A zsír valójában a barátunk!
Egy új svéd kutatás szerint a menopauza után járó hölgyek esetében a paleo étrend nem hogy növeli, hanem egyenesen csökkenti a hasi zsír mennyiségét, s ezzel együtt a testsúlyt. Ráadásul arról is gondoskodik, hogy a vérben a jó zsírsavak aránya növekedjen a rossz zsírsavakkal szemben. Caroline Blomquist, a svédországi Umea Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag paleo diéta hosszú távon is segíti az elhízással kapcsolatos problémák, például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri gondok, a szívroham és a stroke megelőzését.
Próbáljuk meg cukor nélkül!
A felmérés során 70 elhízott, menopauza után levő nőt vizsgáltak két évig: a résztvevők egyik csoportja paleo diétát követett, amelyben elsősorban sovány hús, hal, tojás, zöldségek, gyümölcsök, diófélék, valamint zsiradékforrásként repce- és olívaolaj, illetve avokádó szerepelt. Esetükben kizárták a tejtermékeket, a gabonaféléket, a hozzáadott sót és cukrot. Az ebbe a csoportba tartozók vérében lényegesen kevesebb lett a „rossz” telített zsír, ez pedig közismerten véd a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség ellen.
A másik csoportba tartozók a hagyományos diéta szerint étkeztek, az általuk naponta bevitt kalóriamennyiség 55 százaléka szénhidrátokból származott, viszonylag kevés fehérjével és zsiradékkal.
Íme, az eredmény!
Mindkét csoport tagjai dietetikus segítségével naplózták az étrendjüket. A paleo diétát követők látványosan veszítettek testsúlyukból, és a vérükben sokkal egészségesebben alakult a zsírsavak aránya. Az inzulinrezisztenciával összefüggésbe hozott zsírsavakból is jóval kevesebb volt a vérükben.
Paleo mintaétrend két napra
- nap:
Reggeli: szalonnás tojásrántotta, zöldségek
Ebéd: hamburger-húspogácsa darált marhahúsból, zsemle nélkül, vegyes salátával.
Vacsora: Grillezett halszelet grillezett zöldségekkel
Tízórai, uzsonna: gyümölcs, egy marék dió
- nap:
Reggeli: főtt tojás zöldségekkel
Ebéd: tonhalsaláta konzerv tonhalból és ízlés szerinti zöldségekből
Vacsora: roston sült sertésszelet salátával
Tízórai uzsonna: gyümölcs, egy marék dió
A Paleo-diéta lényege
A Paleo-diéta követői szerint a szervezetnek vissza kell térnie az őskori ember táplálkozásához, de ehhez bizonyos élelmiszereket és nyersanyagokat ki kell iktatnunk az étrendünkből. Ez a fajta fogyókúra a természetes, ipari feldolgozástól mentes élelmiszereket állítja a középpontba, és szigorúan tiltja a tejből, tejtermékekből és a gabonafélékből (búza, kukorica, rizs) készült termékek (kenyér, liszt, tésztafélék, stb.) fogyasztását. Hasonlóan nem kívánatosak az üdítőitő, az alkoholos italok, a fűszerek, a burgonya, a színezékkel, ízesítővel vagy édesítővel dúsított termékek. Továbbá nem fogyaszthatunk babféléket, cukrot, csírákat, olajat, mogyoróféléket, keményítőt és más olyan élelmiszereket, amelyek a mai kor készítményei. Ennek az étrendnek is a hús az alapja, és felváltva ehetjük a szárnyast, a nehéz húsokat, a halat, a tenger gyümölcseit valamint a zöldséget és a gyümölcsöket.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Úton a belső béke felé
- 3 stresszoldó jógagyakorlat a testi-lelki felfrissülésért
- A nyújtás jótékony hatásai: nem csak az izomláz ellen jó
- Fit percek: Pilates 22 percben