Ha picit szomorú vagyok, akkor kell egy süti. Ha nagyon, akkor már egy doboz jégkrém. Ismerős? A bánatevő étellel igyekszik orvosolni gondjait. Ha édesség helyett zöldségeket rágcsálna, persze nem lenne baj, de még nem látott a világ olyan bánatevőt, aki jégsalátával szerette volna csillapítani a feszültséget. Hogyan lehet ezen a rossz beidegződésen változtatni?

Menekülés a csapdából

A bánatevők nem azért fordulnak az ételhez, mert éhesek, hanem azért, hogy megszüntessék a bennük dolgozó feszültséget. Jellemzően úgy vélik, hogy ebben csak a szénhidrátok, a sós és édes nassok segítenek. Ahogy a felvezetőben is írtuk, a legritkább esetben vágyik ilyenkor a bánatos ember párolt halra, brokkolira vagy salátára. Az érzelmi evés egy módja annak, hogy megnyugtassuk magunkat vagy elnyomjuk a negatív érzelmeinket, a stresszt, a dühöt, a félelmet, az unalmat, a szomorúságot és a magányt. Az élet nagy eseményei, vagy még gyakrabban a mindennapi gondok kiváltotta negatív érzelmek vezetnek az érzelmi evéshez, és – finoman szólva – jól megzavarnak minden fogyásra irányuló törekvést.

Mi váltja ki a bánatevést?

Kapcsolati konfliktusok, családi viták, munkahelyi stressz, pénzügyi nyomás, egészségügyi problémák, általános céltalanság mind kiválthatják. Van, amikor csak egy kevés édességet „kell” hozzáenni a szokásos napi menühöz, és van, amikor szinte kontrollálhatatlanná válik a falásroham. A legnagyobb nehézség az, sokszor annyira automatikusan nyúl az ételhez a stresszes ember, hogy ideje sincs végiggondolni, mást is választhat, nem csak az evést.

Hogyan törhetjük meg a bánatevés mintáját?

Először is észre kell venni, hogy negatív érzések gyötörnek bennünket. Ezeknek mindannyiunk életében van helye, de jól látszik, hogy nem egyformák a módszereink a megküzdésre. Meg kell tanulni észrevenni, elfogadni és kezelni. Kívülről nézve könnyen megállapíthatjuk, hogy az evés ugyan átmenetileg segít legyőzni a feszültséget, de nem űzi el azt a konfliktust, amiben éppen vagyunk. Ha azt észleljük, hogy nem érezzük jól magunkat, és emiatt enni szeretnénk, akkor keressünk egészséges rágcsálnivalót, gyümölcsöt, magvakat. Sokszor az is segít, ha iszunk egy pohár vizet, vagy behunyt szemmel egyik kezünket a homlokunkra, a másikat a tarkónkra tesszük, és mentálisan egy pozitív képet hozunk létre a konfliktus helyén. Magyarul, elképzeljük, hogyan oldanánk meg, ha a legjobb formában lennénk. Kezdjünk el beszélni, beszélgetni. Hívjuk fel valamelyik közeli barátunkat, és mondjuk el, mi nyomaszt bennünket, min agyalunk, mi az, amire épp most nem találjuk a megoldást. Ha szabadidőben jön el a bánatevés kényszere, akkor kapcsoljunk be egy kellemes zenét, esetleg táncoljunk is egyet. Ha az unalom vagy a magány feszültségét szoktuk evéssel csökkenteni, akkor vegyünk kézbe egy könyvet, esetleg színezzünk, ezek is sokat segíthetnek.

A séta és a friss levegő mindig segít rendezni a gondolatainkat. Ha van otthon kondibringa, arra is felpattanhatunk húsz percre. A mozgás minden rossz hangulatot elűz. Nagy erő kell persze, hogy belefogjunk, de ilyenkor gondoljunk esetleg Hosszú Katinkára, aki az olimpia másnapján is edzett. Pedig ezer oka lehetett volna lógni, de tudja, hogy az önfegyelem a sikere egyik legnagyobb tényezője. A meditáció ellen sokat berzenkednek, de aki csinálja, az tudja, hogy milyen gyorsan vissza lehet térni az egyensúlyi állapotba tíz perc meditálás után. Néha a házimunka a legjobb orvosság a feszültség levezetésére. Nekiállhatunk kisikálni a kádat, leporolni a könyveket vagy kirobbantani a sarkot. Dupla a haszon, lefoglaljuk magunkat, és közben csodás eredménye is lesz. Ha szeretjük szavakba önteni a bánatunkat, akkor le is írhatjuk, mi bánt. Lehet az konkrét levél valakinek, vagy csak egy önterápiás napló. Ez utóbbinak is nagy hasznát vehetjük.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink