A klimax nemcsak érzelmileg borítja meg a nőket, hiszen ekkor indul meg a test durva átalakulása is. Akár 10-20 kg túlsúly is felkúszhat a legkényesebb területekre, melyet később szinte lehetetlen eltüntetni.

50 felett is lehet könnyű a diéta, íme a titok

A zsír valójában a barátunk!

Egy új svéd kutatás szerint a menopauza után járó hölgyek esetében a paleo étrend nem hogy növeli, hanem egyenesen csökkenti a hasi zsír mennyiségét, s ezzel együtt a testsúlyt. Ráadásul arról is gondoskodik, hogy a vérben a jó zsírsavak aránya növekedjen a rossz zsírsavakkal szemben. Caroline Blomquist, a svédországi Umea Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag paleo diéta hosszú távon is segíti az elhízással kapcsolatos problémák, például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri gondok, a szívroham és a stroke megelőzését.

Próbáljuk meg cukor nélkül!

A felmérés során 70 elhízott, menopauza után levő nőt vizsgáltak két évig: a résztvevők egyik csoportja paleo diétát követett, amelyben elsősorban sovány hús, hal, tojás, zöldségek, gyümölcsök, diófélék, valamint zsiradékforrásként repce- és olívaolaj, illetve avokádó szerepelt. Esetükben kizárták a tejtermékeket, a gabonaféléket, a hozzáadott sót és cukrot. Az ebbe a csoportba tartozók vérében lényegesen kevesebb lett a „rossz” telített zsír, ez pedig közismerten véd a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség ellen.

A másik csoportba tartozók a hagyományos diéta szerint étkeztek, az általuk naponta bevitt kalóriamennyiség 55 százaléka szénhidrátokból származott, viszonylag kevés fehérjével és zsiradékkal.

Íme, az eredmény!

Mindkét csoport tagjai dietetikus segítségével naplózták az étrendjüket. A paleo diétát követők látványosan veszítettek testsúlyukból, és a vérükben sokkal egészségesebben alakult a zsírsavak aránya. Az inzulinrezisztenciával összefüggésbe hozott zsírsavakból is jóval kevesebb volt a vérükben.

Paleo mintaétrend két napra

  1. nap:

Reggeli: szalonnás tojásrántotta, zöldségek

Ebéd: hamburger-húspogácsa darált marhahúsból, zsemle nélkül, vegyes salátával.

Vacsora: Grillezett halszelet grillezett zöldségekkel

Tízórai, uzsonna: gyümölcs, egy marék dió

 

  1. nap:

Reggeli: főtt tojás zöldségekkel

Ebéd: tonhalsaláta konzerv tonhalból és ízlés szerinti zöldségekből

Vacsora: roston sült sertésszelet salátával

Tízórai uzsonna: gyümölcs, egy marék dió

A Paleo-diéta lényege

A Paleo-diéta követői szerint a szervezetnek vissza kell térnie az őskori ember táplálkozásához, de ehhez bizonyos élelmiszereket és nyersanyagokat ki kell iktatnunk az étrendünkből. Ez a fajta fogyókúra a természetes, ipari feldolgozástól mentes élelmiszereket állítja a középpontba, és szigorúan tiltja a tejből, tejtermékekből és a gabonafélékből (búza, kukorica, rizs) készült termékek (kenyér, liszt, tésztafélék, stb.) fogyasztását. Hasonlóan nem kívánatosak az üdítőitő, az alkoholos italok, a fűszerek, a burgonya, a színezékkel, ízesítővel vagy édesítővel dúsított termékek. Továbbá nem fogyaszthatunk babféléket, cukrot, csírákat, olajat, mogyoróféléket, keményítőt és más olyan élelmiszereket, amelyek a mai kor készítményei. Ennek az étrendnek is a hús az alapja, és felváltva ehetjük a szárnyast, a nehéz húsokat, a halat, a tenger gyümölcseit valamint a zöldséget és a gyümölcsöket.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.