tippek igenis segíthetnek!

5 lépés, hogy ne érzelmi evéssel vigasztalja magát

1. Legyen ura a reakcióinak!

Nem szabad minden kudarcélményt mérhetetlen tragédiaként felfogni, és a jégkrémes dobozhoz nyúlni. Bármilyen legyen is a helyzet, ön választja meg, hogyan reagál rá, hogyan értékeli, mekkora jelentőséget tulajdonít neki. A negatív eseményekben is érdemes meglátni a pozitívumot, a tanulságot, a hajtóerőt. Soha ne a teljes összeomlást válassza, hanem az építő megoldást, a válságból kivezető utat.

 

2. Érzelmi reakció helyett keresse a megoldást!

Soha ne nézze ölbe tett kézzel, ahogy összecsapnak a feje felett a hullámok. Attól sem lesz jobb a helyzet, nem lesz kifizetve a számla vagy elsimítva egy vita, ha az evésbe menekül. Tegye fel a kérdést: mit teszek, ha nehéz helyzetbe kerülök? Csak érzelmileg reagálok rá (azaz bánatomban, dühömben eszem), vagy tenni is szoktam valamit?

 

3. Lassítsa le a gondolkodását!

Meg kell tanulnia lelassítani a gondolkodását, hogy kiegyensúlyozottam, megfontoltan hozhassa meg a döntéseit. Figyeljen oda a gondolatai tartalmára, értékelje ki reagálásait, és változtassa meg érzelmi reakcióit.

 

4. Vizsgálja meg és alakítsa át reflexszerű gondolatait!

Gépiesen előtörő gondolatait – például: „nekem úgysem sikerül lefogynom” vagy „az én családomban mindenki belebukik a fogyókúrába” – vizsgálja meg a következő négy kérdés alapján:

  • „Megfelel a gondolatom az igazságnak?”
  • „Jól szolgálja ez a gondolat az érdekeimet?”
  • „Elősegíti és védi az egészségemet?”
  • „Segít ez a gondolat a súlycsökkentésben?”

Ha megvizsgálja érzelmi reagálásait, és összeveti a valósággal, megváltozik a felfogása, az ítélkezése és az önértékelése, azaz kiszabadul a negatív érzelmek uralma alól.

 

5. Szabaduljon meg a kellemetlen érzelmektől!

Lezáratlan érzelmi ügyeit, sérelmeit meg kell oldania, mert ezek felemésztik testét és lelkét egyaránt. Ne hagyja gyógyítatlanul az érzelmi sebeket és megoldatlanul a konfliktusokat.

 

Ezek is érdekelhetik!

A sóvárgás pszichológiája

A depresszió 9 meglepő jele

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.
Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.
A nyár végén sem késő megszabadulni a narancsbőrtől
A nyár beköszöntével újra előtérbe kerül a kérdés: vajon idén sikerül-e végre elérni a sima, narancsbőrmentes bőrt a bikini szezonra? Lehet, hogy már mindent kipróbáltál – krémek, pakolások, különféle kezelések –, de a makacs narancsbőr még mindig nem adta meg magát. Az idő sürget, és attól tartasz, hogy ismét lemaradsz a vágyott alakról ebben a strandszezonban is. Ismerős érzés, ugye?
Egyre magasabb az egészségügyi tudatosság szintje a magyarok körében is
Az egészség az első – sokszor hallottuk már, viszont soha nem tudott vitatkozni senki az állítással. Egyszerűen azért, mert így van. Fittnek, aktívnak, szellemileg és mentálisan felkészültnek lenni pedig egészséges, színvonalasabb életet eredményez.
Így marad lapos a has a klimax után is
Válaszd a hízás helyett a lapos hasat! Légy 50 év felett is fantasztikusan nőies és csinos! Megtudhatod, mi ennek a titka.
Készíts igazi, cukormentes szilvalekvárt!
Ha eddig nem tudtad magad rávenni a befőzésre, ezt a sütőben készült cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár receptet mindenképp ki kell próbálnod!
Dinnyediéta, ha gyorsan kell ledobnod néhány kilót
A nyár hatalmas kedvence a dinnye, és már csak azért is odáig vagyunk érte, mert abban is segít, hogy megszabaduljunk néhány plusz kilótól.

Ajánlataink